Könyvet, zászlót lehet égetni és Molotov-koktéllal kommunistát dobálni a HVIM "ünnepi megemlékezésén"

  • Kocsis Noémi
  • 2019. október 18.

Kis-Magyarország

Tisztáztuk, nem kamu rendezvényről van szó. Igaz, csak regisztrációval lehet bejutni, de azoknak, akiknek ez sikerül, garantáltan felejthetetlen élménye lesz, például uniós és LMBT-s zászlókat égethetnek.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) – az "ünnepi" plakát szövege szerint – hagyományőrző, rendhagyó, interaktív megemlékezést szervez október 23-án délután a nemzeti ünnep tiszteletére. A programkínálat gazdag, akinek sikerül regisztrációval bejutni a jeles eseményre, LMBT-könyveket és EU-s zászlókat is máglyára vethet. „Sportolási” lehetőség is lesz: kommunisták arcképeire lehet Molotov-koktélokat dobni.

Nem találtuk meg az interneten a szervezet e plakátját, az más formában jutott el hozzánk; a honlapjuk sem közöl erről semmit. Mégis, úgy tűnik, „suttogó propaganda” útján terjed a közelgő rendezvény híre.

A

A "rendezvény" plakátja

 

Célkeresztben a melegek

Egyik legutóbbi akciójuk során nyáron a budapesti Aurórában Pride-filmek vetítését akarták megakadályozni a szélsőjobboldali aktivisták. Néhány hétre rá ismét megjelentek az Aurórában, hasonló céllal.

A Magyar Narancs tavaly írt arról, hogy a Budaházy Györggyel az élen szélsőjobboldaliak megpróbálták megzavarni a budapesti Pride felvonulását.

Nem csoda, ha az október 23-i megemlékezés célpontjai is részben a melegek.

Nem kamu eseményről van szó

Felmerült gyanú, hogy kamu eseményről van szó. Az október 13-i önkormányzati választásokon Székesfehérváron a Válasz Független Civilek égisze alatt induló egyik jelölt, Kónyi-Kiss Botond a vármegyések egyik alelnöke, és tőle érdeklődtünk, valós rendezvényről lesz-e szó október 23-án a titokzatosan hangzó „Székesfehérvár melletti” helyszínen?

Kónyi-Kiss Botond: nem kamu rendezvényről van szó

Kónyi-Kiss Botond: nem kamu rendezvényről van szó

Fotó: Kónyi-Kiss Botond/Facebook.com

A HVIM alelnöke érdeklődésünkre elmondta, a plakát tudomása szerint valós eseményt hirdet, de ő nem szervezője a rendezvénynek, amelyet egy magántelken rendeznek meg, és amely regisztrációhoz kötött. Kónyi-Kiss nem is vesz részt rajta, mert aznap Budapesten, a Corvin-közben zajló rendezvényen fog beszédet mondani, majd a székesfehérvári központi megemlékezésre siet.

Válasz nem érkezett

Bár írtunk a szervezőknek a plakáton megadott címre arról érdeklődve, sajtónyilvános-e az esemény, egyelőre nem érkezett válasz.

Pedig kíváncsiak vagyunk, milyen könyveket vetnek majd máglyára, és milyen lesz a Molotov-koktélos dobálózás. Élőszereplős akcióra is számíthatnak-e a résztvevők, vagy be kell érniük a kommunisták arcképeivel?

(Címlapfotónk: A HVIM Budapesten, a Dózsa György úton akciózik. A felvétel forrása: pest.hvim.hu)

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.