Jövő kedden megnyitja Orbán a felújított Szépművészetit

  • narancs.hu
  • 2018. október 24.

Képzőművészet

Három év és 5 kiló arany.

Több mint három évig tartó felújítást követően a Szépművészeti Múzeumot október 30-án, kedden nyitják meg újra, méghozzá a miniszterelnök vendégszereplésével – tájékoztat az MTI.

A múzeum egyik legnagyobb bravúrja az évtizedekig zárt, romos állapotban lévő Román csarnok megnyitása. Az Index információi szerint csak ezt a termet egy éven át tartott felújítani, több mint 50 restaurátor dolgozott rajta, több ezer négyzetméter falat rekonstruáltak és összesen 5,5 kiló arany került fel rájuk. Baán László főigazgató elmondta, a Liget Budapest projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka több mint 14 ezer négyzetméteren.

Egyebek mellett új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki, korszerűsítették a fűtésrendszert, klimatizálták a termek egy részét, és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak. Csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér kapja vissza eredeti funkcióját. Baán korábban elmondta azt is, hogy a felújítás és a műtárgyak költöztetésének összköltsége mintegy 15 milliárd forint.

Baán László a korábbi sajtóbejáráson azt is közölte: a látogatók két szakaszban vehetik birtokba a megújult épületet, az összes állandó kiállítás 2019 közepétől lesz látható. A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ideiglenesen a Várba költözik, majd a tervek szerint 2021-től az Új Nemzeti Galériában kap végleges otthont. Az újranyitott Szépművészeti első időszaki kiállítása Leonardo da Vincit élteti majd, a tárlatot a Michelangelo Teremben lehet megtekinteni október 31-től.

Figyelmébe ajánljuk