Több mint 4000 fertőzöttet találtak a tömeges tesztelés során

  • narancs.hu
  • 2020. december 1.

Katasztrófa

A szociális dolgozók között a legmagasabb a fertőzöttek aránya, a kormány az államigazgatásban dolgozókkal folytatja a sort.

Nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs az bölcsődei-óvodai-iskolai, egészségügyi és szociális dolgozók tömeges tesztelésében - mondta György István területi közigazgatásrt felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján kedden.

György elmondása szerint összesen több mint 10 ezer helyszínen

több mint 181 ezren teszteltették magukat, közülük 4436 fő volt pozitív, ez 2,5 százalékot jelent.

Összességében a tesztelhendő dolgozók teljes létszámára vetítve a pozitív esetek aránya 1,64 százalék, amely György szerint a szlovák és bajor nagymintás tesztelés eredményéhez hasonló.

A részleteket tekintve azt mondta:

  • a bölcsődei dolgozók 79 százaléka teszteltetett, több mint 11 ezer ember, közülük 1,8 százalék volt pozitív;
  • az óvodai dolgozók 74 százaléka teszteltetett, több mint 34 ezer ember, közülük 2,3 százalék volt pozitív;
  • az általános iskolai dolgozók 73 százaléka teszteltetett, több mint 95 ezer ember, közülük 2,3 százalék volt pozitív;
  • a szociális intézmények dolgozói közül 22 ezren tesztelték magukat, közülük 3,73 százalék lett pozitív;
  • a szakképzésben dolgozók 64 százaléka teszteltetett, de mivel itt online oktatás zajlik, csak a gyakorlati héten dolgozók teszteltettek, több mint 5 ezer ember, közülük 2,6 százalék lett pozitív;
  • az egészségügyi dolgozók közül most több mint 10 ezer embert teszteltek, közülük 1,96 százalék lett pozitív, György szerint ez az eddigi arányoknak megfelelő.

Az államtitkár azt is elmondta, a szociális otthonokban, egészségügyi intézményekben nem a kormányhivatalok által szervezett csapatok végezték a tesztelést, hanem maguk a dolgozók.

Elmondta, a pozitívaknak jelentenie kell a háziorvosnak az eredményt, majd a Nemzeti Népegészsgügyi Központ (NNK) protokollját kell követniük. A háziorvos akkor dönthet úgy, hogy visszatérhetnek a munkába, ha 3 napja tünetmentesek.

György elmondta azt is, a célzott tömeges tesztelés második köre is elkezdődött már, és mindenkit arra biztatnak, hogy aki nem tette, az most éljen a lehetőséggel, de az is kérhet újra gyorstesztet, akit az első körben a múlt héten már teszteltek. Hangsúlyozta, hogy önkéntes a tesztelés, és senkit nem ér semmilyen hátrány, ha nem vesz benne részt, vagy ha részt vesz. Azt is mondta, előre szólnak, ha mennek tesztelni.

Bejelentette azt is, az operatív törzs már döntött arról, hogy

az államigazgatásban dolgozókkal, ügyfélszolgálaton dolgozókkal folytatódik a tömeges tesztelés.

Azt is mondta, ebben is részt vehetnek majd egyetemisták újabb kirendelés alapján, ez elmondása szerint a lehető leghumánusabban történik, a velük való egyeztetés alapján, kaptak szállást, ha kértek, gondoskodtak az étkezésükről, megkapták az NNK által előírt védőfelszerelést is, és kollektív egészségügyi biztosítást is kötöttek rájuk. Hozzátette, az egyetemi előmenetülekben nem érheti őket hátrány, ezt garantálja jogszabály és az egyetemi vezetők együttműködése is.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, a szennyvízmintákat tekintve Miskolcon csökkent a vírus aránya a mintákban, Békéscsabán, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron nem változott, Szombathelyen viszont nőtt.

Müller kérdésre arról is beszélt, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon lesz majd olyan felület, ahol jelezni lehet, hogy ki szeretné beoltatni magát (ezt Orbán Viktor miniszterelnök lengette be múlt pénteki rádióinterjújában), így szeretné majd az operatív törzs felmérni az igényeket, hogy tudja, hogyan készüljön az oltásra. Az oldal egyelőre nem működik, Müller türelmet kért hozzá.

A tájékoztatón az is elhangzott, a zölségeseknél és 100 forintos boltoknál is alkalmazni kell az idősek vásárlási idősávját.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?