Rasszista viccet terjeszt a Balog Zoltán minisztériumához tartozó gyermekotthon

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2015. február 3.

Kis-Magyarország

A kalocsai intézmény olyan „poént” népszerűsít, amely szerint a romák már fiatalon börtönbe kerülnek. Az otthont vezető volt Fidesz-képviselő szerint az informatikus lehet a ludas.

A Kalocsai Gyermekotthon Facebook-oldalán októberben nehezen félreérthető „vicc” jelent meg. Ahogy az általunk lementett oldalon is jól látszik, két „nagyszülőnek” beállított asszony „beszélget” unokáikról, ahogy az is világos, hogy a szövegek romaként beazonosítható alanyokhoz vannak kötve. (Ha ezen értelmezés egyértelműségéről bárkinek is kétsége támadna, kattintson az eredeti oldalon található kommentekért.)

false

Miután a rajznak könnyen azonosíthatóan az az üzenete, hogy a romák már „fiatalon ülnek”, gondoltuk, felhívjuk az intézmény vezetőjét, mit szól a dologhoz, egyetért-e vele, vagy netalán elhatárolódik. (Ezt már csak az is indokolta, mert a gyermekotthonban vannak roma tanulók is.)

Az igazgató, aki semmiről nem tud

Juhász Gábor, aki 2011 óta vezeti az intézményt, (illetve aki 2010 és 2014 között a Fidesz színeiben önkormányzati képviselő is volt) egyből fel is vette a telefont, majd gyorsan azt állította: tőlünk értesült az esetről, nem ismeri a „poént”, noha a poszt már október közepe óta ott volt az intézmény Facebook-oldalán. Juhász sietett leszögezni, nem szokta böngészni saját intézményének az FB-oldalát, azt az informatikus kezeli, de megjegyezte: tőlük távol áll mindenfajta rasszizmus, és megígérte, intézkedni fog az ügyben. Arra a kérdésünkre, hogy ki töltötte fel a képet, Juhász azt mondta: az informatikus, de még azt se zárta ki a korábbi fideszes képviselő, hogy valamelyik „gyerek törte fel az oldalt.”

Juhász Gábor egy helyi tévé felvételén

Juhász Gábor egy helyi tévé felvételén

 

Utóbbi lehetőséget alighanem kizárja az a néhány kép, amelyen Juhász Gábor igazgató magánéleti helyzetben van ábrázolva.

false

Magyarán elég életszerűtlen az a feltételezés, hogy ezeknek a képeknek a felkerüléséről maga az igazgató ne tudott volna. Írásban érdeklődünk újra, hogy ennek mégis mi helye van egy állami intézmény oldalán, ahogy arról is, hogy miként tudja értelmezni az igazgató a Hamvai P.G. Fanclub megosztását, „Ajánlom a mai fiataloknak címmel”, amelyben például az alábbi sorok szerepelnek: „Nekem édesanyám volt. Neked muterod. Én permetezett almát loptam a szomszéd kertjéből. Te részegen édesapád kocsijával szombat éjszaka megölsz két embert.”

false

Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ ezekre a kérdésekre, ahogy arra sem, hogy felelősnek érzi-e magát a történtek miatt Juhász Gábor. Jóllehet, az igazgató valóban intézkedett, mivel az általunk emlegetett posztok eltűntek a gyermekotthon FB-oldaláról, ami bizonyíthatja éppen azt is, maga Juhász is problematikusnak érezte őket.

Juhászt egyébként a kalocsaineplap.hu még 2010-ben a Fidesz-jelöltjeként így mutatta be: „36 éves, általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Kalocsán folytatta. A vendéglátói üzletvezetői

Ismeri az otthont?

Ha Ön élt, vagy dolgozott a kalocsai otthonban, és tapasztalatait megosztaná velünk, kérjük, írjon a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra.

képesítés megszerzését követően a szekszárdi főiskolán, majd a pécsi tudományegyetemen szociális munkás szakon végzett. Jelenleg a kalocsai Speciális Gyermekotthonban csoportvezető nevelő. Profi kézilabdásként egy évtizede részese a csapatmunkának. Csapatkapitányként és a Kézilabda Klub alelnökeként pontosan tudja, mit jelent felelősséget vállalni, és dolgozni egy közösségért.” Juhász 2014-ben a Fidesz színeiben ismét megpróbált bekerülni az önkormányzatba, azonban a baloldal jelöltjével szemben alulmaradt körzetében.

