Zebegény új polgármestere: Felkínálom az öt másodperc előnyt, mielőtt nekiállok mappákat elővenni

Kis-Magyarország

A magát korábban a korrupció ellen évek óta küzdő „civil aktivistának” tartó Parádi Katalin nyerte az időközi polgármester-választást Zebegényben. Első intézkedései között le fogja mondatni a falut eddig irányító alpolgármestert, és állítása szerint van egy aktája a Szobi járásról, „hogy ki kivel focizik és hogy hogyan lopják szét”. A NER-rel viszont normális viszonyra törekszik, tudja, hogy falusi polgármesterként nem egy ligában játszanak. 

magyarnarancs.hu: Legutóbb, amikor beszélgettünk (bő két héttel az időközi választás előtt - B. M.), azt mondta, attól függ a választás kimenetele, hogy esni fog-e az eső. Ha nem esik, akkor nyerni fog. Vasárnap sütött a nap. 

Parádi Katalin: Idézőjelesen mondtam, de Zebegényben van egy probléma, ami a részvételi arányt befolyásolja. A faluban kétszer annyi üdülőövezeti ingatlan van, mint lakóövezeti. Van kétszáz olyan ember a választói névjegyzékben, aki öt éve nem lépte át a település határát jelző táblát. 

magyarnarancs.hu: A választás előtt önt és Krebsz Gábor korábbi alpolgármestert tartották a legesélyesebbnek. Krebsz Gábor csak két szavazat hátránnyal lett a második. 

PK: Ez a „falu feeling”. De sokan agitáltak mellettem, az értelmiség is beleállt az ügybe, végül sikerült nyernem. 

magyarnarancs.hu: A képviselő-testületben kialakult egy négyes szövetség, amit Z4-nek hív. Amikor legutóbb beszéltünk, azt mondta, tudja melyik polcra kell nyúlni a hivatalban, és ha megválasztják, akkor a szövetség tagjai négyen öt felé fognak szaladni. 

PK: Ők most lapulnak, még a faluba sem mentek ki. Éppen készülök lemenni a hivatalba, csak azért nem indultam el, mert a tegnapi sms-ekre, telefonokra reagálok. Hamarosan lemegyek és felkínálom nekik az öt másodperc előnyt, mielőtt nekiállok mappákat elővenni. 

magyarnarancs.hu: Ferenczy Ernő alpolgármester gratulált már? 

PK: Ő volt az egyetlen, aki még nem. Nem bírta magából kicsikarni. 

magyarnarancs.hu: Számít arra, hogy majd vele kell birkóznia a különböző ügyekben? Ferenczy Ernő számít Zebegény és a térség egyik „erős emberének”. 

PK: Nem kell vele birkóznom.

Nem az önteltség és a nagyképűség miatt mondom ezt, hanem mert egyszemélyben polgármesteri hatáskörben le tudom mondatni és le is fogom.

Nyilván nem fogok egy ilyen embert a hátam mögött hagyni. 

magyarnarancs.hu: Ennyire veszélyesnek érzi Zebegényre nézve? 

PK: Ennyire. Ön írta minap a cikket, amiben érinti őt is, és ebben csak a jéghegy csúcsát kapargatta. Nekem van egy komplett aktám a járásról, hogy ki kivel focizik és hogy hogyan lopják szét. Kellemetlen napjai lesznek mostanság. 

magyarnarancs.hu: Azt is mondta legutóbb, hogy van egy folyamatban lévő, útfelújításokra vonatkozó „megmutyizott” közbeszerzés, aminek azért esik a határideje október 6-ára, hogy már az új polgármester írja alá. Mit fog ezzel kezdeni, hiszen most önnek kellene aláírnia. 

PK: Szerencsére vétett egy formai hibát, ezért vissza fogom vonni a közbeszerzést. 

magyarnarancs.hu: Ha Ferenczyt eltávolítja, akkor a Z4-ből Z3 lesz, ami még mindig erős szövetség lehet. 

PK: Teljesen nem tudom eltávolítani, csak visszaminősíteni tudom önkormányzati képviselővé. 

magyarnarancs.hu: Tehát továbbra is marad a többségük. Mi a stratégiájuk velük szemben? 

