Háborgó fiatal családosok küzdenek a vállalkozói túlerővel szemben

  • Kocsis Noémi
  • 2018. november 13.

Kis-Magyarország

Áll a bál Velencén, mert egy helyi befolyásos vállalkozó folytatná az agyonterhelt Korzó beépítését.

Semmit se lehessen a Velencei Korzó területén építeni – lényegében ezt mondatná ki a helyi lakosokkal Gerhard Ákos, a népszavazás kezdeményezője. Gerhardnak november 16-ig van ideje, hogy összegyűjtse a referendum elindításához előírt 1300 támogató aláírást.

A családjával a kisvárosban élő Gerhard a legaktívabb szószólója a kereskedelmi és szolgáltató egységeket magába foglaló Korzó további beépítését ellenzőknek, minden, a témában szervezett fórumon, testületi ülésen, helyszíni hatósági szemlén ott van.

A Korzó látképe

A Korzó látképe

 

 

Népszavazást azért szeretne kezdeményezni, mert többekkel együtt úgy érzik, nincs más módja a beépítés megakadályozásának, segítséget pedig a helyi önkormányzattól sem kapnak, így csak magukra számíthatnak.

Veszélyben a tóra néző kilátás

Az ügy előzménye, hogy a közel tíz éve nagy csinnadrattával beharangozott, majd sok esztendeig húzódó és a helyiek türelmét így jócskán próbára tévő nagyberuházás szerződésében új elemekre derült fény a közelmúltban. A területet fejlesztő helyi vállalkozás, a Görgicze Zoltán vezette Gomi Kft. egy beépítési kötelezettségére hivatkozik, amely szerint nem tekinthetnek el a beruházástól, mert az a kiemelt uniós finanszírozású projektben kötelező feladat.

Az üzemeltetésre kötött megállapodás szerint a vállalkozó bérleti, használati és hasznosítási jogot szerez a 2700 négyzetméteres szolgáltatóházra, de ezen túlmenően jogosult még az építmény felső szintjén, mintegy 1000 négyzetméternyi területen egy beépítést végrehajtani. Sőt, arra az ingatlanrészre nemcsak a használati, de a tulajdonjogot is megkapja.

Görgicze apartmanlakásokat alakítana ki az impozáns épület felső szintjén, ez viszont az ellenző helyi lakosok szerint több pontban sértené az érdekeiket: a tóra néző kilátás végleges elvesztésétől a parkolási anomáliák növekedésén át a teljes település további terheléséig. Az elvileg tulajdonos önkormányzat pedig nyilatkozataival folyamatosan úgy tesz, mintha képtelen lenne eldönteni, kinek a pártját fogja: az üzletemberét, vagy a lakosokét?

Több előny, mint kellemetlenség?

Pedig Koszti András fideszes polgármester több fórumot is összehívott már a témában, de ezekről mindig döntés és megnyugtatás nélkül távoztak a résztvevők, s annak a meggyőződésüknek adtak hangot: úgy látszik, akármit is mondanak, ez már eldöntött ügy. A vállalkozó akkor is végrehajtja a beépítést, ha a velenceieknek ez nem tetszik.

Görgicze Zoltán vállalkozó egy lakossági fórumon

Görgicze Zoltán vállalkozó egy lakossági fórumon

 

 

Görgicze ezeken a találkozókon úgy érvelt, hogy az építkezés több előnyt jelenthet a közösségnek, mint amennyi kellemetlenséggel jár. A számára jelentős anyagi előnnyel is járó fejlesztés mellett mindvégig harcosan kiálló vállalkozó ennek ellenére először hibás, illetve hiányos építési engedélyezési dokumentációt adott be (az apartmanokban a toalettek az étkezőbe nyíltak volna), amit az illetékes hatóság el is utasított.

A cég közben pótolta a hiányosságokat, a kirendelt martonvásári építésügyi hatóság megtartotta a szükséges helyszíni szemlét – november 14-ére pedig immár a másodfokú székesfehérvári építésügyi illetékes jelezte, hogy szemlét kíván tartani a területen.

Nem várt esemény és az LMP

Gerhard Ákos megkeresésünkre azt mondta: elég jól haladnak az aláírásgyűjtéssel, noha az előírt támogatót nem könnyű összeszedni az olyan nem várt események mellett, mint például az LMP beavatkozása.

Képek a beruházás terveiről

Képek a beruházás terveiről

 

 

Gerhard nem tagja egyetlen pártnak, vagy szervezetnek sem, akciója teljesen magántermészetű, ezért őt is meglepte, mikor az LMP szóvivője és ifjúsági tagozatának elnöke egy videót posztolt a helyszínen tartott sajtótájékoztatójukról, azt hangsúlyozva, az ügyben a helyi NER-lovagok konfliktusa zajlik Velencén.

A polgármester erre a Fejér megyei lapnak úgy nyilatkozott, meglepte az LMP megnyilvánulása, mert ő eddig azt gondolta, a ráépítés velencei és nem politikai ügy. „Ez azonban politikai támadás, melyben sajnos összemosódik egy helyi ügy és egy politikai párt helyi megerősödésének vágya” – tette hozzá Koszti.

A velencei helyi népszavazás kezdeményezője úgy érzi, ettől még simán meglehet a szükséges 1293 aláírás, még úgy is, hogy a törvényi maximum 25 százaléknyi aláírót a kijelölt határidőig megkeresni gyakorlatilag „vitézi bravúr” egy meglehetősen megosztott légkörű kisvárosban. A tótól távolabb élők közül ugyanis már kevésbé érzik magukénak a problémát, noha abban sokan egyetértenek: további anyagi haszonért sem érdemes tovább terhelni a nyaranként amúgy is élhetetlenül zsúfolt üdülőhelyet.

A demokrácia elkötelezett híve, de...

A kezdeményezést a beruházás létrejöttében érdekelt vállalkozó egy felülvizsgálati kérelemmel megtámadta ugyan, de beadványát nem találták alaposnak, el is utasította a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék.

A Korzó-ügyben november 12-én ismét megszólalt a polgármester. Facebook-oldalán azt írta, bár „a demokratikus értékrend és intézményrendszer elkötelezett híveként” feleségével együtt aláírták a népszavazási kezdeményezést, az egészet mégis kockázatosnak tartja.

false

 

Egyrészt a költségeit (8-10 millió forintot) a városi költségvetésből kell majd állni. (Bár annak durván csak a 0,003 százaléka lesz – a szerk.). Másrészt a feltett kérdés – amennyiben a lakosok meg is szavazzák – megakadályozhat a jövőben indított, a már meglévő üzletek átépítésével, átalakításával kapcsolatos munkákat.

Ráadásul, ha a Gomi Kft. időközben megszerzi a jogerős építési engedélyt, akkor elkezdheti, sőt, meg is valósíthatja a beépítést. A népszavazás lebonyolítása előtt kezdődő kivitelezésre ugyanis már nem vonatkozhat a népszavazás eredménye, hiszen annak nem lesz visszamenőleges hatálya – akkor pedig valószínűleg feleslegesen „dobnak ki” nyolcmilliót az értelmét vesztett népszavazásra.

(A fotók a szerző felvételei.)

Neked ajánljuk