Koronavírus: 28 újabb hazai áldozat, 174 fertőzöttet találtak

  • narancs.hu
  • 2021. június 1.

Katasztrófa

A járványban elhunytak száma lassan megközelíti a 30 ezer főt, a harmadik hullám azonban tovább gyengült.

Elhunyt 28 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 761 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 703 352 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 71 599 főre csökkent – írja a járványadatokról tájékoztató kormányzati oldal. 947 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 100-an vannak lélegeztetőgépen.

A 444.hu összegzése szerint 12782 teszt alapján találtak ennyi új fertőzöttet. Ez 1,36 százalékos pozitivitást jelent, és bőven alatta marad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 5 százalékos küszöbértéknek, ami alatt a hatóságok még kontroll alatt tarthatnak egy járványt.

A beoltottak száma 5 176 630, közülük 3 655 647 fő már a második oltását is felvette. Mivel az oltásra 5 millió 236 ezren regisztráltak, a jelentkezők 91 százaléka már meg kapta a szérumot – írja a kormányzati oldal. Ez ugyanakkor 4 764 760 főt jelent, ami lényegesen kevesebb a legalább egy oltással rendelkezők említett számánál.

Az ellentmondást csak részben oldja fel, ha a kormány a 260 ezer rendőrt, egészségügyi dolgozót, katonát és katasztrófavédelmi munkatársat is a regisztráltakhoz csapta; utóbbiaknak a nyilvános jelentkezési felületet nem kellett használniuk, de a foglalkoztató az ő oltásukat is számon tartotta.

A honlap arra is kitér, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns – jelenleg két fertőzöttről tudni, ám azt az operatív törzs sem árulja el, hogy ők melyik variánst és milyen körülmények között kaphatták el.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk