Illés Béla megszólalt Haladás-ügyben: az akadémiáját márpedig nem adja

  • Kupi Györgyi
  • 2019. július 25.

Kis-Magyarország

Szombathelyen felreppent a hír, hogy a helyi fociklub elnöke, Homlok Zsolt érdekeltségébe kerülhet az Illés Akadémia. A futball utánpótlásban utazó alapítvány igazgatója, Illés Béla a Narancs.hu-nak azt mondta, szó sincs ilyesmiről.

Nagy az izgalom Szombathelyen: péntekig kell bemutatni a pénzügyi garanciát arra, hogy a tavasz végén az első osztályból simán kipottyant Haladás FC labdarúgó klubot tulajdonló cég rendezni tudja a pénzügyeit. Ha ez nem sikerül, akkor a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nem adja meg még az NB II-es licencet sem a csapatnak. A cikk megírásakor még nem tudni, hogy honnan lehet meg a pénz.

Az ügyben a csapatot működtető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. 5 százaléknyi tulajdonrészét birtokló szombathelyi önkormányzat csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen – bár a közgyűlés határozatképtelen volt – még a Puskás Tivadar polgármester sem támogatta, hogy a város odaadja azt a 150 millió forintot, amelyet megígért.

Szombathely nem fizet

A 150 millió egyösszegű befizetéssel, az önkormányzat a Haladás Kft. három évnyi támogatását tudná le előre – egy korábbi közgyűlési határozat szerint. Ennek viszont feltételei vannak: előbb a többi tulajdonos tegye be a rájuk eső pénzt, független szakértő világítsa át a céget, láthassák az üzleti tervet. Ezekből a feltételekből egyet sem teljesített a kft., így a csütörtöki közgyűlésen még a fideszes polgármester szerint sem adható oda a támogatás a Haladásnak.

Gólöröm zöld-fehér mezben

Gólöröm zöld mezben

Fotó: illesakademia.hu

Közben meredek hírek kaptak szárnyra a vasi megyeszékhelyen városban. A Nyugat.hu arról ír, hogy a többségi tulajdonos, a korábbi 64-szeres válogatott játékos és szombathelyi fociikon, Illés Béla (és Halmai Gábor) tulajdonában lévő Halmill Kft. beteszi a pénzt a Haladásba, ám ennek ára van. A portál értesülése szerint a pénzt Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje segítségével teremtenék elő, ő viszont az ügyletért cserében elkérte az Illés Béla nevével fémjelzett Illés Akadémiát.

Illés Béla cáfol

Homlok Zsolt annak a Haladás Vasutas Sport Egyesületnek (Haladás VSE) az elnöke, amely – az értesülés szerint – ingyen átvenné a durván veszteséges, és közel négyszázmilliós tőkepótlásra kényszerülő Haladás Kft.-t. Ennek fejében kérné az Akadémiát - így szóltak a helyi hírek.

Illés Béla (balról a második) nem adja az akadémiáját

Illés Béla (balról a második) nem adja az akadémiáját

Fotó: illesakademia.hu

A Narancs.hu ennek nyomán megkérdezte Illés Bélát, hogy van-e valóságalapja a Nyugat.hu értesülésének, amelyet több országos portál átvett.

Az Illés Akadémia igazgatója érdeklődésünkre határozottan cáfolta a Szombathelyen terjengő pletykákat. Leszögezte, szó sincs a cikkben említett csereügyletről. Ez a jelenlegi szabályozás alapján egy alapítvány esetében ilyen rövid idő, azaz egy nap alatt nem is lenne lehetséges. Ugyanakkor a Nyugat.hu-nak is nyilatkozott időközben, ott is cáfolta a csereügyletet, de azt elismerte, hogy a Haladás megmentéséről tárgyalt Homlokkal.

Figyelmébe ajánljuk