Franciaország a járvány miatt szigorít az iskolákban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 7.

Katasztrófa

Négy hétre a diszkókat is bezárják.

 A koronavírus-járvány megfékezésére Franciaországban szigorodnak az általános iskolákban a távolságtartási szabályok, és négy hétre bezárnak a diszkók - ezt hétfő este jelentette be Jean Castex miniszterelnök. Hozzátette, hogy egyelőre azonban nincs szükség további korlátozó intézkedésekre, kijárási tilalomra vagy karanténra.

Az általános iskolákban sem kell előbb kezdeni a téli szünet, de szigorodnak a távolságtartási szabályok, miután jelenleg a 12 évnél fiatalabb gyerekek körében terjed leginkább a vírus. 

  • Ezentúl nemcsak az osztálytermekben, hanem a szabadban, az udvaron és a testnevelési órán is viselniük kell a tanulóknak a maszkot,
  • valamint a menzán nem keveredhetnek a nem egy osztályba járók.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy péntektől kezdve négy héten át nem nyithatnak ki a diszkók.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a  vírus terjedésének megfékezésére meg kell őrizni, sőt, szélesíteni és erősíteni is kell az átoltottsági szintet. Franciaország egyébként az egyik legjobban átoltott társadalom az Európai Unióban: az oltásra jogosultak 90 százaléka vette fel eddig az első adagot, 88,4 százalékuk pedig mindkettőt. Amióta egy héttel ezelőtt megnyílt a lehetőség minden, 18 éven felüli számára az emlékeztető, harmadik oltás igénylésére, 10 millióan már azt is megkapták.

Az országban ezer oltópont áll rendelkezésre, valamint 15 ezer gyógyszertárban is felvehető az oltás. Ígérete szerint a kormány fokozatosan újranyitja azt a háromszáz nagy oltóközpontot, amelyet a nyári nagy oltási kampány után bezárt, és megkezdődik nemsokára az 5 és 11 év közötti gyerekek oltási kampánya is. 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk