WHO: Az oltás kötelezővé tétele az utolsó megoldási lehetőség

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 7.

Katasztrófa

Előtte minden más lehetőséget be kell vetni az átoltottság növelése érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője, Hans Kluge kedden a koromavírus elleni vakcina kötelezővé tételéről beszélt annak kapcsány, hogy Európa több országában, köztük Németországban és Ausztriában döntöttek úgy az utóbbi hetekben, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást.

Elmondta, a járványkezelésben a "legutolsó megoldási lehetőségként" tekint a koronavírus elleni védőoltás kötelező tételére

 Ez azt jelenti, hogy a vakcina beadását csak akkor szabad kötelezően elrendelni, ha már minden más lehetséges intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy növeljük az átoltottság arányát, magyarázta Kluge.

Megjegyezte, hogy az oltás kötelezővé tételének hatékonysága nem egyértelmű, mindig az adott helyzettől függ, és az embereknek a hatóságokba vetett bizalma is fontos tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

"Ami egy társadalomban vagy közösségben jól működhet, az máshol elfogadhatatlan lehet" - mondta a WHO regionális igazgatója, arra reagálva, hogy egyes országokban, ahol bejelentették a vakcina kötelezővé tételét, az intézkedés tiltakozásokat váltott ki. Európában például Németországban és Ausztriában döntöttek így, Európán kívül Indonéziában, Mikronéziában és Türkmenisztánban tették kötelezővé az oltást a felnőtt lakosság számára.

Hans Kluge emellett hangsúlyozta: nagyobb figyelmet kell fordítani a gyerekek védelmére. Kluge szerint az 5 és 14 év közötti gyerekek vannak jelenleg leginkább kitéve a fertőzés veszélyének.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk