Háromszáz dühös ember tüntetett vasárnap délután Békéscsabán

Kis-Magyarország

Az egyik ellenzéki portál a vasárnap délutáni békéscsabai tüntetésre kevés résztvevőt és családias hangulatot prognosztizált: ehelyett bátor beszédek hangzottak el, és a végén sokan a helyi Fidesz-irodához vonultak.

Körömi János civil aktivista pénteki felhívása nyomán Békéscsaba főutcáján, az Andrássy úton, egy nagy bevásárló központ tőszomszédságában gyülekeztek vasárnap délután 4 órakor azok, akik a Viharsarokban elégedetlenek a kormány politikájával. Körömi a Narancsnak elmondta: amikor legutóbb, másfél évvel ezelőtt szervezett a békési megyeszékhelyen tüntetést, kilencen jöttek el, és a Mészáros Lőrinc kezében lévő megyei napilap öt emberről írt. Vasárnap délután azt kérdezte a megjelentektől Körömi: most, hogy több százan vagyunk, mit írnak majd? Hasonló nagyságrendű demonstráció Békéscsabán az internetadó elleni tiltakozás óta nem volt.

false

 

Fotó: A szerző felvételei

A résztvevők között sok volt a fiatal, de megjelent több helyi szakszervezet vezetője és aktivistája, valamint az összes békéscsabai és Békés megyei ellenzéki párt is képviseltette magát. Többen érkeztek Gyuláról, Sarkadról és Orosházáról, felbukkant Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője is. A szocialista politikus lapunknak azt mondta, az egyik eddigi legmaradandóbb politikai élménye a szerdai parlamenti ellenzéki összefogás, amelyben szerinte a nők vitték a főszerepet. Rögtönzött sajtótájékoztatóján felháborodásának adott hangot, amiért az Orbán-kormány a “családok évében” fogadta el a rabszolgatörvényt.

„Aki dudál velünk van!”

A mintegy háromszáz fős tömeg Békéscsaba főutcáján, az Andrássy úton végigsétálva a Kossuth-szoborhoz ment. Útközben zúgtak az „Orbán takarodj!”, a „Fidesz-maffia”, valamint a Kövér Lászlót és Kósa Lajost bíráló rigmusok, de gyakran elhangzott az „Aki dudál, velünk van!” és a „Csatlakozzatok!” is.

false

A Kossuth téren elsőként Tóth Mónika tanár szólt az egybegyűltekhez. Gyorsan tisztázta, őt sem Soros György fizeti, és a jelenlévőkkel együtt nem tartozik a csőcselékhez sem. Majd a szabadságról és a félelem nélküli élet fontosságról beszélt. Jáger János szakszervezeti vezető és Búzás László tanár, majd a békéscsabai fiatalok nevében Cziblik Dávid beszélt. Mindannyian a kormány hatalmi arroganciáját és az embereket semmibe vevő politikáját bírálták, egyben feltették a kérdést a munkavállalókat sújtó törvénymódosítás okán: rabok legyünk vagy szabadok? Közben a demonstrálók piros lapot mutattak fel a Fidesz-kormánynak.

Elhangzott az is, hogy a leszakadó Viharsarkot még jobban sújtani fogja a rabszolgatörvény, mert innen Aradra, Nagyváradra és Temesvárra, Budapestre és Nyugat-Európába távoznak majd a helyben rosszul fizetett és kizsákmányolt munkavállalók. A rendszerváltás óta így is drámai mértékben, 70 ezerrel csökkent Békés megye lakossága. A szám nagyságát úgy érzékelni igazán, hogy ez 10 ezerrel több, mint a megyeszékhely, Békéscsaba lakóinak száma ma, 2018 decemberében.

„Tisztelt Érdemtelenül Uralkodó Párt!”

A tüntetés hivatalos lezárulta után sokan a helyi Fidesz-irodához mentek, ahol egy petíciót ragasztottak a bejárati ajtóra, amelyet a „Tisztelt Érdemtelenül Uralkodó Párt!”-nak címeztek. Ebben kifogásolták, hogy a nemzeti konzultációkkal közpénzmilliárdokat fordítanak a saját önigazolásukra. Bírálták, hogy a kormány kisajátította a médiát. Hangsúlyozták, hogy nem kérnek a stadionokból, a helikopterezésből, a vadászkastélyokból, s abból, hogy Orbán és köre állami pénzekből gazdagodnak meg.

A rendezvény minden atrocitás nélkül kora este, 6 óra után ért véget.

Figyelmébe ajánljuk