Már meg is jelent egy újabb koronavírus-variáns

  • narancs.hu
  • 2022. január 5.

Katasztrófa

A B.1.640.2 vírusvariánst egy Kamerunból Franciaországba érkező utas mintájában mutatták ki.

Miközben világszerte terjed az omikron vírusvariáns, már meg is jelentek az első hírek egy újabb mutációról.

A  Deutsche Welle azt írja, hogy a B.1.640.2 variánsról még nagyon keveset tudni, például arról sincs egyelőre információ – az alacsony esetszám miatt –, hogy mennyire veszélyes. A variánst december elején egy Kamerunból Franciaországba visszatérő utas szervezetéből mutatták ki először, de ez nem feltétlenül jelenti feltétlenül azt, hogy a koronavírus új változata a közép-afrikai országból ered.

Ugyanakkor – teszi hozzá a lap – Kamerunban rendkívül alacsony az átoltottság, a lakosságnak mindössze a 2,4 százaléka kapta meg a két oltását eddig, ami megkönnyíti a különböző mutációk kialakulását.

A Dél-Franciaországba visszatért utazó 12 további embert fertőzött meg.

Egy szakmai bírálaton még át nem esett tanulmány szerint a B.1.640.2-nek kifejezetten sok, egészen pontosan 46 féle mutációja van "atipikus kombinációban". A két tüskefehérjén (N501Y,  E484K) lévő mutációról a Deutsche Welle azt írja, hogy ezek a vírus könnyebb terjedését és akár a vakcinák hatékonyságának csökkenését is feltételezhetik.

(Deutsche Welle)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk