Könyvet, zászlót lehet égetni és Molotov-koktéllal kommunistát dobálni a HVIM "ünnepi megemlékezésén"

  • Kocsis Noémi
  • 2019. október 18.

Kis-Magyarország

Tisztáztuk, nem kamu rendezvényről van szó. Igaz, csak regisztrációval lehet bejutni, de azoknak, akiknek ez sikerül, garantáltan felejthetetlen élménye lesz, például uniós és LMBT-s zászlókat égethetnek.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) – az "ünnepi" plakát szövege szerint – hagyományőrző, rendhagyó, interaktív megemlékezést szervez október 23-án délután a nemzeti ünnep tiszteletére. A programkínálat gazdag, akinek sikerül regisztrációval bejutni a jeles eseményre, LMBT-könyveket és EU-s zászlókat is máglyára vethet. „Sportolási” lehetőség is lesz: kommunisták arcképeire lehet Molotov-koktélokat dobni.

Nem találtuk meg az interneten a szervezet e plakátját, az más formában jutott el hozzánk; a honlapjuk sem közöl erről semmit. Mégis, úgy tűnik, „suttogó propaganda” útján terjed a közelgő rendezvény híre.

A

A "rendezvény" plakátja

 

Célkeresztben a melegek

Egyik legutóbbi akciójuk során nyáron a budapesti Aurórában Pride-filmek vetítését akarták megakadályozni a szélsőjobboldali aktivisták. Néhány hétre rá ismét megjelentek az Aurórában, hasonló céllal.

A Magyar Narancs tavaly írt arról, hogy a Budaházy Györggyel az élen szélsőjobboldaliak megpróbálták megzavarni a budapesti Pride felvonulását.

Nem csoda, ha az október 23-i megemlékezés célpontjai is részben a melegek.

Nem kamu eseményről van szó

Felmerült gyanú, hogy kamu eseményről van szó. Az október 13-i önkormányzati választásokon Székesfehérváron a Válasz Független Civilek égisze alatt induló egyik jelölt, Kónyi-Kiss Botond a vármegyések egyik alelnöke, és tőle érdeklődtünk, valós rendezvényről lesz-e szó október 23-án a titokzatosan hangzó „Székesfehérvár melletti” helyszínen?

Kónyi-Kiss Botond: nem kamu rendezvényről van szó

Kónyi-Kiss Botond: nem kamu rendezvényről van szó

Fotó: Kónyi-Kiss Botond/Facebook.com

A HVIM alelnöke érdeklődésünkre elmondta, a plakát tudomása szerint valós eseményt hirdet, de ő nem szervezője a rendezvénynek, amelyet egy magántelken rendeznek meg, és amely regisztrációhoz kötött. Kónyi-Kiss nem is vesz részt rajta, mert aznap Budapesten, a Corvin-közben zajló rendezvényen fog beszédet mondani, majd a székesfehérvári központi megemlékezésre siet.

Válasz nem érkezett

Bár írtunk a szervezőknek a plakáton megadott címre arról érdeklődve, sajtónyilvános-e az esemény, egyelőre nem érkezett válasz.

Pedig kíváncsiak vagyunk, milyen könyveket vetnek majd máglyára, és milyen lesz a Molotov-koktélos dobálózás. Élőszereplős akcióra is számíthatnak-e a résztvevők, vagy be kell érniük a kommunisták arcképeivel?

(Címlapfotónk: A HVIM Budapesten, a Dózsa György úton akciózik. A felvétel forrása: pest.hvim.hu)

Figyelmébe ajánljuk