"A fideszes demokrácia szerint nem lehet kérdezni" - majdnem eldurvult a választási fórum Mezőgyánban

Kis-Magyarország

Parázs hangulatúvá vált a fideszes polgármester latymatagon induló fóruma a Békés megyei községben. A kormánypárt helyi politikusai szerint minden a legnagyobb rendben van a településen, miközben az ezer fő alatti falu az elnéptelenedéssel küzd. Aztán kérdéseket tett fel a polgármester kihívója, és rögtön csatatérré vált a terem.

„Egyfajta párbeszéd kísérlete és válasz volt, hogy most eljöttem és kérdeztem Dani Attila fórumán, ugyanis a múlt pénteken én tartottam egy hasonló rendezvényt, ahova meghívtam őt, hogy szakmai beszélgetést folytassunk a település helyzetéről és kilátásairól, de visszautasította. Válaszában jelezte, nem tart vitaképesnek és kezdeményezésemet viccnek nevezte” – mondta a parázs hangulatban befejeződött fideszes fórum után Gyöngyösi István független polgármesterjelölt a Narancs.hu-nak.

Mezőgyánban csütörtök késő délutánra Dani Attila fideszes polgármester hirdetett fórumot, amelynek vendége a 2010 óta a térség országgyűlési képviselőjeként tevékenykedő Kovács József (Fidesz-KDNP), valamint Molnár Sándor, a kormánypárt Békés megyei listavezetője volt. A művelődési házként funkcionáló Toldi Közösségi Házban mintegy százan gyűltek össze, ami az ezer fő alatti falu esetében nem rossz szám. (A helyi ellenzéket támogatók megjegyezték, a megjelentek jó része közmunkás és hivatali dolgozó, valamint családtagjaik voltak, akiknek erősen ajánlott volt a megjelenés. Erre a fórum után megvendégeléssel segítettek rá ebben a szegény faluban.)

A 2014 óta Mezőgyánt vezető és mindössze 35 éves Dani Attila hosszúra nyúlt és unalmas előadásából kiderült, minden a legnagyobb rendben van a településen: sok pályázatot nyertek, rengeteg beruházás valósult meg, intézményeket újítottak fel, jól működik a közfoglakoztatás, hetente két délután még háziorvosi rendelés is van. Aki betér a polgármesteri hivatalba, annak segítenek, a civil szervezetekkel remek a kapcsolat, figyelnek a családokra, rengeteg rendezvény van a faluban. „Eredményeink önmagukét beszélnek” – mondta szerénytelenül Dani Attila. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Mezőgyán lakossága ijesztő mértékben csökken és a legutóbbi népszámláláskor 950 fő alá esett. (Ezt az is jelzi, hogy az eddigi héttagú helyett már csak öttagú lesz a képviselő-testület.) Helyben alig van munkahely, az egyébként az amúgy is a magyarországi versenyképességi rangsor végén kullogó Békés megye egyik legszegényebb településéről van szó, ahol a kibontakozás esélye sem látszik. Ám a választási fórumon felszólalók a valóság ezen elemeivel nem fárasztották a nagyérdeműt.)

Némiképp talányos volt Molnár Sándor Békés megyei fideszes listavezető felszólalása. A helyi politikus elmondta magáról, hogy két cikluson keresztül a közeli Vésztő polgármestere volt, azt tényt viszont homályban hagyta, hogy a legutóbbi választáson regnáló városvezetőként kikapott egy független jelölttől. Molnár arról beszélt: a Viharsarokban az utóbbi tíz évben duplájára nőtt a gépkocsiállomány, ami a mobilitását növeli. Hogy ez a szegény Mezőgyánra és az itt élő, többnyire alacsony képzettséggel, szerény jövedelemmel rendelkező emberekre mennyire jellemző, már nem fejtette ki. Ahogy azt sem, a helyiek képtelenek eladni ingatlanaikat, hogy olyan helyre költözzenek, ahol munkalehetőség is van.

 
A mezőgyáni fórum résztvevői, az ablaknál Gyöngyösi István
Fotó: A szerző felvétele
 

Zavarba ejtőre sikeredett a most az utolsó ciklusát töltő, kissé megfáradtnak tűnő, 73 éves Kovács József előadása. Speciálisnak nevezte a június 9-i választást, mert az európai parlamenti és az önkormányzati választás „összecsúszott”, de azért is, mert a hamarosan megválasztandó polgármesterek és képviselők csak közel négy hónap múlva, október elsején lépnek hivatalba. (Mintha ezt a képtelen helyzetet nem a Fidesz-kormány és parlamenti többsége állította volna elő azzal a hazugsággal, hogy így csökkentik a választás költségeit.) Majd arról a migrációról beszélt, amely már „tönkretette” Német, Olaszországot és Franciaországot. Az Ukrajnában zajló, oroszok kezdte háborúról csupán annyit mondott, a háború és béke kérdésében úgy kell állást foglalnunk, hogy „nekünk semmi közünk a háborúhoz”. Arról az apróságról, hogy ki támadott meg kit, ki folytat területszerző és ki honvédő háborút, hogy a háborúpártisággal éppen az Orbánék által favorizált Putyin kellene illetni, egy szó sem esett. Kovács végül a trianoni békediktátum évfordulóján, június 4-én rendezendő nemzeti összetartozás napi országos központi ünnepségére hívta a megjelenteket. Ez az esemény a szomszédos Geszten lesz, ahol egyben átadják a felújított Tisza-kastélyt. (Az épület több éves csúszásban lévő és állandóan dráguló 〈11 milliárd lett a végső összeg〉 renoválásával lapunk gyakran foglalkozott; legutóbb ebben a cikkben írtunk egy bundagyanús közbeszerzésről. A kastély felújítása után nyomban a református egyház tulajdonába kerül.)

Ezt követte a helyi független polgármesterjelölt, a 25 éves Gyöngyösi István hozzászólása. Azt kérdezte, ha ennyire a migráció ellen van a Fidesz, akkor miért engednek be ennyi vendégmunkást az akkumulátorgyárak építésére. De firtatta a helyi közmunkaprogramot is: azt tudakolta, ki dönt arról, hogy ki lehet Mezőgyánban közmunkás és ki nem. Majd elmondta, hogy ő a községben az egyetlen roma, aki diplomával rendelkezik, de neki az önkormányzat soha semmiben nem segített, ezért egyetemi évei alatt szó szerint éhezett.

 
Gyöngyösi István
Fotó: A szerző felvétele
 

A többé-kevésbé válogatott közönség és Dani Attila részéről is felháborodás követte a felszólalást. A fideszes polgármester már „Kedves barátocskám!” megszólításával próbálta lekezelően venni Gyöngyösit, aki erre rövid időre elhagyta a termet, majd visszajött. Szó szót követett, de az értelmes párbeszédnek itt már nem volt helye, szerepe. Zúgott a terem, miközben Kovács József, félreértve a felvetést úgy kezdett az elektromos autógyártásról beszélni, hogy bevallotta, nem ért hozzá. Amikor Gyöngyösi jelezte, hogy nem is ez volt a kérdés, akkor Dani Attila rendre intette ellenfelét, hogy egy parlamenti képviselőt nem illik félbeszakítani. Végül a fideszes községvezető kijelentette, a kérdések és a felvetések nem érdemelnek választ. Erre Gyöngyösi azt mondta, hogy a fideszes demokrácia szerint nem lehet kérdezni. A helyzet csillapítása érdekében ekkor szorgos kezek hozták be tálcákon az előre elkészített szendvicseket és süteményeket. „Remélem, senkiben nem maradt kérdés!” – mondta végszóként a kormánypárti polgármester. Csend lett és mindenki az asztalokhoz sietett.  

A fórum után Gyöngyösi István a Narancs.hu-nak elmondta, azt terjesztik róla a faluban, ha ő lesz a polgármester, akkor megszűnik a közfoglalkoztatás, mindenkit kirúgnak az önkormányzati hivatalból. Hozzátette, azért nem látni plakátjait a községben, mert mindig letépik és összegyűrik őket. „Aligha az engem támogatók teszik ezt” – mondta búcsúzóul.

Mezőgyánnal legutóbb ebben a cikkben foglalkozott lapunk:

FRISSÍTÉS

Az, hogy Gyöngyösi István az egyetemi évei alatt éhezett, nem az önkormányzat hibája. Az önkormányzat és az önkormányzathoz kapcsolódó szervezetek, egyesületek már az általános iskola óta támogatják jó tanulmányi eredményei miatt – közölte lapunkkal cikkünk megjelenése után Dani Attila polgármester, aki szerint a református egyház is támogatta Gyöngyösit. Dani hozzátette azt is, a településen élők tisztában vannak a plakátrongálás jogkövetkezményeivel és „erkölcsileg sem engedik meg maguknak ezt a magatartást”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk