Rabszolgatörvény: háború Szombathelyen, felfüggesztették a civil alpolgármestert

  • Kupi Györgyi
  • 2019. január 14.

Kis-Magyarország

Puskás Tivadar fideszes polgármester elvonta Molnár Miklós alpolgármester hatásköreit. A város napi működése kerülhet veszélybe, nem tudni, hogy lesz így költségvetés.

Az ügy előzménye, hogy a múlt héten a szombathelyi közgyűlés a Fidesz frakciójának távollétében megszavazta annak a tervezetnek a napirendre vételét, amely megtiltaná a vasi székhely önkormányzati cégeinél a túlóratörvény alkalmazását.

Ezt követően Puskás Tivadar fideszes polgármester a megyei napilapban címlapon nevezte árulónak Molnár Miklós alpolgármestert, azért, mert az jelenlétével hozzájárult ahhoz, hogy a rabszolgatörvény helyi alkalmazása miatt összehívott közgyűlés határozatképes legyen. Az ellenzéki javaslat annak ellenére átment, hogy Molnár nem is szavazott.

„Önök biztosítják a többséget" - mondta az ellenzéknek a szombathelyi fideszes polgármester

Történelem, csupa kisbetűvel. Ha csupa kisbetűvel is, de történelminek nevezhető, hogy a fideszes vezetésű Szombathely közgyűlése is elfogadta azt a határozatot, amely szerint a helyi önkormányzati cégek nem alkalmazhatják a túlóra törvényt. Még tavaly december közepén a rabszolgatörvény bojkottjáról fogadott el határozatot a szegedi közgyűlés, amelyet Botka László kezdeményezett.

Ezen az ülésen egyébként a Fidesz részéről csak Puskás vett részt. Molnár Miklóst nemcsak ő árulózta le, hanem Hende Csaba, Szombathely kormánypárti országgyűlési képviselője is.

Puskás Tivadar, Szombathely fideszes polgármestere

Puskás Tivadar, Szombathely fideszes polgármestere

Fotó: MTI Fotó: Varga György

Ennek folytatásaként január 14-én már az alpolgármester hatáskörét is elvették. Erről a Vas Népe Online-nak, a vaol.hu-nak ma küldött közleményt a városháza. Ez így szól:

„A mai napon Dr. Puskás Tivadar polgármester megvonta Molnár Miklós alpolgármesterre átruházott hatásköreit. A gazdaságfejlesztés és mérnökképzés, valamint a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt., a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft., a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ cégfelügyelete, illetve a Művelődési Intézmények Gazdasági, Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete felügyelete, irányítása kapcsán Illés Károly alpolgármester, míg a pénzügyek és a költségvetés tekintetében a Polgármester gyakorolja a jogokat a továbbiakban.”

Molnár Miklós alpolgármester – aki a Pro Savaria Egyesület támogatottjaként került be a szombathelyi testületbe – a Narancs.hu-nak így kommentálta az ügyet: „a polgármester valótlanságokat állít velem kapcsolatban, ezért nyilvános bocsánatkérést várok tőle.”

Mint említettük, a túlóratörvénnyel kapcsolatos ellenzéki javaslat annak ellenére ment át múlt héten a szombathelyi rendkívüli és egyben csonka közgyűlésen, hogy Molnár nem is szavazott.

Molnár eddig a vele előre egyeztetett és általa is szignált előterjesztések esetében (és csak azok esetében) támogatta a városvezetést. Ha ennek most vége, könnyen meglehet, hogy az idei költségvetés megalkotása – ez volt Molnár legfontosabb feladata – problémás lesz Szombathelyen.

A jogok elvonása azért is pikáns, mert 2006-ban Molnár még a Fidesz (továbbá az egyesület és a KDNP) jelöltje volt a polgármesteri posztra azzal az Ipkovich Györggyel szemben, akit az MSZP és azóta megszűnt liberális párt, az SZDSZ támogatott. Kicsin múlott, hogy Molnár nem győzte le Ipkovich-ot, aki pár száz szavazattal nyert. Viszont 2010-ben a Fidesz már Puskást indította.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?