Koronavírus: meghalt 48 beteg, 1500 embert ápolnak kórházban

  • narancs.hu
  • 2021. május 22.

Katasztrófa

Folyamatosan csökken  itthon a fertőzöttek száma, harmincezer ember hiányzik még az ötmillió beoltotthoz.

Elhunyt 48 beteg, így az elhunytak száma 29 475 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 665 552 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 106 645 főre csökkent. 1500 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 183-an vannak lélegeztetőgépen – írja a kormány járványügyi tájékoztató oldala. Összesítésükből ugyanakkor kiderül, hogy az áldozatok között volt egy 47 éves, valamint egy 50 éves férfi is, akiknél semmilyen "alapbetegséget" nem találtak.

 Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 969 321 fő, közülük 2 967 350 fő már a második oltását is megkapta. 647 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 801 672 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Bár a portál külön nem emeli ki, a Telex szerint ennyi fertőzöttet 22920 mintavétellel találtak, vagyis a tesztek 2,82 százaléka lett pozitív; ez szintén jó adat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 5 százalékos érték alatt lehet ellenőrzés alatt egy járványhelyzetet.

 Még 30679 ember egyszeri oltására lesz szükség ahhoz, hogy elérjük a kormány által szabott határértéket: ezután életbe lép az járványügyi lazítás újabb fokozata. Többek között megszűnik a kijárási tilalom, a közterületi maszkviselés, az üzletek és éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozás. Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett - a készlet erejéig - Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak. Az ötmillió oltott utáni lazító intézkedések sora jön  - megszűnik a kijárási tilalom a közterületi kötelező maszkviselés, bizonyos feltételek mellett rendezvényeket is engedélyez a kormány. 

Megmarad ugyanakkor néhány biztonsági szabály: a bevásárlóközpontokban egyelőre fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

Figyelmébe ajánljuk