Korábbi gondok

Az EMMI felügyelete alatt álló kalocsai gyermekintézményről nem most írunk először.

Őszi cikkünkben arról számoltunk be, hogy az otthon korábbi dolgozói szerint aggasztó viszonyok uralkodnak az intézményben, amely az országban működő négy speciális otthon egyike. „Azaz klasszikus értelemben vett zárt intézet, ahol rácsok, zárak, kerítés, személyzet ügyel arra, hogy senki ne szökhessen meg, majd minden gyerekre jut egy nevelő. Itt a fiatalok ugyan maguk osztják be a pénzüket, idejüket, de az intézet falait csak tanári felügyelettel hagyhatják el” – írta korábban a Zsaru magazin.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 

„Megfordult Kalocsán olyan gyermek például – tudtuk meg intézményi forrásainktól –, akit azért hoztak be, mert a szülei elzavarták otthonról, amiért sokat evett. Egy forrásunk elmesélte, hogy odabent a következőkkel indokolta falánkságát: azért akar megerősödni, hogy megölhesse a szüleit, amiért bántották őt” – írtuk korábbi cikkünkben.

Az intézmény

A jelenlegi gyermekotthon épületét még a 19. században építették Kalocsán. Nevelési-oktatási célokra az 50-es évektől használják: az akkor még fiúnevelő-javító intézet ekkor kapta meg a Belvárosi Iskola korábbi kollégiumi épületét a Szent István úton. A 90-es évektől az intézményt átminősítették gyermekotthonná, és – folyamatosan más-más minisztériumok fennhatósága alatt – máig állami finanszírozásban működik. Jelenleg csaknem 50 gyermek és fiatal lakik az otthonban, amely – a szakmai és technikai dolgozókat is beleértve – összesen 75 alkalmazottat foglalkoztat. A tanárok és nevelők jellemzően pedagógusi (és több esetben szociális), a gyermekfelügyelők és gyermekvédelmi asszisztensek OKJ-s képzés birtokában vállalnak itt munkát. Az intézmény teljes neve, címe: EMMI Kalocsai Gyermekotthon, 6300, Kalocsa, Szent István út 16–22.

„A legtöbb ellátottat valamely szociális intézmény – például a gyermekjólétisek, a családvédelem, esetleg a gyámhivatal – irányítja ide, ha a környezete a fizikai, mentális vagy pszichés állapotára, fejlődésére már veszélyt jelent. Vannak köztük olyanok, akiknek a közvetlen környezetében bűnözők élnek, vannak, akiket (...)  elhanyagolnak a szüleik. Ebből fakadóan a velük való törődés – nevelésük és oktatásuk – különleges igényeket támaszt a nevelők, pedagógusok felé. Még akkor is, ha ez nem könnyű.” Egyik forrásunk anno így jellemezte e benti helyzetet: ezeket „a fiatalokat már akkor leírják, amikor beérkeznek az otthonba. Előre megvannak a nyugtatóik, hogy tanulás és nevelés, lelki törődés helyett lekössék az érthetően bennük lévő feszültséget, agressziót. Nincsenek tankönyveik, nincs szervezett oktatás. Az otthon vezetése megelégszik azzal, hogy elég, ha olvasni tudnak.”

Egy másik forrásunk elmesélte: amikor ehhez az intézményhez került, az intézményen belül súlyosan bántalmazott kisfiú arról panaszkodott, hogy a nevelők nem vették komolyan a vele történteket. Mások arról beszéltek, hogy egy ketrecharcban jártas nevelő a börtönbe vitte a gyerekeket „tanulmányi útra”. Olyan esetről is tudunk, amikor a fiatalok közti verekedést beavatkozás nélkül, mulatozva nézték végig a nevelők.

A gyermekotthon honlapja

A gyermekotthon honlapja

 

Őszi cikkünket sem az otthon felügyeleti szerve, a Balog Zoltán vezette EMMI, sem az intézet nem kommentálta, igaz, úgy értesültünk a cikk után válságstáb ült össze az intézményben.

Ezúttal, a rasszista vicc kapcsán is megkérdeztük levélben Balog Zoltánt, mit szól az esethez. A miniszter egyelőre nem reagált megkeresésünkre. Amint megteszi, közzétesszük válaszát.

Figyelmébe ajánljuk