Tripla mutáns koronavírus-variánst azonosítottak a briteknél

  • narancs.hu
  • 2021. május 22.

Katasztrófa

Egyelőre nem tudni, a yorkshire-i mutáns veszélyesebb-e más variánsoknál.

A koronavírus egy újabb variánsát fedezték fel az Egyesült Királyságban – írja a BBC. A tripla variánst eddig 49 ember szervezetében mutatták ki a szigetország Yorkshire and the Humber nevű régiójában.

Az angliai közegészségügyi hatóság (PHE) április óta figyeli az új mutánst. A PHE szerint "jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy ez a változat súlyosabb megbetegedést okozna, vagy a jelenleg alkalmazott oltásokat kevésbé hatékonnyá tenné". Közölték, hogy további vizsgálatokat és nyomon követéseket végeznek.

"Az eddig azonosított emberek nem különösebben fertőzőek, valójában nem betegednek meg jobban, mint más koronavírusos esetek, emiatt nem látunk semmi aggasztót" – mondta Dr. Kev Smith, a PHE szakértője.

Meg kell jegyezni, hogy a mutánsok nagy része nem okoz nagyobb problémát, mint az eredeti változat, a vírusmutáció természetes folyamat. Ugyanakkor a kezdeti vizsgálatok eredményei bizonytalanok, a brit és az indiai mutáns sem tűnt az első vizsgálatok alkalmával fertőzőbbnek, veszélyesebbnek, később mégis kiderült, hogy mindkettő az. Épp ezért fontos az egyes vírusváltozatok folyamatos nyomonkövetése.

(BBC)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk