„Az én gyomrom még ennyi pénzért se” – Felcsút volt polgármestere Orbánról, Mészárosról és az LMP-ről

  • narancs.hu
  • 2014. április 3.

Kis-Magyarország

Varga György a kétharmadhoz még gratulált Orbánnak, most mégis szembeszáll vele. Az LMP színeiben Schiffer András miatt indul, állása viszont nincs, mert helyben senki sem alkalmazza. Interjú.

magyarnarancs.hu: 2011-ben távolították el Felcsút polgármesteri székéből. Három év távlatából hogyan értékeli az akkori körülményeket?

Lex Varga: az ügy

Varga Györgyöt sajátos módon menesztették 2011-ben. Az önkormányzati törvény 2010 évvégén életbe lépett módosítása kimondta: meg kell szüntetni összeférhetetlenség miatt annak a településvezetőnek a megbízatását, akinek köztartozása van, és azt 60 napon belül nem rendezi. Az adóhatóság értesítette a felcsúti jegyzőt, hogy Vargának 2009 óta adótartozása van. A testület Vargát ezért 2011. február 28-án felmentette. Az ezt követő időközi választást Mészáros Lőrinc, a helyi Fidesz elnöke nyerte meg.

Varga György: Egyedül én vagyok, akire a polgármesterek közül alkalmazták ezt a passzust. Más településvezetőknek is volt adótartozása, sőt, országgyűlési képviselőknek is, de csak nálunk élt a lehetőséggel a fideszes többségű testület. Árulkodó az is, hogy a bírói határozat előtt már kifizettem a tartozást, de ezt nem vették figyelembe, inkább helyet adtak a képviselő-testület javaslatának, miszerint mentsenek fel a tisztségemből.

magyarnarancs.hu: Ennek a határozatnak voltak azért előzményei.

VGY: A legnagyobb „bűnöm” az volt, hogy amire feleskettek, azt be is tartottam. Arra esküdtem fel, hogy a település vagyonával megfelelően gazdálkodom. Amikor egy 184 millió forintra értékelt sportlétesítményt 20 millió forintért akart átvenni a Puskás Ferenc Akadémia, nem tehettem meg, hogy fejet hajtok, és azt mondom: persze, vigyétek.

false

 

magyarnarancs.hu: Ezzel a döntéssel kit haragított magára? Orbán Viktort, vagy a helyieket?

VGY: A helyieket semmiféleképp, esetleg az akadémia vezetését. Ez egy érdekes dolog, hiszen nemcsak én nem járultam hozzá, hanem a képviselő-testület sem szavazta meg az eladást azért a 20 millió forintért.

magyarnarancs.hu: Az akkori testületben ültek olyanok is, akik most is képviselők?

VGY: Igen, többen is.

magyarnarancs.hu: Milyen egyéb „problémák” merülhettek még fel önnel szemben?

VGY: Igazából a 2010-es választások után már lehetett érezni, hogy más irányt vettek a dolgok. A fideszes többségű testület döntése értelmében el kellett küldeni a jegyzőnket, akivel előtte semmi probléma nem volt. Kiváló szakembernek tartom, ráadásul felcsúti. Aztán hoztak egy új jegyzőt. A mai napig azt mondom, hogy neki kötelessége lett volna figyelmeztetni engem, hogy van egy olyan jogszabály, amely alapján a tartozás miatt engem eltávolíthatnak. Az adótartozásomról tudott, de nem szólt. Aztán a fideszes többség meghozta a határozatot… A bírósági eljárásban pedig az mindenképp érdekességnek számított, hogy a bíróság úgy döntött az ügyemben, hogy meg sem hallgattak, pedig ezt én külön kérvényeztem. Fellebbezésnek helye nem volt. Mint említettem, az eljárás lezárása előtt ki lett fizetve a tartozásom, ám ezt sem vették figyelembe.

Ferenczi Krisztina Felcsútról

Az újságíróval készült interjúnkat itt olvashatja.

magyarnarancs.hu: A Puskás Ferenc Akadémia Felcsútra települése előtt volt bármiféle jele annak, hogy önnel nem akarnak együttműködni?

VGY: Nem volt rossz viszonyom senkivel. Orbán Viktorral is jóban voltam, semmi bajom nem volt vele. Tizenhat évig ott lengettem a zászlót mellette. Amikor Erdélyben, Tusnádfürdőn beszélt a tömeg előtt, két és fél órán keresztül tartottam a Felcsút felirat egyik betűjét. Mellettük voltam, de egy idő után nem lehetett odaférni Orbán Viktorhoz, mert mások úgy megkörnyékezték, hogy még beszélni se lehetett vele. Amit Flier János és Mészáros Lőrinc mondott, az volt az egyetlen igazság.


magyarnarancs.hu: Eltávolítása óta találkozott a miniszterelnökkel, beszélt vele?

VGY: Nem. Legutoljára a kétharmados többség elérésekor rendezett felcsúti bulin gratuláltam neki. Bár már akkor sem volt számomra szimpatikus az ekkora arányú győzelem, hiszen fontosnak tartom, hogy bárki van kormányon, a parlamentben megfelelő számú és minőségű ellenzéki képviselő kapjon szerepet.

magyarnarancs.hu: Mészáros Lőrinccel volt bármilyen konfliktusa a leváltása előtt?

VGY: Semmilyen. Ő is vállalkozó volt, ahogy korábban én is. Megfértünk egymás mellett.

magyarnarancs.hu: Mészáros Lőrinc egyszer azt nyilatkozta, hogy nem tartja önt jó vezetőnek.

VGY: Persze, mert nekem volt véleményem! De ők nem fogadnak el semmilyen más véleményt, csakis azt, amely az ő elképzeléseikkel azonos. Ez működik „fönt” is, mindennek úgy kell történnie, ahogy ők azt kitalálták. Mészáros itt mindent megcsinál azért, hogy közelebb kerüljön Orbán Viktorhoz.

magyarnarancs.hu: Egy kívülálló akár azt is láthatja, hogy Felcsútra érkeznek állami források, a falu épül. Mi lehet mégis ezzel a probléma?

VGY: Nem teljesen igaz, hogy fejlődik. Az infrastruktúra már korábban teljesen kiépült, és nem tudom, mekkora fejlődés az, hogy egy ekkora lélekszámú település kellős közepére építenek egy stadiont úgy, hogy nem kérik ki a lakosság véleményét. Teljesen szétrombolták ennek a gyönyörű településnek a jellegét. Az itt áthaladó út egyébként is le van terhelve, mi lesz akkor, ha több ezer ember érkezik majd ide busszal és autókkal? Nem beszélve arról, hogy a parkolás sem megoldott még. A gyermekeinket sem tudjuk majd kiengedni nyugodt lelkiismerettel a kapun kívülre.

false

magyarnarancs.hu: Amikor azt látja, hogy Mészáros Lőrinc rekordgyorsasággal válik milliárdossá, nem gondol arra, hogy jó lett volna polgármesternek maradni, hiszen akkor ön is gazdag lehetne?

VGY: Az én gyomrom még ennyiért sem tudta volna bevenni, hogy visszaélek a település bizalmával.

magyarnarancs.hu: De ha eladják anno 20 millióért a területet az akadémiának, akkor most lehet, hogy nem Mészáros és Mészáros Kft., hanem Varga és Varga Kft. nyerne nagy értékű állami megrendeléseket, és talán kaphatott volna egy rakás földet is az államtól használatra…

VGY: Ezt én nem hiszem. De azért Mészáros Lőrinc ügyét is vegyük ketté! Az, hogy pénzhez jutott, igazából nem érdekel. Ezzel majd valahol el kell számolnia, és vagy el tud, vagy nem, ez az ő dolga. Egyet viszont ne feledjünk el: soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, honnan jöttünk! Hozzám, az akkori polgármesterhez bárki, szinte bármikor bejöhetett. Ha valaki becsöngetett hozzám, kimentem hozzá, és meghallgattam. Ha gondja volt, és tudtam, mindenkinek segítettem. Nekem minden felcsúti számított és egyforma volt. Az nem működik, hogy kifordulok a polgármesteri hivatalból, ráteszem a fülemre a telefont, és nem nézek sehová, ülök az autóba.

Ellenzék alakult Felcsúton

Váradi András és az Együtt–PM helyi sejtje itt.

magyarnarancs.hu: Mészáros Lőrinc olyan polgármester, aki az emberekkel nem érintkezik?

VGY: Az emberek ezt mondják.

magyarnarancs.hu: A Felcsúton kialakult helyzetet a lakosok hogyan kezelik?

VGY: Többen mondták már, hogy legszívesebben elköltöznének Felcsútról. Ismerek olyat is, aki, amikor eljár messzebbre dolgozni, már inkább nem is mondja, hogy felcsúti, inkább csak azt, hogy Bicske környéki. Akik itt próbálnak akár csak függetlenek maradni, már nehezen boldogulnak.

magyarnarancs.hu: Akadnak azért olyanok, akik szembemennek Mészáros Lőrinccel és Orbán Viktor helyi érdekeltségeivel. Mit gondol például Váradi András akcióiról?

VGY: Ismerem Andrást, jóban vagyunk. Teljesen igazat adok neki, szomorú, hogy még azt sem hagyták a földdel dolgozni, aki ebből tisztességesen próbál megélni. Csak nincsenek olyan sokan, de ez is azért van, mert itt Mészáros Lőrinc érdekeltsége oly szerteágazó, hogy előbb-utóbb úgyis beleszalad az ember.

false

magyarnarancs.hu: Eddig függetlenként politizált, vasárnap azonban LMP-jelöltként lehet önre szavazni a bicskei körzetben, így Felcsúton is. Hogyan került kapcsolatba a párttal?

VGY: Az elmúlt időszakban próbáltam kimaradni a politikából, de a közelmúltban többen is kerestek. Az LMP volt a legkitartóbb annak ellenére, hogy többször is visszautasítottam a közeledésüket.

magyarnarancs.hu: Ki győzte meg?

VGY: Végül Schiffer András. Tüzetesen megvizsgáltam a programjukat, és az elképzeléseik gyakorlatilag egyeznek az én gondolataimmal. Ha már pártot választottam (Varga György korábban függetlenként volt Felcsút polgármestere két cikluson át – a szerk.), jól tettem, hogy az LMP-hez csatlakoztam.

magyarnarancs.hu: Az LMP milyen elképzeléseit kellene elsősorban Felcsúton érvényesíteni?

VGY: Rögtön a földügyek juthatnak eszünkbe. A Lehet Más a Politikának kiváló meglátásai vannak ezzel kapcsolatban, és azzal is egyetértek, hogy újra kellene osztani a földeket, a földbérleti szerződéseket olyan emberekkel kellene itt helyben megkötni, akik szeretnének ezzel foglalkozni. Így lehetne erős vidéket alkotni.

magyarnarancs.hu: És az átláthatóság kérdésköre?

VGY: Ez Felcsútra hatványozottan érvényes, hiszen a mai napig nem láttuk Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát.

magyarnarancs.hu: Mi csinált, miután eltávolították a település éléről?

VGY: Amíg lehetett, munkanélkülin voltam. Jó egy éve szabadúszó vagyok, de nem könnyű a helyzetem. Nehéz az elhelyezkedés, pedig polgármesterként elég sok jó kapcsolatra tettem szert. De van olyan cégvezető, aki azt mondja, hogy bármikor elmegy velem egy ebédre és beszélgethetünk, de ne kelljen alkalmazni engem, mert akkor neki vége. Én még a mai napig vagyonosodási ellenőrzés alatt állok, amit ellenem indítottak.

magyarnarancs.huMN: Azt tudja, hogy ki indította a vagyonosodási vizsgálatot?

VGY: Nem. De érdekes, hogy nekem gyakorlatilag semmim sincs, mégis vizsgálnak, miközben mások milliárdokkal üzérkednek. Amit negyven év alatt összeszedtem, az veszélyben van most azért, mert más véleményen voltam.

Ellenfelek: Fidesz, Összefogás, Jobbik és a Munkáspárt

Felcsút és környéke a választókerületek átalakítása után a Fejér megyei 3. számú – bicskei – körzetnek számít. Április 6-án Tessely Zoltán (Fidesz–KDNP) mellett Varga György (LMP), Veres Péter (Munkáspárt), Molnos Levente Lóránt (Független Kisgazdapárt), Gáspár Kornél (Jobbik) és Horváth András (MSZP, Összefogás) indul a választásokon egyéni jelöltként. Kisebb csoda lenne, ha a bicskei körzetben a baloldali jelölt győzne: 2010-ben Tessely Zoltán ugyanis már az első fordulóban mandátumot szerzett a tekintélyt parancsoló 62 százalékos eredményével. A második helyért az MSZP vívott nagy harcot a Jobbikkal: előbbi jelöltje, a most is induló Horváth András ugyanis csupán 16,7 százalékos eredményre volt képes a szélsőjobboldali Som Tamás 16,3 százalékával szemben. Egyébként 2006-ban és 2002-ben egyaránt a Fidesz jelöltje győzött a bicskei körzetben, ami nem meglepetés az inkább jobbra húzó Fejér megyében.