Duzzad a szemétbotrány: Kőszegen és Szombathelyen is feszült a helyzet

  • Kupi Györgyi
  • 2018. december 18.

Kis-Magyarország

Nemcsak a Pest megyei Zöld Híd, Kőszeg is kiszállt a kukabizniszből, november 15-től nem a városi cég szállítja el a szemetet a kisvárosban. Szombathelyen félmilliárdos kölcsönt kap az önkormányzattól a tulajdonában álló hulladékszállító cég, hogy ne dőljön be. Vasi tájkép, kukás látószögből.

„Az ország egyéb területein működő hulladékgazdálkodási rendszerek, amelyek hasonló forrásokból gazdálkodnak, el tudják látni a feladatukat” – állította Vécsey László Pest megyei fideszes országgyűlési képviselő, a Zöld Híd bedőlésekor, néhány héttel ezelőtt. Hogy mennyire nincs igaza a kormánypárti politikusnak, azt két, fideszes vezetésű Vas megyei város, Kőszeg és Szombathely példája is jól mutatja.

Kőszegen évtizedeken keresztül az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő cég, a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (magyarul: városgondnokság) szállította lakossági hulladékot.

false

 

A szemétszállítás központosításával, 2017. május elsejével a STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vette át a feladatot. Persze csak papíron. A tényleges munkát, alvállalkozóként, továbbra is a kőszegi városgondnokság végezte el. Saját gépeivel, saját embereivel.

50 millióval tartoznak Kőszegnek

Ez változott november 15-ével. A képviselőtestület egyhangú döntéssel kiszállt a szemétszállításból, mivel nem kívánta tovább finanszírozni a feladatot – tudta meg a Narancs.hu Plechl Tibor (LMP) önkormányzati képviselőtől.

Ugyanis nem kevesebb, mint 50 millió forinttal tartozik Kőszegnek az STKH. Ez a hulladékszállítás éves költségének csaknem fele. A képviselő jelezte, az STKH-nak pedig az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) tartozik, vagy ahogy a köznyelvben ismert: az állami kukaholding, amely több hónapos csúszással tudta csak leadni a 2017-es mérlegét. Ebből többek között kiderült, hogy 3,6 milliárdos veszteséget halmozott fel, mire a kormány kirúgta a cég vezetését.

24.hu: Lapátra tették a kukaholding vezetőit

A bevallottnál is jóval nagyobb veszteséget halmoztak fel. Mint azt a kormánypárti Világgazdaság megírta, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), vagyis a szemétdíjak beszedésére létrehozott állami kukaholding több mint fél év csúszással ugyan, de leadta a 2017-es pénzügyi év mérlegét.

Időközben Kőszeg két hulladékszállító gépjárművét, valamint a hulladéklerakóban lévő tömörítőt eladta az STKH-nak, és kérte, hogy a munkavállalókat is vegye át, így a szemétszállításban nincs fennakadás. Plechl Tibor kérdésünkre megjegyezte, ekkora kintlévőség a súlyos likviditási gondokat okozott a városgondnokságnak.

Plechl Tibor

Plechl Tibor

 

 

A hiányt a város kasszájából, az adófizetők pénzéből kellett volna pótolni, ha nem szállnak ki a szemétszállításból.

Szombathely bedőlne

Az NHKV nemfizetése miatt Szombathelyen ugyancsak bedőlne az önkormányzati hulladékszállító cég, ha a város nem segítené ki 500 millió forintos tagi kölcsönnel. Ezt a jövő évi büdzsében biztosítják a Szomhullnak, éven belüli visszafizetési kötelezettséggel.

A Szomhull egy technikai cég (törvényi változások miatt hozták létre évekkel ezelőtt, kivonva a lakossági hulladékszállítást a SZOVA Zrt.-ből). A munkát valójában továbbra is a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő SZOVA Zrt. végzi alvállalkozóként. Amely ezért a Szomhullnak nyújtja be a számlát.

A Szomhull november 15-én 734 millió forinttal tartozott a SZOVÁ-nak, ebből lejárt tartozás 483 millió forint volt. Amennyiben a Szomhull a most kapott tagi kölcsönből nem tudná legalább a lejárt számlákat kifizetni a SZOVÁ-nak, akkor az dőlne be, ugyanis nem tudná a saját pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni. Ez pedig már súlyosan érintené a szombathelyi költségvetést. A SZOVA tartozásaiért ugyanis a város felel.

Nemcsak az a gond, hogy az NHKV hatalmas csúszásokkal és akadozva fizet, hanem az is, ha éppen fizet, akkor is kevesebbet fizet, mint amennyibe ténylegesen a szemétszállítás kerül. Tavaly év végén korrigált az NHKV, és utólag kifizette a különbözetet. Az idén erre nem sok esély mutatkozik, mivel a kukaholding aznap visszadobta a Szomhull korrekciót kérő levelét, amikor megkapta.

A kukaholding előtti időkben pont fordítva volt

A decemberi közgyűlésen fideszes részről elhangzott, hogy tíz napon belül megérkezik a pénz az NHKV-tól. A helyzeten azonban az esetlegesen megérkező pénz sem sokat segítene, mivel a második és harmadik negyedévről még „számlát” sem tudott adni a Szomhull. Ugyanis az NHKV még nem igazolta vissza a szombathelyi cég adatszolgáltatását, ami ebben az esetben „teljesítésigazolásnak” számítana.

A Szomhull a tagi kölcsönt kérő beszámolóban maga hívja fel a figyelmet arra, hogy változatlan jogi és pénzügyi feltételek mellett a veszteség újratermelődik, ezért egy év múlva ismét kérnek ötszázmilliót. Így középtávon is masszív veszteségre lehet számítani.

A kukaholding előtti időkben pont fordítva volt. 2012-ben 267 millió forintos nyereséget hozott a cégnek a szemétszállítás.

Figyelmébe ajánljuk