Koronavírus: A Külügyminisztérium arra kéri a magyarokat, ne utazzanak Észak-Olaszországba

  • narancs.hu
  • 2020. február 23.

Katasztrófa

A hirtelen megnövekedett koronavírus-gyanús fertőzött esetek száma miatt.

Figyelemmel az észak-olaszországi Lombardia és Veneto tartományokban (Lodi város térsége és Vo' Euganeo területe) váratlanul megnövekedett koronavírus-gyanús fertőzött esetek számára, az operatív törzs soron kívül tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól a járványügyi helyzetről, egyidejűleg a határátlépési egészségügyi szűrést kiterjesztette az Észak-Olaszországból érkezőkre. Az operatív törzs azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy észak-olaszországi látogatásaikat fontolják meg. Olaszországban tartózkodó magyar állampolgár segítségkéréssel nem fordult a magyar hatóságokhoz - közölte a Belügyminisztérium.

Karantén Olaszországban: focimeccsek maradnak el, kiürültek az utcák

Az Inter-Sampdoria meccset sem tartják meg, a velencei karnevált is megszakítják. Három vasárnapi mérkőzés is elmarad az olasz labdarúgó-bajnokságban a koronavírus-járvány és a vasárnap reggel megkezdett vesztegzár miatt. Mint arról beszámoltunk, Giuseppe Conte miniszterelnök szombat éjszaka jelentette be, hogy az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait, és az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, valamint senki nem léphet be oda.

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban 90-re emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma - közölte vasárnap a tartomány jóléti felelőse Giulio Gallera a SkyTg24 hírcsatornán. Az északolasz tartományban azonosított újabb fertőzöttekkel országosan 130 fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma - közölte az olasz polgári védelem. Nemcsak Lombardiában, hanem a fertőzés másik gócpontjában, Veneto tartományban is a korábbi 17-ről már 24-re nőtt a betegek száma, Emilia Romagnában 9, Piemontéban 6, Lazióban 2 fertőzöttet tartanak számon.

Vasárnap délutáni közleményében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára is azt írta: az észak-olaszországi utazást tervezőknek a koronavírus-járvány miatt azt javasolják, hogy a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk