A NER dunakanyari gyöngyszeme lehet a milliárdokból rendbehozott zebegényi pavilon

Belpol

Még pár év és kezdődhet a rongyrázás a festői dunakanyari településen: esküvők, partyk, konferenciák helyszínéül szolgálhat a jövőben a 2,7 milliárd állami támogatásból megújuló Zebegényi Dohány Pavilon. Mindez – természetesen – egy Rétvári Bence környezetében létrejövő alapítvány közreműködésével. 

A héten számoltunk be róla, hogy a váci választókerület országgyűlési képviselője, Rétvári Bence környezetében létrejövő alapítványok hogyan tevékenykedtek, gazdálkodtak 2021-ben.

Már többször feltártuk, hogy ezek miképpen kapcsolódnak a Belügyminisztérium friss államtitkárához; a témában megjelent legfrissebb cikkünk itt olvasható: 

A szóban forgó civil szervezetek közül az egyik legérdekesebb a Millenniumi Dohány Közhasznú Alapítvány, amely 2,7 milliárd forint támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Rétvári korábbi minisztériumától) arra, hogy felújítsa Zebegény patinás épületét, a Millenniumi Dohány Pavilont. (Az ingatlannak van egy Facebook-oldala, ahol több kép is látható a mostani leromlott állapotáról, valamint a felújítás terveiről.) 

Az alapítvány (aminek első kurátora Ábrahám Katalin, Újbuda korábbi kormánypárti önkormányzati képviselője volt) a beszámolójában arról írt, a 2021-es év elején sikerült körvonalazni, hogy a pavilon felújított épülete pontosan milyen rendezvények, konferenciák, hazai és nemzetközi koncertek színteréül szolgálhat a jövőben. Nyáron új közösségi kulturális tér tervezése kezdődött, előzetes tanulmányterv és egy koncepcióterv is elkészült. Decemberben benyújtották a Pest Megyei Kormányhivatalhoz az építésügyi engedélyezési tervet. 

Lezajlott az eljárás

Utánanéztünk az építésügyi hatóság adatbázisában, hogy hol tart az eljárás, esetleg vannak-e további dokumentációk a zebegényi pavilont illetően. Azt találtuk, hogy május 19-én érdemi döntés született, vélhetően a helyreállítási munkák megkapták a szükséges engedélyt. Ugyanakkor felkerültek látványtervek is, ami alapján bizton lehet állapítani; a NER dunakanyari gyöngyszeme lehet a mesés dunai paniromával bíró pavilon, ha egyszer elkészül. 

 
A zebegényi dohány pavilon látványterve
Látványterv forrása: építésügyi hatóság adatbázisa
  

 
A zebegényi dohány pavilon látványterve
Látványterv forrása: építésügyi hatóság adatbázisa
 

A látványtervezők nem csak azt mutatják meg, miképpen nézhet ki az ingaltan, hanem mire lehet majd kihasználni: esküvők, partyk, konferenciák, egyéb rendezvények színteréül szolgálhat a későbbiekben a pavilon. 

 
A zebegényi dohány pavilon látványterve
Látványterv forrása: építésügyi hatóság adatbázisa
 

 
A zebegényi dohány pavilon látványterve
Látványterv forrása: építésügyi hatóság adatbázisa
 

A Millenniumi Dohány Pavilon Közhasznú Alapítvány a beszámolójában hozzátette, a működéséhez elengedhetetlen szálláshely biztosítása a környéken, ezért 2021 nyarán megvásároltak egy szállásépületet. „Megkezdődött az ingatlan felújításának projektje.” A Narancs.hu a közelmúltban tárta fel, hogy az alapítvány júliusban megvásárolt egy zebegényi hotelt, ezért a beszámolóban ezt az ingatlant említhetik. Annak is utánanéztünk, hogy felkerültek-e már dokumentációk a hotelt érintően az építésügyi hatóság adatbázisába, de nem találtunk ilyet. 

Érdemes megjegyezni, hogy a zebegényi pavilonon és hotelen kívül egy váci és egy szobi ingatlant is felszippantott a „Rétvári-hálózat” – utóbbi kettő állami tulajdonból a (Bajor Gergő Péter, KDNP frakciójának parlamenti tikára vezette) Dunakanyari Védegylet Alapítványhoz került egy-egy kormányrendelet értelmében. Egy bizonyos (Molnár László József, Újbuda kormánypárti önkormányzati képviselő által vezetett) Aktív Dunakanyar Alapítvány a 2021-es beszámolójában arról írt, hogy ingatlant kíván vásárolni, „amely alkalmas arra, hogy céljaiknak megfelelő fejlesztések kialakításával egy új sporkomplexum jöjjön létre a Dunakanyarban” – erről szintén a frissen publikált cikkünkben írtunk. Mindez azt jelenti, hogy szép kis ingatlanportfolió van fejlődőben Rétvári Bence környezetében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.