Átalakítás alatt a keszthelyi Festetics-kastély

Hány embert rúgott ki az alpolgármester?

  • narancs.hu
  • 2012.02.01 18:32

Kis-Magyarország

Leépítenek a Festetics-kastélyban, noha a nyáron igazgatóvá választott fideszes alpolgármester először nem ezt ígérte. A médiára panaszkodó Pálinkás Róbert azonban döntését nem indokolja, de még csak nem is nyilatkozik róla.

Közel háromnegyed éve Pálinkás Róbert a keszthelyi Festetics-kastély új vezetője. Mint ismeretes, a város alpolgármestere azután ült be a vezetői székbe, hogy a Helikon Kastélymúzeumot 27 évig igazgató Czoma Lászlót 2011 májusában vitatható módon, indoklás nélkül menesztették (az esetről lásd korábbi riportunkat), vélhetően azért, mert a Festetics-kastély tőszomszédságában lévő 37 hektáros területre a Magyar Néphadsereg „rakétabázisának" megszűnése óta igényt tart a város és a kastély is. Czoma leváltása után a város került előnybe.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) hivatalos indoklása szerint az intézmény rossz gazdálkodása miatt kerestek egy új, válságkezelésben jártas, menedzser szemléletű vezetőt a kastély élére, akit a helyi fideszes alpolgármester személyében meg is találtak. A fejcsere mikéntjét több helyen heves kritika fogadta: néhány helyi civil értelmiségi nyílt levelet is megfogalmazott az MNV felé – hasztalan.

Hány embert küldtek el?

Annak ellenére, hogy a fideszes alpolgármester az első állományértekezletén még a közös munkáról biztosította kollégáit, a kastély dolgozóihoz közel álló forrásokból úgy értesültünk, hogy a munkatársak közül a közelmúltban hatvan embert küldött el az új igazgató. (Van, aki 70 emberről beszél, egy másik „csupán” 17-ről. Érdekes az is, hogy míg nyáron 170 ember dolgozott a kastélyban, addig egy decemberi újságcikk csak 100 főről tudósít.)


Fotó: MTI

A narancs.hu három napon át kereste Pálinkást mind a keszthelyi Polgármesteri Hivatalban, mind a kastélyban, de a fideszes politikus egyszer sem állt velünk szóba, hogy tisztázza a helyzetet. Ez azért is fura, mert a birtokunkba került októberi beszámolójában Pálinkás épp arra panaszkodik, hogy kinevezésekor „a gazdasági problémák mellett emberi tényezőkkel is meg kellett küzdenem, és energiáim jelentős részét a lakosság és a média korábbi félretájékoztatása miatti, személyemmel szembeni ellenállást szító híreszteléseket helyreigazító, a valós tényeket feltáró sajtónyilatkozatok kiadására kellett fordítanom”. Érthetetlen ennek fényében, hogy a „valós tényeket” épp ő nem akarja ebben az esetben feltárni. Nem mellékes, hogy Pálinkás mostani hallgatása kísértetiesen emlékeztet nyári szilenciumára, amikor munkatársunk kétszer is kereste őt személyesen a helyszínen, ám mindkétszer azt az információt kapta, hogy Pálinkás „más hivatalos kötelezettsége miatt nem tartózkodik a kastélyban”.

És a többi

Úgy tudni, a kastélyban egyéves szerződéssel  működő Pálinkás nagy lendülettel vágott bele a végzettségéhez (agrármérnök) és korábbi munkáihoz (2002 óta önkormányzati képviselő Keszthelyen) képest szokatlan terület vezetésébe. Júniusban Keszthely városa hárommillió forint gyorskölcsönt adott az állami fenntartású kastélynak a dolgozói bérek rendezéséhez, amit aztán a nyári bevételekből vissza is fizettek az önkormányzatnak. Megjegyzendő: az előző igazgató, Czoma júniusban több helyen is elmondta, azért csúszott hónapokat a dolgozók bére, mert nem volt elfogadott üzleti terve a kastélynak, ez pedig a folyósítás feltétele volt. (Tudomásunk szerint az akkoriban a felügyelőbizottságban helyet foglaló és az igazgatói szék felé kacsingató Pálinkás nem segítette a terv elfogadását.) Korábban nem vett részt a Festetics-kastély a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatban, azonban Pálinkás érkezése után debütált az intézmény a programban. Úgy tudjuk azonban, hogy Czoma távozása után a kastélyban bezárt a konferenciaszárny, megszűnt a több száz adagos konyha (ami anyagi hasznot is hozott, továbbá megoldotta a dolgozók étkeztetését), illetve a kastélyhoz tartozó Szántódpusztán sincs már éjszakai őrség az elbocsátások következtében. Ezekre is szerettünk volna rákérdezni Pálinkásnál, ám elzárkózása ezt nem tette lehetővé.

Az értékes park

A tavaly júniusi igazgatóváltást a városban többen is a kastély mögötti, mintegy 37 hektáros park megszerzésével magyarázták. Keszthely fejlesztésre alkalmas kevés területe közül épp a kastély birtokában lévő lenne a legalkalmasabb a beruházó cégeknek és a városnak is. De míg Czoma éveken át elgáncsolta a városfejlesztői érdekeket, Pálinkással értelemszerűen könnyebben nyílhatna meg a kertkapu – mondták nyáron Keszthelyen. E városi híresztelést erősítette Ruzsics Ferenc polgármester is, aki még 2010-ben úgy nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, hogy azon a területen fejlesztési lehetőségeket kínálnak a befektetőknek, bár nem a sajátjuk. A hipermarketek érkezésének tényét ugyanakkor cáfolta Pálinkás, és mint a tavaly októberi beszámolójából is kiderült: játék- és kalandpark épülhet a kastélypark területén.

Neked ajánljuk