A községnek nincs pénze: ötezer forintért viszik ki a rászorulóknak a vizes tűzifát

Kis-Magyarország

Felháborodást váltott ki a Békés megyei Geszten, hogy a szociálisan rászorulóknak az önkormányzat házanként 5 ezer forintért viszi ki a fát. Méghozzá úgy, hogy mindenkinek előre kell fizetni. A polgármester azt mondta, ez először, és reméli, hogy utoljára fordul elő. Ennyire sanyarú az önkormányzat pénzügyi helyzete. Riportunk a helyszínről.

„Látott már olyan települést, ahol a szociálisan rászorulóknak pénzért viszik ki a tűzifát? Mi van, ha valaki nem tudja kifizetni, akkor nem kapja meg? Hogyan jött ki, hogy a szállításért 5 ezer forintot kell fizetni annak is, aki messze lakik, annak is, aki közel?” – tette fel a kérdéseit Keresztesi Richárd, akivel a polgármesteri hivatal előtt találkoztunk kedd reggel. Vannak itt még néhányan, ám senki nem tudja, milyen szempontok alapján és kik kapnak most, karácsony előtt tűzifát.

Annyi biztos, hogy hétfőn, december 19-i keltezéssel sokan levelet kaptak a geszti polgármestertől, Brandt Krisztiántól. Ebben a településvezető arról tájékoztatta az érintetteket, hogy „szállításra kész állapotban vehetik át a 1,8 köbméter tűzifát a rászorulók az óvoda mögötti területen”. Nem adtak sok időt erre, hiszen erre másnap, kedden és szerdán van lehetőség. De kizárólag úgy, ha előzetesen megfizetik az 5 ezer forintos térítési díjat, amellyel az önkormányzat vállalja a tűzifa házhoz szállítását. „Az önkormányzat traktorjára (ezzel viszik a tüzelőt – B. T.) a felrakodást az önkormányzat végzi el” – áll a rövid polgármesteri értesítésben.

A picinyke és Isten háta mögötti faluban már hétfőn élénk visszhangot váltott ki ez a rendelkezés. A román határ melletti Békés megyei községben alig nyolcszázan élnek, de a legnagyobb közösségi oldal majdnem felrobbant erre a hírre. Volt, aki azt írta, hogy „pont a rászorulókból húz hasznot az önkormányzat”, egy másik hozzászóló szerint mindez „undorító dolog”; volt, aki csak annyit fűzött hozzá, hogy: „Atyaég!”, és egy sokadik hozzászóló arra emlékeztetett, hogy a közeli „Zsadányban az önkormányzat ingyen viszi a házhoz a rászorulóknak a tűzifát”.

 
Fotó: A szerző felvétele

Ezek után nem véletlen, hogy kedd reggel, a hideg idő ellenére többen összeverődtek a polgármesteri hivatal előtt. Ki hangosabban, ki inkább beletörődve vette tudomásul, hogy fizetni kell. Mindenki a polgármesterre várt, hogy magyarázatot vagy segítséget kérjen tőle.

 
Fotó: A szerző felvétele

A kemény kinti fagy után kellemes meleget tapasztaltunk, amikor beléptünk a hivatalba, radiátorok fűtenek. Keresztesi Richárd – akit helyben úgy ismernek, hogy nem rejti véka alá a véleményét – megszólalt: „Emberek, itt melegebb van, mint az óvodában és az iskolában.” Aztán édesanyjával, Ötvös Sándornéval egy ügyintézőhöz sietett. Előtte az asszony elmondta portálunknak, hogy férjével együtt 57 ezer forintból él. Mindketten a 28 500 forintos minimálnyugdíjat kapják. „Nekem nincs 5 ezer forintom a tűzifa kiszállításának fizetésére, igaz, másra se nagyon” – mondta méltatlankodva. Erre megszólalt egy középkorú asszony, hogy az ő anyósa is minimálnyugdíjból él. „Abból hogyan lehet?” – kérdeztük. „Úgy – szólt a válasz –, hogy a hét elején vesz egy kiló kenyeret és napokig csak azt eszi. Egyébként meg jobb ha tudja, itt, falun, az étolaj literje 1500 forint, de sokkal többe kerül a tej, a cukor és a liszt is, miközben sokkal szegényebbek vagyunk, mint a városiak.”

 
Ötvös Sándorné
Fotó: A szerző felvétele

Közben Ötvös Sándorné bement ahhoz a hivatali dolgozóhoz, aki az 5 ezer forint befizetéséről adja a nyugtát. Ám ő nem tudott mit válaszolni arra a felvetésre, hogy mi van akkor, ha valaki nem tud fizetni. „Várja meg a polgármestert, vele beszéljen!” – ajánlotta neki. Nincs mit tenni, sokakkal együtt várakozunk. Aztán negyedóra múltán megérkezett Brandt Krisztián, aki 2019 októberében független jelöltként lett Geszt polgármestere. A rá váró sok ember előtt munkatársunk kérdéseire válaszolt a tanácskozó teremben, csukott ajtó mögött.

„Nem tudok még egy települést, ahol a szociálisan rászorulóknak pénzért, nem is olyan kis pénzért viszik ki a tűzifát” – kezdtem a beszélgetést. „Első és reményeim szerint ez az utolsó alkalom, hogy erre sor kerül, de ennyire rossz az önkormányzat pénzügyi helyzete. Arról se feledkezzen meg, hogy a gázolaj literenkénti ára csaknem 800 forint” – válaszolta Brandt. Mint megtudtuk, egy korábban kiküldött kérdőív alapján 177 család vagy ember bizonyult rászorulónak a községben, akik több etapban 1,8 köbméter tűzifát kapnak. A polgármester elmondása szerint számítások állnak a kiszállítási tarifa mögött, arról nem beszélve, hogy ez 30-40 százalékkal a piaci át alatt van.

Amikor azt firtattam, mi lesz azokkal a rászorulókkal, akik nem tudnak fizetni, akkor azt válaszolta, ilyen még nem volt. „De úgy tudom, lesznek ilyen emberek” – gördítettem tovább a beszélgetést. Erre azt válaszolta, ha így lesz, akkor azt házon belül megoldják. Ha kell részletfizetési kedvezményt adnak az illetőnek vagy a családnak. Azt is megtudtuk, hogy most,

karácsony előtt elsődlegesen az az 52 család kapja meg a tűzifát, ahol kisgyermekek vannak.

De a polgármester szerint jó hír, hogy a térségi erdőgazdaságtól a reméltnél kicsit több fa érkezett, így most jut másoknak is.

Felvetettem, amit több falubelitől hallottam reggel, hogy a Gesztre érkezett tűzifa vizes, nemrégiben vágták ki, így inkább füstölni fog, mint égni és melegíteni. Brandt Krisztián elismerte, hogy a nyárfákat valóban az idén vágták ki, és nem szárazak. „A falusiak azonban tudják, hogy ilyenkor vegyíteni kell a szárazabb fával és így kell befűteni” – kaptam a választ.  

 
Fotó: A szerző felvétele

Aztán még visszatértünk a község önkormányzatának pénzügyeire. Megemlítettem Brandt Krisztiánnak, hogy ugyancsak az itt élők mondták: Lázár János közbenjárására nemrégiben rendezték tartozásukat, sőt kiegészítő támogatást is kapott a település. „Sok jól értesült ember van nálunk, de ennek az igazságtartalma semmi. 2017-2018-ből örökölt adósságunkat próbáljuk ledolgozni, de még nem tartunk a végén” – jegyezte meg a polgármester. Lázár személye azért kerülhetett szóba, mert – sok egyéb megbízatása mellett – évekig ő volt a helyi Tisza-kastély egyre csak elhúzódó beruházásának kormánybiztosa, aki ezért valamelyest szívén viseli a falu sorsát. Így a kastélyból kiköltöztetett iskola modern épületegyüttest kapott, ahogy az óvoda is, és az ide vezető utat is újjávarázsolták. Olyan, mintha Ausztriában autóznánk. Ugyanakkor nagyon éles kontrasztban van egymással a szegény és lepukkant falu, valamint a jelenleg is felújítás alatt álló Tisza-kastély. A renoválás költségeit a közelmúltban emelte meg a kormány, immár 11 milliárdra rúg. 

Végül Ötvös Sándorné gondja is megoldódott, méghozzá rendhagyó módon. Mivel a veje is kap szociális tűzifát és be tudta fizetni az 5 ezer forintot, ezért a polgármester külön engedélye alapján azzal a fuvarral Ötvösnéhez is kiviszik a kicsit vizes tűzifát.

Eljövetelünk után kapunk egy hangüzenetet, amelyben a polgármester édesanyja, aki civilben a helyi általános iskola igazgatója, kicsit emelt hangon arra emlékeztette a kiszállítási díj miatt zúgolódó helyieket a községházán, hogy már nyáron gondolni kell arra, hogy lesz tél, és kell a pénz a tüzelnivalóra. Majd úgy folytatta, hogy

aki nem számolt ezzel, az majd „az összebújik és úgy melegszik”.

Végül azokat bírálta az iskolaigazgató, akik „úgy prédikálnak, hogy nem szorulnak rá”.

Ez félreérthetetlen utalás volt Keresztesi Richárdra, aki az elmúlt időszakban több mindent szóvá tett, ami nem tetszett neki a falu és az önkormányzat működésében. Szerinte ennek a következménye, hogy a polgármester nem hajlandó kezet fogni vele. Ennek szemtanúi voltunk. (Brandt Krisztián szerint korábban Keresztesi a hivatalában zaklatta, ezért az igen hűvös viszony.) Most viszont Keresztesi 100 liter gázolajat ajánlott fel a község traktorjába, hogy a rászorultaknak ki tudják vinni a tüzelőt. Emellett, kivétel nélkül mindenkinek, kellemes ünnepeket kívánt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk