„Addig nem nyugszunk, amíg el nem veszti hatalmát a Fidesz” – Újabb tüntetés Békéscsabán

Kis-Magyarország

Mind a részvétel, mind az összefogás szempontjából kivételes volt a szombati viharsarki tüntetés.

A rabszolgatörvényt alkalmazó cégek és a NER-ből meggazdagodottak „B”-listázását helyezte kilátásba a szombat esti békéscsabai tüntetés egyik szónoka, Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP elnökségi tagja. A tüntetés után a magyarnarancs.hu kérdésére a kiskunfélegyházi politikus elmondta: nyilvánvalóan erős bejelentésről van szó, ezért ő is kíváncsian várja, mi lesz beszédének a visszhangja.

Miklós Attila, a helyi MSZP elnöke azzal kezdte mondandóját a mikrofonba kiabálva, amit akkor már nagyon sokan hallani akartak: „Orbán egy geci!” Ehhez a békéscsabai közgyűlés baloldali képviselője hozzátette: elkészült az a határozati javaslatuk, amelyet a január 31-i testületi ülésre nyújtanak be, miszerint a békési megyeszékhelyen se lehessen alkalmazni a rabszolgatörvény rendelkezéseit. Javasolta azt is, hogy a NER főszereplői menjenek vissza eredeti szakmájukba, mert ezzel az ország is jobban jár: Mészáros Lőrinc gázszerelőnek, Andy Vajna fodrásznak és parókakészítőnek, Habony Árpád pedig díszítőszobrásznak. Orbánnál viszont bajban volt, mert a miniszterelnöknek soha nem volt civil foglalkozása.

false

 

Fotó: Bod Tamás

Hol a pénz?

A tavaly december közepén kezdődött békéscsabai tüntetési szezonban a mostani, a negyedik volt a legnagyobb, közel nyolcszáz ember jelent meg – ez itteni viszonylatban igen nagy szám. Ráadásul a politikai összefogás ezúttal lefedte a teljes ellenzéki oldalt. A viharsarki tüntetésnek egyéni színt adott, hogy Orbán és a NER mellett a térség szimbolikus alakját, a súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt is minduntalan megidézték.

„Hol a pénz?” – ezt kérdezte Simonkára utalva Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, amikor a minden kritikán aluli Békés megyei utakról beszélt. Egyben bejelentette,

az Európai Ügyészséghez csatlakozás érdekében megindított aláírásgyűjtésben elérték a 400 ezres határt.

false

 

Fotó: Bod Tamás

Varga-Damm Andrea, a Jobbik parlamenti képviselője a közelgő uniós választást az új rendszerváltás első fejezetének nevezte.

A békéscsabai tüntetésre sokan érkeztek Békés megye más településeiről. A demonstrálók a Munkácsy téren gyülekeztek, majd a belváros főutcáján, az Andrássy úton vonulva jutottak el a Szent István térre. A közel nyolcszáz fős tömeg közben hangos rigmusokat ismételt, az „Orbán, takarodj!” mellett felhangzott a „Simonkát a börtönbe!” is.

Sok demonstrálóval beszélgettünk a vonulás közben. Többen mondták, hogy sokakban annak ellenére megvan még a félelem a nyílt demonstrációtól, hogy látják, nagyon rossz irányba mennek a dolgok az országban, s az embereknek nincs már hova hátrálniuk. A tömegre mutatva azt mondta egyikük, hogy még mindig többen ülnek a fotelben és a számítógép mellett tüntetés helyett, pedig ez nem vezet sehova.

A Szent István téren a DK-s Vadai Ágnes arra biztatta a jelenlévőket, hogy merjenek kérdezni. A térség leghírhedtebb politikusára terelve a szót azt kiemelte, hogy „a Simonkák pártja a Fidesz”. „Tégláról téglára kell szétverni a NER-t” – ezt már Donáth Anna, a Momentum elnökségi tagja mondta. Míg Tordai Bence az Orbán-rendszerrel szembeni legerősebb fegyverként a sztrájkot említette és azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéknek igenis van médiuma, mert mindegyikünk kezében ott van a telefonja (ezzel nyilván a decemberi akcióik élő közvetítésre utalt). Bősz Anett a Liberálisok részéről a demokrácia legfőbb parancsáról, a félelemnélküliségről beszélt.

false

 

Fotó: Bod Tamás

Piros lap, kiállítás

A tüntetésen megjelentek többször piros lapot mutattak fel a kormánynak és Orbánnak, jelezve, az ország ellenében politizálva a kiállításra sorsára kell jutniuk. Végül abban maradtak, hogy egy hét múlva, január 19-én Békéscsabán és megyeszerte a mainál is többen fognak demonstrálni. A szombati békéscsabai tüntetés szervezője, Körömi János azzal zárta a rendezvényt, hogy addig nem nyugszanak, ameddig el nem veszti hatalmát a Fidesz.

Figyelmébe ajánljuk