Túloltás: egyszerre 6 adag vakcinát adtak be 12 embernek egy budapesti kórházban

  • narancs.hu
  • 2022. január 7.

Katasztrófa

A történtek hátterében emberi mulasztás áll.

Hat adag vakcinát kapott 12 ember a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben az utóbbi napokbanszámolt be a történtekről a 24.hu, az információt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette. A lap úgy tudja, egy szakdolgozó tévedésből nem hígította fel az oltóanyagot, ez vezetett a túladagoláshoz.

Az oltópontok a vakcinákat ampullákban kapják meg, bizonyos vakcinák ampulláiban több ember beoltásához elegendő oltóanyag található – a Pfizer által fejlesztettében például hat adag található. Ezt az előírásoknak megfelelően hígítani kell, csak azt követően szabad felhasználni.

A minisztérium a 24.hu-nak azt írta, hogy

a történtek hátterében emberi mulasztás áll, az intézmény pedig a szükséges lépéseket megtette.

Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem közölték.

A tárca a lap kérdésére közölte, hogy megítélésük szerint – ami az érintettek kétnapos utánkövetésén alapul – az általános oltási reakción kívül egészségkárosodás gyanúja nem vetődött fel. De azt is hozzátették, hogy a túloltottak állapotát a továbbiakban is figyelemmel kísérik.

(24.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk