Megint pörköltet főznek Makón a választás napján

Kis-Magyarország

A DK szavazatvásárlást feltételez, mint 2022-ben, a roma nemzetiségi önkormányzat szerint az magánrendezvény lesz.

„Honvédban vasárnap, a választás napján lesz pörköltfőzés” – adta hírül a Makói Csípős nevű helyi hírportál. A lap informátora állítja, valaki nyolcvanezer forintért vállalta, hogy az önkormányzati és európai parlamenti választás napján megfőz három bogrács pörköltet. Ennek azért van jelentősége, mert a legutóbbi országgyűlési választás idején hasonló esemény zajlott Makónak ebben a városrészében. A szemtanúk azt láthatták, hogy az összejövetel helyszínétől autóval vitték a szavazókörhöz az embereket.

A helyi lap emlékeztet, hogy akkor egy Bethlen utcai háznál „öt adag húst adtak a megfelelő helyre behúzott szavazatért”. Ám akkor az bizonyosodott be, hogy ami történt, nem sérti a törvényeket.

A rendezvényről a résztvevői azt állították, hogy valójában egy lány születésnapját ülték meg, és tényleg osztottak húst, de a születésnapra érkezett vendégeknek, és ez nem törvénytelen. Azt sem tagadták, hogy autóval szállítják a szavazókörhöz az embereket. Az egyik sofőr azt nyilatkozta, hogy többször fordult a szavazókör és a ház között, és mindenki a Fideszre fog szavazni, mert annak a pártnak köszönhető, hogy van munkájuk.

A DK akkor feljelentést tett, rendőrök igazoltatták a jelenlévőket, aztán a Tiszta Szavazás nevű csoport a választási bizottsághoz fordult. Ott végül április 15-én – megnézve a bejelentők által hozott bizonyítékokat, videófelvételeket – elutasították a kifogást. Úgy találták, amit láttak, abból „kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy bármely választópolgár részére abból a célból adtak át húskészítményt, hogy meghatározott személyre vagy pártra szavazzon”. A szállítás pedig nem számít bűncselekménynek, mert – mint a választási bizottság ismertette –, csak busszal tiltja a törvény a polgárok szállítását a választás napján, „a kilenc vagy annál kevesebb állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsival megengedett a választópolgárok szállítása”.

A mostani pörköltfőzés hírére reagálva a DK szórólapokat sokszorosított, amelyeken a Büntető törvénykönyvnek az a passzusa olvasható, amely a szavazatvásárlásért, illetve a szavazat áruba bocsátásáért kirótt büntetés mértékéről szól. A lapokat kifüggesztették a Honvéd városrészben.

 
Forrás: DK
 

Mucsi Tamás, a párt polgármesterjelöltje Marozs-Gaudi Évával, a 3. körzetben indított képviselőjelölttel közösen videón magyarázza el, hogy három év börtönt róhatnak ki arra, aki eladja a szavazatát. Mucsi állítja, a Fidesz a rászoruló családoktól pörkölttel akarja megvenni a szavazatot. Mutatja, hogy a közelben, a rendezvény helyszíne mellett már mobilvécék is vannak.

A két évvel ezelőtti eset után a 24.hu-nak azt nyilatkozta a szavazókat szállító autó sofőrje, hogy másnap fel fogja jelenteni Mucsi Tamást rágalmazásért és becsületsértésért, mivel Mucsi a Facebookon választási csalásnak nevezte, ami történt. A politikus a Narancs.hu-nak most azt mondja, sem másnap, sem később nem jelentette föl őt a sofőr, és furcsállta volna, ha ez megtörténik.

A Csípős közösségi oldalán most megosztott cikk alatt sokan hozzászóltak, többnyire elítélően, mondván, szégyen, hogy a Honvédban élő szegény roma embereket kihasználják. Akadt azonban olyan hozzászóló is, aki ezt a megközelítést tartotta megalázónak a honvédi romákra nézve.

„Ez egy magánrendezvény. Kérem, tartsák tiszteletben! Köszönöm” – ezt írta Farkas Tamás, a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a pörköltfőzéssel és kapcsolatos kérdéseinkre.

Makón a 2014 óta hivatalban lévő kormánypárti Farkas Éva Erzsébetnek három kihívója is van: Modok Csaba (Mi Hazánk), Mucsi Tamás (DK) és Zeitler Ádám (Lokálpatrióták). 

Zeitler a Narancs.hu-nak azt mondta a honvédi összejövetel híréről, hogy amióta Makón politikával foglalkozik, jelöltként vagy kampányszervezőként, a Honvédban mindig is „főztek” ilyenkor. Reméli, minél kevesebben lesznek, akik ellenszolgáltatásért cserébe szavaznak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk