Visszahívná Simonka György embereit az ellenzék Békésben – rendkívüli megyegyűlést kezdeményeztek

Kis-Magyarország

Vajon összezár a Fidesz az árván maradt sameszok bőréért?

Szegedi Balázst, Simonka György kabinetfőnökét és Ruck Mártont, Simonka korábbi beosztottját, a békési megyegyűlés két fideszes képviselőjét hívná vissza posztjáról a Viharsarokban az ellenzék. Rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek, amit legkésőbb december 22-ig meg kell tartani Békéscsabán. Varga Zoltán, a Bajnai-kormány volt önkormányzati minisztere, a békési megyegyűlés MSZP-s képviselőjének ötletéhez csatlakozott a Jobbik frakciója és a DK képviselője is.

Céljuk, hogy rendkívüli megyegyűlésen menesszék a két, Simonka György – mentelmi jogától megfosztott és gyanúsítottként kihallgatott – fideszes országgyűlési képviselőhöz szorosan kötődő kormánypárti megyegyűlési tagot. Ebben az ügyben pénteken kezdeményezték a rendkívüli békési megyegyűlés összehívását, ezzel az egyetlen napirendi ponttal. A szervezeti és működési szabályzat (szmsz) szerint legalább öt képviselő kezdeményezheti a rendkívüli közgyűlés megtartását, amelyet 15 napon belül össze kell hívni.

Esetünkben megvan a szükséges számú aláírás,

ugyanis a 20 fős testületben a Jobbiknak 4, míg az MSZP-nek 2 fős frakciója van, és a DK-nak is van egy képviselője a békési megyegyűlésben. Varga Zoltán (MSZP) és Samu Tamás Gergő (Jobbik) frakcióvezetők a Narancs.hu-nak elmondták, hogy december 13-át javasolták a közgyűlés időpontjának, de ez nem köti a Békés Megyei Közgyűlés elnökét, Zalai Mihályt (Fidesz). Időbeli korlátja viszont van a kezdeményezésnek, mert december 22-én jár le a 15 napos határidő. Mindkét ellenzéki politikus megerősítette kérdésünkre, hogy hasonló összefogás még nem volt az ellenzéki pártok között a Viharsarokban.

„Itt most a megyegyűlés jó híréről és feddhetetlenségéről van szó, ezért csatlakoztunk a kezdeményezéshez, és ezért kérünk mi is név szerinti szavazást az ügyben” – hangsúlyozta kérdésünkre Samu Tamás Gergő (Jobbik). Varga Zoltán (MSZP) úgy látja, van esély arra, hogy a két Simonkához közeli kormánypárti képviselő visszahívására, mert a békési Fideszen belül jól láthatók a törésvonalak.

Az ellenzék által visszahívni kívánt két képviselő egyike Szegedi Balázs, aki

jelenleg is Simonka György kabinetfőnöke, jelentsen is ez bármit.

Szegedi Balázs

Szegedi Balázs

 

Ruck Márton

Ruck Márton

Fotók: bekesmegye.hu

Szegedi a békési megyegyűlés tagja, azon belül is a területfejlesztési bizottságnak, amely még 2017-ben több mint részrehajlóan javasolta elosztani a Békés megyei választókerületek között a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Brüsszelből érkező forrásait. A rendelkezésre álló 58 milliárd forintból 38 milliárd jutott volna a Simonka által uralt Dél-Békésbe, míg a fennmaradó 20 milliárd a másik három körzetbe. Ruck Márton ugyanennek a bizottságnak az elnöke, ráadásul egykor Simonka egyik cégénél a politikus beosztottja volt. (Korábbi nyilatkozatai szerint ebben semmifajta összeférhetetlenséget vagy etikai problémát nem lát Ruck.)  Mindkét visszahívni kívánt fideszes politikus Simonka hűbéresének számít a furcsa hatalmi viszonyokat mutató, elmaradt és szegény Dél-Békésben.

„Ha összezárnak a békési megyegyűlés fideszesei, akkor többségük nem jön el a rendkívüli ülésre, amely határozatképtelenség miatt dolgavégezetlenül zárulna, ám ennek is megvan a politikai üzenete” – mondta a narancs.hu-nak Varga Zoltán (MSZP). Határozatképesség esetében, mivel személyi kérdésről van szó, könnyen lehet, hogy a fideszes többség zárt ülés mellett dönt, ennek viszont titkolózó jellege lenne, mondta a szocialista politikus. A harmadik kifutási lehetőség, hogy az szabályok ellenére nem hívja össze a megyegyűlés fideszes elnöke a közgyűlést, ám akkor az ügy a törvényességi felügyeletet ellátó Békés Megyei Kormányhivatalnál folytatódna.
A rendkívüli békési megyegyűlés összehívásáról és időpontjáról Zalai Mihály (Fidesz) elnök dönt néhány napon belül.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.