Orbán: "Én nem akarok kompromisszumot kötni"

Belpol

Uniós költségvetés, sorosozás, migránsozás, járványhelyzet - ezek voltak a kormányfő reggeli rádióinterjújának legfőbb témái.

Magyarország és Lengyelország továbbra is kitart a nyári álláspontja mellett az uniós költségvetés ügyében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban a lengyel-magyar költségvetési vétóról.

Orbán azt mondta, a két ország álláspontja szerint össze kell állítani egy gazdasági csomagot a járvány következményeit nehezen viselő országok számára, és minden vitát félre kell tenni, miközben a másik tábor szerint össze kell kötni politikai szempontokkal. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Parlament (EP) nyáron és ősszel elérte, hogy a német elnökség összekapcsolja a kettőt, de ez szerinte rossz álláspont, mert ezzel tönkretesznek számos országot.

Azt is mondta, hogy a "politikában a kalapács meg az ék mindig kéznél van", próbálnak éket verni Magyarország és Lengyelország közé, miközben Közép-Európában bimbózóban van egy együttműködés. De Orbán szerint sikerülni fog megvédeni a szuverenitást, megakadályozni a bevándorlást, és megvédeni a keresztény kultúrát, miközben Nyugat-Európában már multikulti van, az országok pedig bevándorlóországok lettek. Beszélt arról is, hogy Közép-Európa újjászületése és együttműködése szerinte ma az egyik legfontosabb folyamat.

A költségvetés ügyében történő esetleges megegyezésről Orbán azt mondta, megegyezni mindig meg lehet, de a pozíciók világosak: ahhoz, hogy az európai válságkezelő alap és a költségvetés létrejöjjön, magyar és lengyel szavazat is kell, a politikai viták összekötése a gazdasági kérdésekkel viszont csak egy politikai akarat, amin lehet változtatni.

"Én nem akarok kompromisszumot kötni"

- jelentette ki, hozzátéve, hogy a magyar egy betonszilárd álláspont. Azt is mondta, hogy biztos azt gondolták többen, hogy ha nyomást gyakorolnak, akkor Magyarország és Lengyelország feladja az álláspontját, de akik ezt gondolták, azok nem ismerik a közép-európai történelmet, ahogy azok sem, akik szerint meg lehet vásárolni ezeket az országokat, harmadrészt pedig "megneveztük azt is, aki szövi a hálót a háttérben".

Orbán szerint ugyanis Soros György áll mindennek a hátterében, akiről azt mondta, bár magyar állampolgár, de amerikai is, "a legjobb lenne ha hazamenne Amerikába, miért szól bele egyáltalán? Nem lehet döntő befolyása európai kérdésekben". Azt is mondta, hogy Soros már 2015-ben megírta, hogy akik nem fogadnak be migránsokat, azokat meg kell büntetni, most szerinte végül is erről van szó, mert

"Brüsszel szerint az nem lehet jogállam, aki nem engedi be a migránsokat."

Orbán szerint ez Soros javaslata, ezt képviseli az EP, és nem volt helyes Németországtól, hogy engedett.

Arról, hogy Projcet Syndicate nem hozta le a Soros György cikkére írt válaszát, Orbán azt mondta: "ilyen a baloldali sajtószabadság, aki nem ért velük egyet, azt nem hozzák le". Hozzátette, az európai vitakultúra nem ilyen, és le kellett volna közölni a választ.

"Hát itt tartunk, örüljünk, hogy mi nem oda tartozunk."

Arról is beszélt, hogy "a brüsszeli bürokraták bevándorlás ügyében fordítva ülnek a lovon, szerintük a bevándorlás megoldás néhány problémára. Szerintem meg maga a probléma, ezért az a legfontosabb kérdés, hogyan tudjuk megakadályozni, hogy az ország bevándorlóországgá váljon." A továbbiakban kifejtette:

"nem is a keresztény országokból érkezők a nagyobb probléma, hanem az európai kultúrkörön kívülről érkezők, ha elérik a 8-10 százalékot, az már visszafordíthatatlan".

Orbán hozzátette, ez a nyugat-európai országok problémája, Magyarországon nincsenek bevándorlók, és

"amíg nemzeti kormány van, addig nem is lesznek".

Magyarország érdeke ugyanis szerinte az, hogy folytassák azt a politikát, amit az ország ezer éve folytat, miszerint Magyarország a magyaroké, Közép-Európa a közép-európaiaké. Ezer éven át sok ezren adták az életüket ezért, mindenki arra tette fel az életét, hogy megvédje a hazát, most nem lehet azt mondani, hogy ezt tegyük semmissé, és engedjünk be embereket. "Ne csináljunk bevándorlótársadalmat, ne legyünk multikulti, én azok közé tartozom, akik szerint ez kötelesség".

A járványról azt mondta, "két frontvonal van", az egyik a kórházakban, a másik az iskolákban. A kórházakban életeket mentenek, az iskolákban pedig munkahelyeket, mert ha a szülő nem tudja "beadni" a gyereket az iskolába, nem tud elmenni dolgozni.

"Kórházaknál nem látok egyelőre biztató jeleket"

- mondta Orbán, aki kifejtette, a kijárási tilalom két hete lépett életbe, és még két hétig tart, a felénél vagyunk, de ki kell tartani, mert ha betartjuk a szabályokat, sikerülni fog. Azt mondta, ő ugyan optimista, de nem a mostani adatok miatt, mert

összességében egyre többen vannak kórházban, és hamarosan el fogjuk érni a 10 ezer kórházi ágyon fekvő betegszámot.

Hozzátette, a kapacitások kitartanak, még van ugyanennyi kórházi ágy készen, a rendszer működik és bírják a dolgozók.

Az iskolákban és óvodákban is megkezdték a dolgozók tesztelését, "félkatonai rendszerben kell ezt elképzelni", de vannak akik nem vállalják, bár kevesen. Azt mondta, a hét végére lesz egy általános kép, de az operatív törzs úgy döntött, hogy jövő héten a „második kört” is megindítja.

Medikusok védőfelszereléséről azt mondta, ahol ő járt, ott rendben volt minden, az egész légkör nagyon bajtársias és szeretetteljes volt Bicske környékén.

A vakcina érkezésével kapcsolatban azt mondta,

az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgoztuk, 13 ezer helyszínt jelöltünk ki a tömeges oltásra.

Van azonban egy másik terv is, amely december-januárban lépne életbe, mert elsőként jóval kevesebb vakcina fog érkezni, mint amivel mindenkit be lehet oltatni, így ez a másik terv arról szól, hogy azok hogyan kaphatják meg az oltást, akik elsőként juthatnak majd hozzá.

Bejelentette ugyanakkor, hogy

lehet, hogy a jövő héten is elindítanak egy internetes és levélben történő regisztrációs lehetőséget, hogy aki kér majd oltást, az már most feliratkozhasson.

Arról is beszélt, hogy miközben külföldön van egy nagy vita arról, hogy mi legyen a sízéssel,

arra kérte a magyarokat, hogy ne fizessenek elő külföldi síelési lehetőségekre, mert nem fogják tudni azokat beváltani.

Azt ígérte ugyanis, hogy Magyarországon olyan szabályok lesznek, hogy szigorú ellenőrzés és komoly karanténszabályok nélkül nem lesz lehetőség elmenni. Emlékeztetett arra is, hogy a síközpontok az első hullámban is segítették a fertőzés terjedését.

A karácsony kérdéséről csak annyit mondott:

az operatív törzs azt mondta, nem tudjuk még, hogy milyen szabályok szerint fogunk tudni akkor élni, 8-10 nap múlva lesz erről döntés.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.