Koronavírus: belehalt az orvos, aki először figyelmeztetett a vírusra
drli.jpg

Koronavírus: belehalt az orvos, aki először figyelmeztetett a vírusra

  • narancs.hu
  • 2020. február 6.

Katasztrófa

Dr. Li Ven Liang már december 30-án figyelmeztetett a veszélyre.

A kínai orvos szemészként dolgozott Vuhan központi kórházában, amikor december 30-án egy új vírusra figyelmeztette kollégáit.

Nem sokkal később a rendőrség felszólította Dr. Li Ven Liangot, hogy hagyja abba a „rémhírek terjesztését“, miközben a hatóságok próbálták titokban tartani a járványt.

Az új koronavírus azóta már legalább 560 halálos áldozatot követelt, és 28 ezer embert fertőzött meg Kínában. A legtöbb fertőzött ugyanakkor felépül az influenzához hasonló tünetekkel járó betegségből.

A 34 éves orvos december 30-án egy csetszobában figyelmeztette kollégáit, hogy viseljenek védőfelszerelést, hogy elkerüljék a fertőzést. Dr. Li Ven Liang ugyanis hét fertőzött embert látott el, és a betegség tünetei feltűnően hasonlítottak a Sars okozta tünetekhez. A Sars 2003-ban világjárványt okozott.

Négy nappal később a rendőrség felkereste az orvost és aláírattak vele egy levelet, amiben az állt, hogy „álhíreket terjesztett“ és ezzel „megzavarta a társadalom nyugalmát“. E miatt nyomozás is indult ellene. A helyi hatóságok később elnézést kértek tőle.

Dr. Li későbbi posztjaiból kiderül, hogy január 10-én kezdett köhögni, a következő nap lázas lett, és két nappal később kórházba is került. Január 30-án állapították meg, hogy a koronavírus fertőzte meg.

(BBC)

Neked ajánljuk