Ugyanarra hivatkozva titkolja el három idősotthon, hány fertőzöttjük van

  • narancs.hu
  • 2020. április 24.

Katasztrófa

Csak az Operatív Törzsnek kötelesek közölni a számot, állítják.

„Három idősek otthona, egy hazugság. Egymástól több száz kilométerre, Süttőn, Tiszakécskén és Dévaványán szóról szóra ugyanazzal a hazugsággal kerülik ki a választ az otthonok vezetői egy egyszerű kérdésre: van-e koronavírus-pozitív gondozott az intézményben? Az ország legnagyobb jelenlegi cenzorára, az "Operatív Törzsre" hivatkoznak és – teljesen helytelenül – egy kormányrendeletre" — írja Facebook-oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

Hadházy szerint a teljesen megegyező válaszok azt mutatja, hogy az otthonoknvak valahonnan "diktálnak".

A sablonválasz így hangzik: „Álláspontunk szerint ez nem közérdekű adat, tekintettel arra, hogy következtetést lehet vonni ellátottjaink különleges egészségügyi adatára vonatkozóan, adott esetben ezen információval és a rendelkezésére álló egyéb információkkal együtt természetes személy ellátottunk beazonosítható. A 93/2020. (IV. 6.) Korm. rendelet alapján – jogszabályi kötelezettség teljesítése alapján – ezen adatkörre az Operatív Törzs megkeresésére van válaszadási kötelezettségünk."

Hadházy kollégájával 60 intézményből kapott választ a járványhelyzetre vonatkozó kérdésre: „a valódi válaszok mindenütt a védőeszközök és a tesztelés hiányáról szólnak. Sok helyen van gyanús eset, de nem tesztelték őket csak az elkülönítést igyekeznek megoldani", zárul a Facebook-bejegyzés.

Figyelmébe ajánljuk