A tulajdonosok cserélődnek, az ingatlan használója állandó: Simonka György fideszes képviselő

Belpol

Ezért nem lehetett Simonka újkígyósi lakóingatlanában házkutatás 2016 nyarán – merthogy papír szerint ilyenje nincs.

2016 szeptemberében Simonka György fideszes országgyűlési képviselő egy kérdésre azt a választ adta, hogy az ő házában az elmúlt időszakban nem volt házkutatás. A kormánypárti honatya hosszú ideje Újkígyóson, a Pándy Kálmán utcában lakik. És valóban, Simonka nevén hosszú ideje nem szerepel ez az ingatlan, csupán egy pusztaottlakai szántó és egy medgyesegyházi udvar tulajdonosa.

Az immár nyolc éve parlamenti képviselőként dolgozó Simonka Györgyről – vagyonnyilatkozatai alapján – egy vagyontalan és minden jövedelem nélküli politikus képe rajzolódik ki. 2010-ig visszamenőleg nincs sem parlamenti, sem törvényhozáson kívüli jövedelme. Ehhez képest – egyebek mellett – luxusautót lízingel, sofőrt tart, jókora házat bérelt és Bajnokok Ligája meccsekre jár.

Körforgás

Simonka György még bőven 2010-es országgyűlési képviselősége előtt, 2001-ben vásárolta meg azt az újkígyósi házat, amelyben ma is él. Egy erődszerű, magas téglakerítéssel körbevett nagyobb ingatlanról van szó, amely ma 159 négyzetméteres lakásból, 111 négyzetméter padlásból és egyéb helyiségekből, valamint jókora edzőteremből áll. Mindez 2008 szeptemberéig volt Simonka tulajdona, amelyet ekkor eladott a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben üzlettársaként dolgozó, a nyírségi Balkányban élő Kékessy Mihálynak. Hogy Kékessynek miért kellett az a ház, ahol Simonka továbbra is élt, nem tudni.

Kékessyt 2017 februárjában költségvetési csalás gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki egy büntetőeljárásban, majd előzetes letartóztatásba helyezték, ahogy erről elsőként a Magyar Nemzet beszámolt. Kékessyt több hónap után engedték ki az előzetesből, de információink szerint máig fenntartják vele szemben a házi őrizetet. A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága még 2014 júniusában kezdett nyomozni, miután a Paprikakert TÉSZ Kft.-nél és a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nél adóigazgatási vizsgálatot tartottak. A nyomozás többszöri hosszabbítás után ma is tart. A közben csődeljárás alá került Magyar Termés TÉSZ Kft. egyik legnagyobb tulajdonosa ma Simonka György. A cégről az akkor még LMP-s Hadházy Ákos korábbi interpellációjára válaszolva Polt Péter legfőbb ügyész kijelentette, hogy csak az uniós és a magyar költségvetésnek 973 millió forinttal tartoznak. Az összeg akár a kétszeresére emelkedhet az egyéb partnereknek való tartozások miatt. Simonka gyanúsítotti kihallgatására nem került sor, ehhez a mentelmi jogát fel kellett volna függeszteni, ilyen kérés pedig nem érkezett a vádhatóságtól a törvényhozáshoz. Ugyanakkor egy nemrég Simonkával kapcsolatban lezárult büntetőperben egy bizonyítási indítványra érkezett válaszban a Központi Nyomozó Ügyészség kifejtette, hogy a fentebb említett „nyomozás részét képezi Simonka György esetleges érdekeltsége a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel kapcsolatos jogügyletekben”.

Kékessy Mihály valamivel több mint két évig birtokolta az újkígyósi ingatlant, majd 2011. január végén eladta Simonka feleségének. Simonkáné Gábor Mariann-nak két évig sem volt tulajdonában a ház, amikor 2012 decemberében eladta azt férje unokahúgának, a Simonka céges ügyeiben sokszor felbukkanó Tóth Renátának 3 millió forintért. Közben a Simonka család – Simonka György közlése szerint – 60 ezer forintért bérelte vissza az általa eladott házat az új tulajdonostól, történetesen a fideszes országgyűlési képviselő unokahúgától. Megjegyzendő az is, hogy bármilyen tulajdoni csere is történt a házzal kapcsolatban, Simonkáék mindig helyben maradtak, ugyanott éltek tovább.

Tóth Renáta igen előnyös tulajdoni és bérleti helyzete három és fél év után, 2016 áprilisában megszűnt, és a ház 2016. december 19-ig az orosházi bejegyzésű Aktív Klub Szolgáltató Kft. birtokába került. (A cég igen közel áll Simonkához, de erről később.) Ekkor az újkígyósi ingatlanegyüttest társasházzá alakították át, és a tulajdonjog háromfelé vált. 2017. március 23-án született egy ingatlanajándékozási szerződés, amelynek keretében az időközben újból az ingatlanban tulajdonhoz jutó Simonkáné Gábor Mariann két kiskorú gyermekének ajándékozta az egyik albetétet felerészben. Ez a 111 négyzetméteres, egyéb helyiségként és padlásként feltüntetett ingatlanrész a teljes ingatlan kisebbik hányada. A 82 százalékos tulajdoni hányad részben Tóth Renátához, illetve a már említett Aktív Klub Szolgáltató Kft.-hez került. Az unokahúgé lett a 159 négyzetméteres lakás, míg az orosházi cégé a 257 négyzetméteres edzőterem. A cég az edzőterem megvásárlásához közel 9,8 millió forintot vett fel a Békés Megyéért Település és Regionális Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Közalapítványtól, amely ezért zálogjogot jegyeztetett be az ingatlanrészre. A nagyobbacska edzőterem esetében – áll a tulajdoni lap másolatán – Simonka unokahúgát, Tóth Renátát illeti az elővásárlási jog.

Egymás között

Az Aktív Klub Szolgáltató Kft.-ben 2007-ben Simonka György is tulajdonos volt. Később a feleségének lett benne üzletrésze. Ma a cégnek két tagja van, Tóth Pálné és Gábriel Pálné, az utóbbi ma egyben ügyvezető is. Tóth Pálné Simonka György testvére, míg Gábriel Pálné több, Simonkához köthető cégben, így a Paprikakert TÉSZ Kft.-ben és a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben is fontos szerepet játszott. De Gábriel Pálné feltűnt a Dél-Békés Termelőiért Közhasznú Alapítványban is, amelynek közbeszerzési pályázatain a Simonka családi és üzleti köréhez közel álló Public Sector Kft. sokszor volt győztes. A pusztaottlakai önkormányzat 2016. áprilisi, majd 2016. augusztusi pályázatán előbb közel 25 millió forintot, majd bruttó 46 millió forintot nyert az Aktív Klub Szolgáltató Kft. Start munkaprogramhoz eszköz- és mezőgazdasági eszközbeszerzésre. Fontos megemlíteni, hogy az Aktív Klub Kft.-ben korábban a Simonka közelében állandóan felbukkanó unokahúg, Tóth Renáta is volt tulajdonos. A cég 2013-as bevétele 47 millió forint volt, míg 2014-ben 45 millió. Ezt követően 2015-ben az Aktív Klub Szolgáltató Kft. 11-szeresére, 485 millió forintra növelte árbevételét, miközben nyeresége közel négyszerese volt előző évi teljes árbevételének. (Lásd bővebben: Zárt rendszer, Magyar Narancs, 2017. január 12.)

Szalmaszál

Minden jel szerint a résztulajdonában lévő cége, a Magyar Termés TÉSZ Kft. tetemes tartozásai, valamint a vagyonnyilatkozatában is szereplő közel 90 millió forintos kezességvállalás miatti kötelezettség okán tünteti fel magát Simonka vagyontalan, ingó és ingatlan vagyonnal, jövedelemmel nem rendelkező embernek.

A Simonkához közel állók közül néhányan elmondták lapunknak, hogy jártak a szóban forgó házban, s bár az újkígyósi ingatlan egyetlen eleme sincs a fideszes képviselő és felesége nevén, belakják az egészet. Ez igaz a Tóth Renáta által birtokolt 159 négyzetméteres lakásra és az Aktív Klub Szolgáltató Kft. tulajdonolta jókora edzőteremre, valamint a gyermekek nevére íratott egyéb helyiségekre és padlásra is.

Simonkát az ügyei ellenére is indította Békés megye 4. számú választókerületében 2018 áprilisában a Fidesz. Nem lehettek biztosak győzelmében, ahogy maga Simonka sem volt az: fideszes forrásaink szerint a kormánypárt legfelső vezetése és maga Orbán Viktor egyértelművé tette a számára, hogy ha nem nyer, elengedik a kezét. Így Simonka tényleg az életéért küzdött a kampányban és a választáson, amit végül, ha szűken is, megnyert a Jobbik aspiránsa előtt. Hogy mekkora ellentétek vannak a Békés megyei Fideszen belül, azt jelzi az is, hogy több fideszes polgármester, megyegyűlési tag, ha nem is nyíltan, de Simonka vereségéért szurkolt. Sikertelenül.

(A szerző 2018 áprilisában az Együtt színeiben indult országgyűlési képviselőjelöltként Simonka György körzetében, azóta felhagyott a politizálással.)

Neked ajánljuk