A WHO szerint nincs meg a koronavírus ellenszere

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. február 5.

Katasztrófa

Elterjedt a hír, hogy megvan a vakcina, de a védőoltást legkorábban júniusban lehet embereken kipróbálni.

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint nagy jelentőségű ellenszert fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.

Egy kínai televízió arról számolt be, hogy a Csöcsiangi Egyetem kutatói hatékony gyógyszert találtak az új vírusra, míg a brit Sky News szerint kutatók "jelentős áttörést" értek el a védőoltás kifejlesztésében.

A sajtóhírekre reagálva Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője kijelentette: "Nincsenek ismert terápiák a 2019-nCov vírus ellen, és a WHO véletlenszerű ellenőrző próbákat javasol a hatékonyság és a biztonságosság mérésére". Egy kórokozó elleni védőoltás kidolgozása és tesztelése rendszerint éveket vesz igénybe, és gyakran jár "csapdákkal és kudarcokkal" – tette hozzá.

A tudósok szerint még az új technológiáknak köszönhető gyorsított ütemben is legkorábban idén júniusban kerülhet abba az új koronavírus elleni védőoltás, hogy embereken is kipróbálják.

A fertőzött betegeiket kezelni kívánó orvosok feltehetően más vírusfertőzésekre alkalmazott, engedélyezett gyógyszerekkel próbálkoznak, hogy lássák, van-e hatásuk, amíg az új gyógyszerek fejlesztés alatt vannak.

A Gilead amerikai gyógyszergyár közölte, hogy az új koronavírus által megfertőzött kínai betegeken megkezdte egy Remdesivir nevű kísérleti szer tesztelését, de hangsúlyozta, hogy a munka jelenleg kutatási szakaszban van.

A koronavírus "ellenszerének" megtalálásáról szóló értesülés korábban akkorát ment, hogy még a nyersolaj világpiaci árát is megdobta, de úgy tűnik, korai volt az öröm.

Figyelmébe ajánljuk