„Önök biztosítják a többséget” – mondta az ellenzéknek a szombathelyi fideszes polgármester

  • Kupi Györgyi
  • 2019. január 8.

Kis-Magyarország

Történelem, csupa kisbetűvel.

Ha csupa kisbetűvel is, de történelminek nevezhető, hogy a fideszes vezetésű Szombathely közgyűlése is elfogadta azt a határozatot, amely szerint a helyi önkormányzati cégek nem alkalmazhatják a túlóra törvényt.

Még tavaly december közepén a rabszolgatörvény bojkottjáról fogadott el határozatot a szegedi közgyűlés, amelyet Botka László kezdeményezett. Egyben akkor arra buzdította az önkormányzatokat, hogy cselekedjenek hasonlóan.

Botka bojkottra szólít fel a túlóratörvénnyel szemben

Szeged nem alkalmazza a rabszolgatörvényt. Botka László Szeged polgármestere közleményben jelentette be, hogy Szeged nem alkalmazza a túlóratörvényt. Emellett a polgármester bojkottra hívja a munkáltatókat és az önkormányzatokat a rabszolgatörvénnyel szemben. Botka úgy véli, a Fidesz a munka törvénykönyve módosításával embertelen helyzetbe hozta a magyar munkavállalókat, ezért azonnali és határozott lépéseket kell tenni.

A vasi megyeszékhely közgyűlésének baloldali frakciója, valamint az egyetlen jobbikos képviselő kezdeményezte, hogy kedden rendkívüli közgyűlésen döntsenek arról, hogy Szombathelyen az önkormányzati tulajdonú cégek ne alkalmazhassák a túlóra törvényt, a többségi tulajdonú cégeknél pedig az önkormányzat azt képviselje, hogy ne lehessen az eddiginél nagyobb mértékben túlmunkát elrendelni.

A szombathelyi képviselő-testület 21 tagú. Kedd délelőtti rendkívüli ülésen a Fidesz-KDNP frakciót kizárólag a polgármester, Puskás Tivadar képviselte. A 9 tagú baloldali frakció viszont teljes létszámban jelen volt. Mellettük megjelent a jobbikos képviselő, Balassa Péter és az egyetlen nem fideszes városvezető, a Pro Savaria civil egyesületet képviselő, egyben a gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester, Molnár Miklós is. Így a határozatképes volt a közgyűlés.

A Jobbik és a baloldal

A szavazásnál már elég volt a Jobbik és baloldal voksa is, így némi politikai adok-kapok után a közgyűlés elfogadta az előterjesztést. Egyben azt a módosítást is, hogy felkéri a polgármester Hende Csabát, Szombathely kormánypárti országgyűlési képviselőjét, kezdeményezze a törvénymódosítás visszavonását a parlamentben.

A fideszes polgármester kulcsmondata a keddi rendkívüli szombathelyi közgyűlésen az volt, hogy az ellenzékre utalva azt mondta: „önök biztosítják a többséget”. Egyben jelezte, hogy ez a jövőben más ügyekben is így lehet. A megjegyzést Balassa Péter jobbikos képviselőnek címezte, de Molnár Miklós alpolgármester is magára vette. Utóbbi elmondta, abban a reményben jött el a közgyűlésre, hogy értelmes szakmai vitát lehet folytatni a kérdésről, sajnálja, hogy a Fidesz-frakció távolmaradásával ez elmaradt. Molnár Miklós – akihez egyébként a legnagyobb, városüzemeltetésért felelős cég tartozik – ezután elhagyta az üléstermet.

A szombathelyi rendkívüli közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón a szocialista önkormányzati képviselő, Nemény András történelminek minősítette, hogy kedden a többséget az ellenzék adta a vasi fővárosban.

Miért kellett volna értelmes vita?

A határozati javaslatban az szerepel, hogy a többségi önkormányzati tulajdonú cégek hívjanak össze taggyűlést, és ezeken Szombathely amellett szavazzon, hogy ne lehessen elrendelni az eddigieknél több rendkívüli munkaidőt. Ez azoknál a cégeknél teremt pikáns helyzetet (például a Vasivíz ZRt-nél), ahol ugyan Szombathely a legnagyobb tulajdonos, de ahhoz, hogy a cég működését egyedül befolyásolni tudja, ez nem elég. Az ügy valószínűleg itt folytatódik.

Figyelmébe ajánljuk