Merkely Béla: elkezdődött a koronavírus-járvány ötödik hulláma

  • narancs.hu
  • 2022. január 7.

Katasztrófa

A Semmelweis Egyetem rektora szerint az újabb hullámért felelős omikron variáns rendkívül fertőző, „kihasználja a legkisebb rést is”.

Az omikron variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás adhat – közölte a Semmelweis Egyetem rektora pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Míg a járvány első két hullámát Magyarországon az eredeti vuhani vírus okozta, a harmadikat a brit, a negyediket a delta variáns. Az újabb hullámért az omikron a felelős.

Merkely Béla azt mondta, elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron variáns okoz.

Az omikron fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámokra lehet számítani,

de az oltottaknál jellemzően csak enyhe, felsőlégúti megbetegedést – orrfolyást, torokfájást, fejfájást, egy-két napig lázat – okoz. Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de arányaiban valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek száma, mint a harmadik, negyedik hullámban. 

Merkely elmondása szerint az először november végén, Dél-Afrikában kimutatott vírusváltozat rendkívül fertőző, a „kihasználja a legkisebb rést is”.

Merkely felhívta a figyelmet arra, hogy a médiában megjelenő hamis hírek jelentősen rontják az oltási aktivitást, így növelik az esetszámokat és a halálozás valószínűségét, ezért csak hiteles forrásból szabad tájékozódni. A koronavírus elleni oltás az egyedüli megoldás, amellyel a kórházba kerülés valószínűségét jelentősen csökkenteni lehet – hangsúlyozta.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk