Kelemen Csaba elmaradt előadásai

  • Magyar Krisztián
  • 2012. december 15.

Kis-Magyarország

Az egri Agria Nyári Játékokon sorban maradtak el előadások, mert nem keltek el a jegyek. Ennek azért van jelentősége most télen, mert a fesztivál ügyvezetője, a Szegedi Szabadtéri Játékok új várományosa, Kelemen Csaba hiteltelennek nevezte az őt ért szakmai kritikákat. Pedig a Magyarok Világszövetsége is beszállt a közönségtoborozásba.

Több szakmai csoport és az ellenzéki városatyák tiltakozása ellenére csütörtökön véglegessé vált a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltása. Bátyai Edina menesztéséről már december elsején – a Fidesz–KDNP és a Jobbik képviselőinek támogatásával – határozott a szegedi közgyűlés. Akkor azonban Botka László (MSZP) polgármester nem írta alá a döntést, ezért csütörtökön újratárgyalták az ügyet. (Korábbi cikkünket lásd itt.) A zárt ülésről kivonultak az ellenzéki képviselők, a leváltásról a tizennégy Fidesz–KDNP-s és az egy jobbikos városatya döntött. (A jogszabályok szerint, ha a polgármester vétója után a közgyűlés újra ugyanazt a döntést hozza, akkor az automatikusan érvényes lesz.)

A közgyűlési határozat előtt kulturális újságírók, szerkesztők, kritikusok nyílt levélben próbálták jobb belátásra bírni a szegedi jobboldali képviselőket. A figyelemfelhívás során azt a kérdést is felvetették, hogy a városatyák vajon ismerik-e, hallottak-e valaha Kelemen Csabáról és az általa szervezett Agria Nyári Játékokról, ahol szerintük „szórakoztató hakniszínházak” lépnek fel minden évben.

Bár a szakemberek fent említett levele nem neki szólt, Kelemen Csaba, az Agria Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán mégis válaszolt. Közleményében hiteltelennek nevezte az egri kulturális fesztivált kritizálók véleményét, mivel szerinte ők nem is látták az előadásokat. „Szegeden 4 bemutató volt, Egerben 17. Szegeden 12 előadás volt, Egerben 37. Szeged nem szervezett tájelőadást, az Agria Játékok 7 tájelőadást tartott” – ismertette az ügyvezető, majd hozzátette: egy független közvélemény-kutató cég elemzése szerint „a nézettség országos szinten is jelentős volt, s a tetszési index az 1-től 5-ig tartó skálán 4,2”. Kelemen Csaba felhívta a levél aláíróinak figyelmét arra is, hogy a valós tények „elferdítése, rossz színben való feltüntetése a jó döntést nem szolgálja”.

A közvélemény-kutatás összegzése ugyan ott van az Agria Nyári Játékok internetes oldalán, de annak végeredménye csak kisebb jóindulattal nevezhető reprezentatívnak. A „tanulmányt” végző cég – amelynek honlapján nem szerepel, hogy közvélemény-kutatással is foglalkoznának – leírása szerint hat előadás közben kérdőíveztették a közönséget, 211 néző válaszolt a kérdésekre.

Nem tudjuk, milyen időszakra gondol Kelemen Csaba, amikor azt mondja, 17 bemutató volt Egerben, de azt tudjuk, hogy az idén bőven maradtak el előadások.  Érdeklődés híján elmaradt a július 11-i Portugál, a július 28-i A Fejedelem, és az augusztus 15-i Mizantróp.

A Zrínyi 1566 egyik júliusi előadása előtt olyannyira nem fogytak a jegyek, hogy a Magyarok Világszövetségének egri szervezete körlevélben kérte szimpatizánsait, üljenek már be a darabra. „Kelemen Csaba »segélykiáltását« szeretném továbbítani: ezen a héten, pénteken, este 9 (21.00) órakor kezdődő Zrínyi 1566 c. előadásra nagyon kevés jegy kelt el. (…) Legyen úgy telt ház, hogy mindannyian ismerjük egymást. A szereposztás is csábító” – írják a „Mentsük meg Zrínyit” címmel terjesztett e-mailben. A Zrínyi 1566-ban egyébként az a Sasvári Sándor játszotta a főszerepet, akit Kelemen – ha ő lehetne a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. vezetője – művészeti vezetőként maga mellé venne.

 

A fesztiváligazgató

Kelemen Csaba 2011 óta vezeti egyedül az Agria Játékok Nonprofit Kft.-t, előtte a Gárdonyi Géza Színház – botrányos körülmények között megválasztott – igazgatójával, Blaskó Balázzsal állt a kulturális fesztivál élén. (Az igazgatóválasztásról lásd korábbi cikkünket.) Az egri teátrum tagja, a hevesi megyeszékhely hivatalos ünnepségeinek rendszeres szereplője. Politikai múltja is van, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt Heves megyei főtitkára, egri elnöke is volt.

 

Az egri színművész megválasztása esetén új műsortervet készítene Szegeden, a szegedma.hu-nak adott nyilatkozata szerint a pozitív hagyományokat megőrizné, ennek „legalapvetőbb eleme a nemzeti gondolkodás, a nemzeti szellem, s a nemzeti darabok továbbvitele”. Kelemen Csaba több zenés darabot akar a szabadtérin, úgy véli: Szegeden nemzetközi és országos operett- és musicalfesztivált lehetne rendezni.

Figyelmébe ajánljuk