Szlávik János infektológus: a súlyos állapotban lévő betegek 10-15 százaléka szorul gépi lélegeztetésre

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. március 30.

Katasztrófa

Elmondása szerint a gyógyulás után még további, kéthetes otthoni karanténra van szükség.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője nyilatkozott a jelenlegi magyarorszégi járványhelyzetről. Az M1-en elmondta, hogy a koronavírus-járvány halálos áldozatainak nagy része az idős, krónikus betegséggel küzdő emberek közül kerül ki.

Hozzátette azt is, hogy az enyhe tünetekkel rendelkezők otthon is gyógyulhatnak, tüneteik - a láz, köhögés - néhány hét alatt enyhülhetnek.

"Kórházban csak a súlyos, sokszor életveszélyes állapotban lévőket kell kezelni; közülük körülbelül 10-15 százalék szorul gépi lélegeztetésre" - emelte ki.

Szlávik elmondása szerint azt is megállapították, hogy a koronavírus a már teljesen gyógyult, és már jó állapotban lévő betegek szervezetében is kimutatható. Ezért a gyógyultak esetében, akik három napja jól vannak, további, kéthetes otthoni karanténra van szükség. Szlávik szerint csak így biztosítható, hogy ők se adják tovább a betegséget.

Hozzátette, vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel a betegség súlyossá válása megelőzhető, ezek között vannak különböző malária elleni készítmények, antibiotikumok és más vírus elleni gyógyszerek. Ezek kombinációjával - úgy tűnik - Magyarországon is sikerül a súlyosabb szövődmények kialakulását csökkenteni. A betegek 30-40 százalékánál alkalmaznak ilyen készítményeket - mondta Szlávik János.

Valódi gyógyszer azonban koronavírus ellen egyelőre csak kísérleti stádiumban létezik - hangsúlyozta.

Figyelmébe ajánljuk