Kész csoda, hogy a Notre-Dame még áll

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. április 20.

Katasztrófa

Stabilizálták az épület struktúráját, már nem áll fenn a veszélye annak, hogy a katedrális falai leomlanak.

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, és a tűzoltók péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről – jelentette be péntek éjjel a párizsi tűzoltóság.

Már nem áll fenn a veszélye annak, hogy az építmény falai leomlanak – mondta Gabriel Plus alezredes, a párizsi tűzoltóság fő szóvivője hírügynökségeknek. A tűzoltóknak sikerült lehűteniük a tűzvészben felforrósodott falakat és a tetőzetből lehullott kőtörmeléket. Már nincs több forró pont az épület belsejében – tette hozzá.

Az kész csoda, hogy a katedrális még áll, és az ereklyéket, műtárgyakat sikerült megmenteni – mondta a tűzoltóparancsnok.

A katasztrófa okait vizsgáló szakértők úgy vélik, hogy baleset történt, és azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen hozzájárultak a tűzvészhez.
A sajtóban többek között olyan feltételezések jelentek meg, amelyek szerint egy számítógép hibája is hozzájárult a történtekhez. A Le Parisien című újság szerint a kezdeti tűzriasztáskor a gép  félrevezette a tűzoltókat.

Figyelmébe ajánljuk