A falu, ahol két "magyar" és két "roma" verseng a polgármesterségért

Kis-Magyarország

Helyben lakók és máshova valósiak, fideszes szálak, a cigány szavazók megosztása - jelenetek a Viharsarokból.

Összesen négy polgármesterjelölt küzd a Viharsarok egyik félreeső szegletében alig valamivel több mint félezer választó kegyeiért, hogy a következő öt évben ki vezesse a községet. Újrázni szeretne Brandt Krisztián, aki ugyan független, de ezer szállal kapcsolódik a Fidesz-KDNP-hez, a párt támogatja is a mostani voksoláson. Mellette harcba száll még Sztojka Tibor, Keresztesi Richárd és Dani László, akik ugyancsak függetlenek, legalábbis papíron.

Ahogy a helyeik mondják, két „magyar” és két „roma” verseng a polgármesteri címért és a meccs korántsem tekinthető eleve lefutottnak. További felosztással is szolgálnak a helyiek, akik lapunknak azt mondták, két helyben lakó és két nem itt élő aspiráns verseng egymással. Az ugyanis tény, hogy Brandt és Keresztesi geszti, s míg az előbbi szeretné megőrizni posztját, addig másikójuk az utóbbi években több ügyben hallatta a hangját. Így volt ez 2022 karácsonya előtt is, amikor az önkormányzat a szociálisan rászorulóknak csak ötezer forint lefizetése ellenében vitte ki a tűzifát, ami ráadásul vizes volt, így alig égett. 

A polgármester és Keresztesi viszonya már akkor is igen hűvös volt, ez az utóbbi időben sem változott. Akkor azzal indokolta Brandt a szokatlan intézkedést, hogy nagyon sanyarú az önkormányzat pénzügyi helyzete, de reményét fejezte ki, hogy utoljára fordul elő, hogy a rászorulóknak csak pénzért tudják kiszállítani a szociális tüzelőt.

A gesztiek véleménye szerint a jelöltek között van két „kakukkfióka” is. Sztojka Tibor, akit Békés megyében és a Sláger Televízión keresztük zenészként ismernek, illetve Dani László. Egyikőjük sem geszti és nem is élnek életvitelszerűen a faluban. Sztojka a Geszttől 40 kilométerre található Dobozon lakik. (Az utvonalterv.hu a két település közötti út megtételét 50 percre kalibrálja.) Ebben a nagyközségben csupán egyetlen ember, a jelenlegi polgármester, Köves Mihály „aspirál” a posztra. „Miért nem Dobozon indul Sztojka Tibi? Ott is lakik és még kihívója is lehetne az egyetlen jelölnek” – mondta a Narancs.hu-nak egy geszti férfi. Dani László pedig a szomszédos község, Mezőgyán fideszes polgármesterének, Dani Attilának a testvére. Dani Attila botrányos fórumáról nemrégiben írtunk. „A Lacinak ott, Mezőgyánban van dohányboltja, aminek politikai üzenete is van” – fakadt ki egy geszti asszony. Facebook-profiljában Dani László Gyulát tünteti fel lakhelyeként.

Rossz nyelvek szerint Sztojkát Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselőjéhez, Kovács Józsefhez közel álló körök kérték fel, hogy induljon a választáson, hogy megossza a helybeli roma szavazókat. Mindez elvileg Keresztesi Richárd esélyeit ronthatja. Egy nemrégiben a legnagyobb közösségi oldalra feltett videóban zenei aláfestéssel Sztojka azt magyarázza a választóknak, hogy még szerencsésebb is, ha a polgármester nem helybéli, mert rokonoktól, barátoktól és ismerősöktől függetlenül tudja megítélni a helyzetet. 

Mezőgyáni telefonok

Arról számolt be a napokban a Facebookra kitett posztjában Gyöngyösi István mezőgyáni független polgármesterjelölt, hogy a polgármester, Dani Attilára és a helyi református lelkészre, Kovács Lászlóra hivatkozva azzal hívják telefonon a helyieket: vasárnap a fideszes polgármesterre kell szavazni. Egy helybeli informátor azt mondta portálunknak, hogy a helyi református egyházközség egyik alkalmazottjának hangját vélte felismerni a telefon túlsó végén. Ezért kerestük a mezőgyáni tiszteletes telefonon, de egyelőre nem értük el.

Legutóbb akkor írtunk a mezőgyáni reformátusokról és az itteni egyházközségről, amikor a magyarországi románságnak szánt költségvetési pénzeket zsilipeltek át hazai katolikus és református templomok felújításra. A hazai románság hívő részének döntő többsége román ortodox vallású, valamint a legutóbbi népszámlálások alkalmával Mezőgyánban nem vallotta magát senki románnak. 2021 márciusában Kovács László tiszteletes időhiányra hivatkozva nem látott lehetőséget személyes találkozóra, írásban feltett kérdéseinkre pedig érdemben nem válaszolt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk