Müller Cecília: Magyarországon is megjelent az omikron

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Katasztrófa

Két hazai mintában mutatták ki az új koronavírus-variánst.

Magyarországon is megjelent az omikron vírusvariáns – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 Híradójában hétfőn.

A vírusváltozatot két hazai mintában mutatták ki.

Müller elmondása szerint ettől függetlenül egyelőre még mindig a delta nevű variáns a meghatározó a vizsgálati eredményekben, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket. Az országos tisztifőorvos kontaktkutatásról vagy elkülönítésről nem szólt.

A omikron-fertőzést magánlabor mutatta ki. A Neumann Labs közleménye szerint a társaság PCR-tesztje egy házaspárban azonosította a mutációt; az érintettek nem jártak külföldön, vagyis biztosan Magyarországon kapták el a betegséget. A házaspár igazolt omikronfertőzése mellett a magyar labor további gyanús eseteket is vizsgál.

Mint ismert, az omikron vírusvariáns Dél-Afrikából indult, és rövid idő alatt több országban is megjelent. Úgy tudni, nem okoz súlyos megbetegedéseket, de a kutatók óvatosságra intenek, még vizsgálják, milyen módon okoz megbetegedést, és milyen a fertőzőképessége, valamint azt is, hogy a jelenleg elérhető védőoltások mennyiben bizonyulnak hatékonynak ellene.

Arról, hogy Magyarországon is jelen lehet ez a vírusváltozat, a hivatalos hazai bejelentés előtt már lehetett tudni: vasárnap Izraelben tartottak tájékoztatót arról, hogy tizenöt omikron variánssal fertőzött embert regisztráltak, és egyikük magyarországi utazásról tért vissza. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk