A Legfőbb Ügyészségen jelentették fel a gyulai fideszes polgármestert

Kis-Magyarország

Hivatali visszaélés miatt a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést Görgényi Ernő ellen Galbács Mihály ellenzéki önkormányzati képviselő egy nemrég lapunk által közölt hangfelvételen elhangzó, fenyegetéssel felérő kijelentések miatt.

2019. szeptember 27-én zajlott le az a telefonbeszélgetés, amelyben Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester lényegében megfenyegette és a munkahelyi szabályok megszegésére ösztökélte Torma Béla fideszes helyi képviselőt, a városi posta helyettes vezetőjét, hogy megtudjon tőle politikailag fontos információkat. A beszélgetést Torma rögzítette. Minderről a magyar sajtóban elsőként számoltunk be még április közepén. Az előzményekről tudni kell, hogy korábban Galbács Mihály összekülönbözött több ügyben, így a városi költségvetés és egy Gyulán tao-pénzből felépítendő futballcsarnok ügyében Görgényi Ernővel és a Fidesz-frakcióval, amelyből végül kizárták. Torma Galbács sógora, s korábban Galbács gazdasági alpolgármesterként volt Görgényi helyettese a gyulai testületben.

A beszélgetésben többek között ez hangzott el:

Torma Béla: Hát most mondod, hogy mit ne csináljak, ne dolgozzak szabályosan a postán. Tehát most. Nem értelek, Ernő.

Görgényi Ernő: Te takarózol ezzel a történettel, hogy ne dolgozz szabályosan a postán. De egyszerűen nekünk nem akarsz segíteni. Hát ne viccelj már, mit kockáztatsz azzal, hogy ha nekünk bármit, bármit, ami politikailag fontos információ, átadsz.

Torma Béla: Hát a munkahelyemet.

Görgényi Ernő: Nem, nem, Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége. Gondolj bele, itt van egy csapat, egy bizalmi alapon működő csapat.

A Narancs.hu-n közzé tett hangfelvétel olyannyira országos nyilvánosságot kapott, hogy az országjárását április 17-én Gyulán kezdő Magyar Péter itteni fórumán is beszélt róla mintegy másfél ezer ember előtt.

A feljelentésben Galbács leszögezi, hogy az önkormányzatokról szóló törvény rendelkezései alapján a polgármester hivatalos személynek számít, ezért a megjelölt bűntett törvényi tényállásában megkövetelt speciális alanyisággal rendelkezik, bűncselekmény elkövetője lehet. A telefonbeszélgetés idején mind Torma Béla, mind Görgényi megválasztott önkormányzati képviselők voltak. Az pedig aligha igényel különösebb bizonyítást vagy magyarázatot, hogy egy polgármesternek a pártján és a frakcióján belül komoly befolyása van, gyakorlatilag főnökükként tekintenek rá a többiek. Emellett komoly hatása van arra, hogy a jövőben újra jelöltekké válnak-e vagy sem a képviselők. Így a megfenyegetett Torma Bélában akár komoly félelmet kelthettek Görgényi szavai. A feljelentésben foglaltak szerint a célzat egyértelmű volt: Görgényi jogtalan politikai előnyhöz akart jutni, méghozzá a jogszabályok megsértésével akart politikai ellenfelével szemben kedvezőbb helyzetbe kerülni a kampányban. „(…) az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon, vagy jogtalan előnyt szerezzen (…) hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – áll a büntetőtörvénykönyv idevágó passzusában. Galbács egyébként azért nem a területileg illetékes vádhatóságnál, hanem a Legfőbb Ügyészségen tette meg feljelentését, mert az ügyben elfogultnak tartja mind az itteni ügyészi szerveket, mind a bíróságokat. A feljelentést a Legfőbb Ügyészség továbbította a területileg illetékes és hatáskörrel rendelkező Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak.

Szorosan ide tartozik, hogy a telefonbeszélgetés után ugyan nem léptették vissza Torma Bélát, azonban a fideszes aktivistáknak kiadták, hogy az elvileg független, valójában a Fideszhez közel álló álcivil szervezet, a Gyulai Városbarátok jelöltjét, Vígné Fábián Diánát kell támogatni. Azaz a Fidesz saját jelöltje megbuktatásán dolgozott.

 
A Gyulai Városbarátok mostani jelöltjei
Fotó: A szerző felvétele
 

Mindennek meglett az eredménye, hiszen az a Városbarátok, amely eddig még egyetlen egyszer sem nyert egyéni önkormányzati körzetet a békési fürdővárosban, most elhozta ezt a mandátumot. Nem is paraszthajszállal, hanem 24 százalékos meggyőző különbséggel. A Fidesz aktivistáinak „átprogramozásáról” is hangfelvétel készült. Ezen egyikőjük Tormának bevallja, ezt az utasítást kapták, amit, hallani a hangfelvételen, azért tart be, mert családja megélhetése fontos. (Ez a hangfelvétel portálunk rendelkezésére áll.) A Fidesz-KDNP és a Gyulai Városbarátok öt évvel ezelőtti összejátszását utóbb az is igazolni látszik, hogy most, a küszöbön lévő önkormányzati választáson az álcivil szervezet képviselője ellen nem indít jelöltet a Fidesz, mert „annyira  elégedettek” Vígné munkájával.

Korábban Görgényi arról híresült el, hogy még a Covid-járvány első hulláma idején minden ok és indok nélkül a rendőrségen feljelentette Csóka-Szűcs János gyulai ellenzéki aktivistát rémhírterjesztés miatt. Csóka-Szűcs Facebook-oldalán csupán azt a tényt írta meg 2020 tavaszán, hogy a járványkórházzá alakították át a gyulai intézményt, emiatt súlyos állapotban lévő betegeket küldtek haza vagy helyeztek el szociális intézményekben, közben a kórház közel kétezer ággyal üresen áll. Az ellenzéki aktivistához kiszállt a rendőrség, lefoglalták informatikai eszközeit, majd előállították, rabosították és kihallgatták. Két nappal később a Gyulai Járási Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, de Görgényi nem kért bocsánatot a minden alapot nélkülöző feljelentése miatt.

(Címlapképünkön: Görgényi Ernő. Forrás: Kovács József, Gyula fideszes országgyűlési képviselőjének Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk