Karantén Olaszországban: focimeccsek maradnak el, kiürültek az utcák

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. február 23.

Katasztrófa

Az Inter-Sampdoria meccset sem tartják meg, a velencei karnevált is megszakítják.

Három vasárnapi mérkőzés is elmarad az olasz labdarúgó-bajnokságban a koronavírus-járvány és a vasárnap reggel megkezdett vesztegzár miatt.

Mint arról beszámoltunk, Giuseppe Conte miniszterelnök szombat éjszaka jelentette be, hogy az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait, és az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, valamint senki nem léphet be oda. A rendelkezés mintegy 50 ezer ember életét érinti.

Koronavírus: karantén alá vonnak két régiót Olaszországban

A rendőrség és a katonaság végzi a lezárásokat, összesen mintegy 50 ezer embert érit a vesztegzár. Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait, az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve sajtótájékoztatón szombat éjszaka.

A további intézkedések között szerepel a sportesemények elhalasztása is, így a rendelet miatt nem tudják megrendezni vasárnap a 15 órára kiírt Atalanta-Sassuolo és Verona-Cagliari, továbbá a 20.45-kor esedékes Internazionale-Sampdoria mérkőzéseket a Serie A-ban.

A járvány miatt a velencei karnevált is megszakítják - jelentette be vasárnap Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója. A karnevál eredetileg keddig tartott volna, de Zaia azt mondta, "drasztikus eszközökhöz kell folyamodnunk". Arra a kérdésre, hogy ez a karneváli események lemondását is jelenti-e, a kormányzó azt válaszolta, hogy a bejelentésre váró rendkívüli intézkedések ezt is tartalmazzák, "és még több mást is".

Közben Venetóban 17-ről 25-re nőtt az új koronavírus fertőzöttjeinek száma, beleértve azt a két idős embert is, aki Velencében került kórházba.

Lombardiában vasárnap már 89 fertőzöttről tudtak, és országosan száz fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma. Eddig a járvány két áldozatot követelt Olaszországban.

A karantén alá vont területekről kivezető utakat az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

Az érintett önkormányzatokba úgynevezett steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek. Az utcákat rendőrök és katonák ellenőrzik.

A kormányfő együttműködésre és türelemre szólította fel a vesztegzár alá helyezetteket. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapi terjedő börtönt kockáztat.

Sajtóértesülések szerint az egészségügyi hatóságok a fertőzés további terjedésére készülnek: ha a járvány területe bővül, a vesztegzár térségét is növelik majd.

Egész Olaszországban érezteti hatását a járvány: Milánóban a lakosok már szombaton megrohamozták az üzleteket, miután Giuseppe Sala főpolgármester arra kérte őket, korlátozzák a közösségi találkozásokat. Az észak-olasz térségben tervezett vásárokat felfüggesztették. Több múzeum is jelezte, hogy bezárja kapuit, még a dél-olasz Szicíliában is óvintézkedéseket vezettek be. Giorgio Armani pedig zárt ajtók mögött - közönség nélkül - tartja meg bemutatóját a milánói divathéten.

Az AFP beszámolója szerint az észak-olasz városok leginkább szellemvárosokra emlékeztetnek, mindenki bezárkózik, az utcák üresek, és sok bolt is bezárt.

Figyelmébe ajánljuk