Népszava: 60-70 iskolában még jelen lehet a koronavírus

  • narancs.hu
  • 2021. június 1.

Katasztrófa

Bár a járvány visszaszorult, iskolák tucatjaiban van szükség továbbra is rendkívüli szünetre vagy online órákra a fertőzésveszély miatt.

A korábbinál jóval alacsonyabbak a fertőzési adatok az oktatási-nevelési intézményekben, igaz, még mindig több mint 60 iskolában van hatályban jelenleg is valamilyen járványügyi intézkedés - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Népszavának küldött tájékoztatásából. A szaktárca adatai szerint jelenleg az óvodák 0,15 és az iskolák 0,5 százalékában egy-egy csoport vagy osztály érintett rendkívüli szünet, illetve digitális munkarend elrendelésében. Ha az Emmi által korábban említett mintegy 13 500 iskolai feladatellátási-hellyel számolunk, az azt jelenti, hogy 65-70 iskolai helyszínt érinthet jelenleg valamilyen járványügyi intézkedés.

Ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot. Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik ügyvivője a lapnak azt mondta: több olyan esetről tudnak, amikor egy-egy diák megfertőződött, de hivatalosan nem rendeltek el számukra karantént, csak haza küldték őket gyógyulni. Az érdekvédő szerint az is aggályos, hogy továbbra sincs kontaktkutatás, a fertőzött tanulók, pedagógusok lehetséges kontaktjait nem tesztelik. A Népszava érdeklődött az Emminél a tanárok, diákok teszteléséről is, de erre vonatkozó kérdésükre nem kaptak választ. 

(Címlapképünk illusztráció.)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot

Figyelmébe ajánljuk