PK: Van egy viszonylag fix információm arról, hogy egyikükkel szemben büntetőügy van folyamatban. Itt mindenki mindent tud a másikról. 

magyarnarancs.hu: Ezzel sakkban tudja őket tartani?

PK: Valószínűleg méltatlansági eljárás után fog távozni a képviselő-testületből, ami teljesen átrendezi majd az erőviszonyokat. Megbomlik a Z4 és onnantól kezdve nincs meg a többség. 

magyarnarancs.hu: Tehát nem gondolta meg magát, hogy nyisson a négyes szövetség felé. 

PK: Nem, semmiképp. Ebből nem engedek. 

magyarnarancs.hu: A kormánypártok is nyomulnak a településen. Velük mit kezd majd? 

PK: Nincs nagyon választásom, a kapukon belül vannak – Millenniumi Dohány Pavilon és egyebek

Pontosan tudom, hogy nem egy ligában játszom velük falusi polgármesterként.

Mondhatnék szép nagyokat, de normális viszonyt kell kialakítani. A falu egyébként tradicionálisan jobboldali beállítottságú, ahogyan én is az vagyok.

De nem is az a gond, hogy itt vannak, mert ebből lehetne akár jó is. Amikor mentek a helyi közbeszerzések, akkor is azt mondtam, hogy inkább jött volna a NER, mert ezek a tenderek akkor legalább jól meg lettek volna csinálva. És a NER-rel való kakaskodás nem egy nyerhető harc. 

magyarnarancs.hu: Attól nem tart, hogy majd zsarolni fogják? Kinéznek például egy önkormányzati ingatlant, és majd „arra kérik”, hogy adja el. 

PK: Nincsenek önkormányzati ingatlanok, már mindent eladtak. 

magyarnarancs.hu: Csak mondtam egy példát. Kérnek majd öntől valamit, amit ha nem teljesít, akkor mondjuk nem érkeznek állami támogatások. Ekkor mit fog lépni? 

PK: Nem tudom, most először léptem politikai pályára. Hallottam már én is hajmeresztő dolgokat, amelyekről nem tudom eldönteni, hogy igazak voltak-e, vagy csak legendák. Akkor tudom megmondani, ha látom, hogy ez hogyan működik. De itt van az elhíresült dohány pavilon, amivel nem az a probléma, hogy idejött a Dunakanyar Védegylet Alapítvány és elkezdte megcsinálni (az alapítvány kurátora Bajor Gergő Péter, Rétvári Bence fideszes országgyűlési képviselő közvetlen munkatársa – B. M.). Teljesen megértem, hogy a polgármesternek nem volt akkora mozgástere, hogy seprűvel elkergesse őket. De akkora mozgástere lehetett volna, hogy kevésbé fájjon a falusiaknak. 

magyarnarancs.hu: Ön majd megpróbál úgy politizálni, hogy a NER-es nyomulás kevésbé fájjon a falusiaknak? 

PK: Ez nem is kellett volna, hogy fájjon a falusiaknak, hiszen a dohány pavilon szétrohadó, omladozó épület volt. Pártoktól függetlenül jöhetett volna bárki, aki meg akarta volna csinálni.

Akár Gyurcsány Ferenc is idejöhetett volna, ha azt mondja, hogy meg akarja csinálni. 

Az már egy másik játék, ha azt mondanák, hogy minősítsek át harminc hektár szántót, mert építenének rá egy hotelt. 

magyarnarancs.hu: Ekkor mit csinálna? 

PK: Nagyon remélem, hogy egy ilyet ki lehetne mozogni, de egy ilyen esetben is sok minden számít, például hogy melyik telekről van szó. Illetve ha azt mondják, hogy adunk százmillió forintot, amiből óvodát korszerűsíthetünk, és a falu szélén létrejövő beruházás nem rombolja le az infrastruktúrát, akkor lehet, hogy azt mondom, jó. Hiszen soha nem lesz ennyi pénzünk. De ha mondjuk bezsarolnak, hogy szeretnének egy pecsétet, akkor az megint másik eset. Ennek annyi árnyalata van, hogy nem tudok teoratikusan válaszolni rá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk