Meghalt egy omikronnal fertőzött angol beteg

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Katasztrófa

Tíz embert kezelnek kórházban az új vírusvariánssal Nagy-Britanniában.

Boris Johnson miniszterelnök jelentette be, hogy Nagy-Britanniában elhunyt koronavírus miatt egy beteg, akit biztosan az omikron variáns fertőzött meg – írja a BBC.

Az nem derült ki a tájékoztatásból, hogy a páciens mikor, milyen körülmények között fertőződött meg, mióta ápolták kórházban, és hogyan zajlott le nála a betegség.  Azt sem hozták nyilvánosságra, hogy felvette-e a védőoltást, és volt-e valamilyen „alapbetegsége”.

Annyit lehet tudni, hogy a szigetországban tíz kórházban kezelt betegről tudják, az omikron változat fertőzte meg.

Johnson egy londoni klinikán tett látogatás során beszélt az elhunytról, és arról, hogy nem lenne jó, ha az a meggyőződés erősödne az emberekben, hogy az új variáns nem okoz súlyos megbetegedést. Erről – legalábbis ebben reménykedve – beszélt Karikó Katalin biokémikus is.

A brit miniszterelnök azt kérte, hogy továbbra is mindenki, aki teheti, vegye fel az oltás következő adagját. 

A HVG írja, hogy Nagy-Britanniában megnőtt a harmadik oltás felvétele iránti hajlandóság, mert kutatók az eddigi eredmények alapján arra jutottak, két vakcina  nem véd eléggé a Dél-Afrikában felbukkant omikron ellen, de három már 70-75 százalékos védelmet nyújt. Azt, hogy a koronavírusnak ez a variánsa hogyan fejlődött ki, még kutatják, kétféle hipotézist is vizsgálnak.

Arról, hogy az omikron már Magyarországon is megjelent, hétfőn Müller Cecília országos tiszti főorvos is beszélt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk