Sokszor megszólalási, válaszadási lehetőséget sem kap a helyi médiában az ellenzék

Kis-Magyarország

Tipikus történet a „színes” helyi „nyilvánosságról”, a nem egyenlő pályákról és a nem egyenlő esélyekről, a megszólalási lehetőségek különbségéről. Keszthelyen egyfajta listázásra készülnek az ellenzéki lappal szemben. A Balaton-parti történet nem egyedi, lényegében hasonlóan zajlik a „tájékoztatás” a legtöbb fideszes vezetésű magyar településen.

„Még július 7-én a Keszthelyi Televízió szerkesztője telefonon és e-mailben keresett, hogy reagálást kérjen tőlem a Fidesz-KDNP sajtótájékoztatóján elhangzottakra, ugyanis az ellenzékben lévő egyesületünket, Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesületet (KÉVE) ekézték. Egyben Sáringer-Kenyeres Marcell fideszes képviselő felszólított bocsánatkérésre a szabadstrand kutyás stranddá alakítása elleni tavalyi tüntetésünk miatt.  Mondanom sem kell, fals és minimum csúsztatott információkkal” – mondta Molnár Tibor, a KÉVE alelnöke, helyi önkormányzati képviselő a Narancs.hu-nak.

A Keszthelyi Televízió szerkesztője azt kérte a KÉVE-től, hogy rövid reagálásukat még aznap,14 óráig juttassák el szerkesztőséghez.

„A Fidesz kérjen bocsánatot!”

„A KÉVE soha nem a kutyás élménypark ellen volt, hanem a szabadstrand védelmében lépett fel. Az előző ciklus végén a fideszes városvezetés nyilvános pályáztatás nélkül, gyakorlatilag Nagy Bálint polgármester-jelölti kampánya részeként adta oda ezt az értékes önkormányzati, Balaton-parti ingatlant a jelenlegi üzemeltetőnek. Ez álláspontunk szerint hűtlen kezelés, mivel közvagyonról van szó. A városnak közvetlen bevétele nincs a kutyás strand működéséből. Megszűnt Keszthelyen a szabadstrand, a csak a helyi lakosok számára ingyenes Helikon strand ugyanis nem tekinthető annak. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy az eredeti tervek szerint a kutyás strandra belépőt kellett volna fizetni. Szerencsére Keszthelyen létezik ellenzék, ezért most ingyenesen mehet be mindenki, amelyet ezúton is üdvözlünk! Elnézést, sőt bocsánatot pedig a Fidesz kérjen a keszthelyi adófizetőktől azért, mert felelőtlen vagyongazdálkodásuk nem a városlakók, hanem a haverok érdekeit szolgálja!”

A Keszthelyi Tv Híradójába nem mindenki fér be

A Keszthelyi Tv Híradójába nem mindenki fér be

Fotó: Keszthelyi Televízió/Facebook.com

A KÉVE e reagálása azonban eddig sem a helyi Híradóba nem került be, sem a Keszthelyi TV online felületén nem jelent meg eddig, s nagy valószínűséggel már nem is fog.

A híradós tudósítás megjelent a fideszes sajtótájékoztatóról, amelyen nemcsak az ellenzéki egyesületről, hanem a KÉVE által kiadott és minden keszthelyi háztartásba eljutó *****helyi Hírlapról is volt néhány rossz szava Horváth Tamás fideszes képviselőnek. (A "Keszthelyi Hírlap" nevet egy önkormányzati rendelet miatt nem használhatja az ellenzéki egyesület.)

Nyílt listázásra készülnek?

Mivel a tévé által kért válaszuk nem jelent meg a helyi televízió online felületén, Molnár Tibor újabb levélben fordult a szerkesztőséghez és arra szólította fel a médiumot, hogy szöveghűen közöljék korábban kért és időben eljuttatott válaszukat, kiegészítve az újságukkal kapcsolatos fideszes állításokra adott reakciójukkal. Levelében a KÉVE alelnöke kitért arra is: „Jól érzékelhető, hogy a keszthelyi Fideszt milyen érzékenyen érinti a tőle független nyilvánosság, azaz a *****helyi Hírlap létezése.” (Ahogyan korábban beszámoltunk, a keszthelyi ellenzék a saját pénzén és ingyen munkával ad ki és terjeszt lapot a helyi propagandagépezettel szemben. A havilap 8 ezer háztartásba jut el a KÉVE önkénteseinek segítségével.)

A helyi ellenzék Helyi Hírlapja

A helyi ellenzék Helyi Hírlapja

Fotó: KEVE/Facebook.com

„Kétségbeesett ötletként most a polgárok politikai preferenciájának egyfajta nyílt listázására készülnek KÉVE-ellenes matricáikkal. De mi van akkor, ha a túlbuzgó fideszes aktivisták olyan postaládákra is felragasztják a fekete matricákat, amelyeknek a tulajdonosai nem utasítják el a KÉVE újságját, de tiltakozni sem mernek a címkézés ellen? A KÉVE továbbra is eljuttatja közösségi szerkesztésű, finanszírozású és terjesztésű újságát minden keszthelyi háztartásba annak érdekében, hogy a választópolgárok több forrásból is információkat szerezhessenek. Amennyiben pedig a pártfeladatot végrehajtó ifjú káderek úgy vélik, hogy a *****helyi Hírlapban valótlan állítások jelennek meg, kérjenek helyreigazítást, vagy vegyenek jogi úton elégtételt, de ne dobálózzanak ilyen kijelentésekkel!” – írta a Keszthelyi Tv-nek újabb levelében Molnár Tibor.

Válasz

„A szerkesztőségünknek elküldött reagálásuk több olyan nem tényszerű, jogilag nem bizonyított vádaskodást, állítást tartalmaz, melyeket – alapul véve a sajtótörvényben foglaltakat is – felelősségteljesen nem tudunk közölni” – válaszolt július 9-én Sámel József, a Keszthelyi Televízió Nonprofit Kft. ügyvezetője Molnár Tibornak.

A KÉVE alelnöke szerint érdekes, hogy megnyilatkozásaik sajtójogi vonatkozásait csak velük szemben alkalmazzák. Ehhez hozzátette, kijelentéseikért, mint mindig, most is vállalják a felelősséget.

Molnár Tibor (jobbról) és Herold János egy kitelepülésen

Molnár Tibor (jobbról) és Herold János egy kitelepülésen

Fotó: KEVE/Facebook.com

Ismerős sílus

A Keszthelyi Televízió és a városi lap, a Balatoni Krónika önkormányzat tulajdonban van. A helyi média ügyvezető-főszerkesztője Sámel József, aki 2014-ben a Fidesz polgármesterjelöltje volt Zalaszentgróton, és a tavalyi helyhatósági kampányban rendőrt hívott a KÉVE elnökére. A helyi tévében és újságban Nagy Bálint keszthelyi polgármester, Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és a helyi fideszes vezetők, Fidesz-közeli helyi előkelőségek rendre bő  teret kapnak, míg az ellenzék minimálisat.

„A Keszthelyi Televízió legfontosabb célja a jövőben is, hogy komplex egységes médiumként vállaljon szerepet a város közéletében. Műsorszerkezetében tükröztesse a polgárokat érintő kérdéseket, hiteles, kiegyensúlyozott tájékoztatásával hivatkozási pontként szolgáljon a helyi társadalmi, gazdasági és kulturális élet területén” – olvasni a tévé honlapján. Nap mint nap ellenőrizhető, mennyire veszik ezt komolyan.

Figyelmébe ajánljuk