Meg fogják keresni a fertőzésen átesetteket, hogy legyenek vérplazmadonorok

  • narancs.hu
  • 2020. április 24.

Katasztrófa

Egy új gyógyítási mód érdekében.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján megjelenő EMMI-államtitkár, Rétvári Bence kiemelte, fontos az idősek egészségének megőrzése, biztonsága, ezen belül az anyagi biztonsága is. A miniszter-helyettes hosszan taglalta, mi mindent tett a Fidesz-KDNP-kormány ennek érdekében az elmúlt 10 évben. Emellett hangsúlyozta, mit tesznek a jövőben például a már korábban ismertetett tizenharmadik havi nyugdíj úgynevezett visszavezetése címen.

Mint ismert, a kormány a koronavírus-járvány okán azt találta ki, hogy jövőre egynegyed havi nyugdíjjal segítik az időseket, majd minden rá következő évben újabb plusz heti nyugdíjat kapnak, amíg az el nem éri a havi összeget. Jövőre ez a gesztus 70 milliárd forintnyi plusz költségvetési ráfordítást jelent az Emmi államtitkára szerint.

false

 

Müller Cecília az aktuális adatokat ismertetve elmondta, hogy 2383 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. 99 új megbetegedést regisztráltak, elhunyt újabb 11 krónikus beteg. Ezzel 250 főre emelkedett az elhunytak száma. 401-en már gyógyultan távoztak a kórházakból. 877 koronavírusos beteget ápolnak jelenleg kórházban, 61-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy mint arról már oly sok szó esett, a járvány ideje alatt folyamatosan zajlanak kutatások a koronavírus elleni gyógyszer, valamint oltóanyag kifejlesztése érdekében.

Müller arról az előző napi hírről számolt be, amely szerint a vírusfertőzésen már átesettek vérplazmájával próbálják meg most itthon is gyógyítani a súlyos állapotban lévő fertőzötteket. Úgynevezett passzív immunizációról van szó: a már felgyógyult betegtől nyert ellenanyagot használják fel. Ugyanis a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az úgynevezett citokin-vihar egészséges szérum hozzáadásával gátolható. Ez az eljárás megelőzésre nem alkalmas, mert konkrét ellenanyag átadásról van szó.

A tisztifőorvos szerint meg fogják keresni a betegségen már átesetteket, hogy emberbaráti szeretetből, ha tudnak, segítsék a kutatást, és legyenek vérplazmadonorok.

false

 

Lakatos Tibor az operatív törzs munkatársa közölte, megnyitották a hegyeshalmi régi határátkelőt, hogy a határ mentén élő ingázók utazása, valamint a mezőgazdasági munka végzése egyszerűbb legyen.

Az ezredes kiemelte, hétvégére újra felhatalmazást kapnak a települések polgármesterei, hogy saját hatáskörben plusz korlátozásokról döntsenek.

Figyelmébe ajánljuk