A NER dunakanyari gyöngyszeme lehet a milliárdokból rendbehozott zebegényi pavilon

Belpol

Még pár év és kezdődhet a rongyrázás a festői dunakanyari településen: esküvők, partyk, konferenciák helyszínéül szolgálhat a jövőben a 2,7 milliárd állami támogatásból megújuló Zebegényi Dohány Pavilon. Mindez – természetesen – egy Rétvári Bence környezetében létrejövő alapítvány közreműködésével. 

A héten számoltunk be róla, hogy a váci választókerület országgyűlési képviselője, Rétvári Bence környezetében létrejövő alapítványok hogyan tevékenykedtek, gazdálkodtak 2021-ben.

Már többször feltártuk, hogy ezek miképpen kapcsolódnak a Belügyminisztérium friss államtitkárához; a témában megjelent legfrissebb cikkünk itt olvasható: 

A szóban forgó civil szervezetek közül az egyik legérdekesebb a Millenniumi Dohány Közhasznú Alapítvány, amely 2,7 milliárd forint támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Rétvári korábbi minisztériumától) arra, hogy felújítsa Zebegény patinás épületét, a Millenniumi Dohány Pavilont. (Az ingatlannak van egy Facebook-oldala, ahol több kép is látható a mostani leromlott állapotáról, valamint a felújítás terveiről.) 

Az alapítvány (aminek első kurátora Ábrahám Katalin, Újbuda korábbi kormánypárti önkormányzati képviselője volt) a beszámolójában arról írt, a 2021-es év elején sikerült körvonalazni, hogy a pavilon felújított épülete pontosan milyen rendezvények, konferenciák, hazai és nemzetközi koncertek színteréül szolgálhat a jövőben. Nyáron új közösségi kulturális tér tervezése kezdődött, előzetes tanulmányterv és egy koncepcióterv is elkészült. Decemberben benyújtották a Pest Megyei Kormányhivatalhoz az építésügyi engedélyezési tervet. 

Lezajlott az eljárás

Utánanéztünk az építésügyi hatóság adatbázisában, hogy hol tart az eljárás, esetleg vannak-e további dokumentációk a zebegényi pavilont illetően. Azt találtuk, hogy május 19-én érdemi döntés született, vélhetően a helyreállítási munkák megkapták a szükséges engedélyt. Ugyanakkor felkerültek látványtervek is, ami alapján bizton lehet állapítani; a NER dunakanyari gyöngyszeme lehet a mesés dunai paniromával bíró pavilon, ha egyszer elkészül. 

 
A zebegényi dohány pavilon látványterve
Látványterv forrása: építésügyi hatóság adatbázisa
  

 
A zebegényi dohány pavilon látványterve
Látványterv forrása: építésügyi hatóság adatbázisa
 

A látványtervezők nem csak azt mutatják meg, miképpen nézhet ki az ingaltan, hanem mire lehet majd kihasználni: esküvők, partyk, konferenciák, egyéb rendezvények színteréül szolgálhat a későbbiekben a pavilon. 

 
A zebegényi dohány pavilon látványterve
Látványterv forrása: építésügyi hatóság adatbázisa
 

 
A zebegényi dohány pavilon látványterve
Látványterv forrása: építésügyi hatóság adatbázisa
 

A Millenniumi Dohány Pavilon Közhasznú Alapítvány a beszámolójában hozzátette, a működéséhez elengedhetetlen szálláshely biztosítása a környéken, ezért 2021 nyarán megvásároltak egy szállásépületet. „Megkezdődött az ingatlan felújításának projektje.” A Narancs.hu a közelmúltban tárta fel, hogy az alapítvány júliusban megvásárolt egy zebegényi hotelt, ezért a beszámolóban ezt az ingatlant említhetik. Annak is utánanéztünk, hogy felkerültek-e már dokumentációk a hotelt érintően az építésügyi hatóság adatbázisába, de nem találtunk ilyet. 

Érdemes megjegyezni, hogy a zebegényi pavilonon és hotelen kívül egy váci és egy szobi ingatlant is felszippantott a „Rétvári-hálózat” – utóbbi kettő állami tulajdonból a (Bajor Gergő Péter, KDNP frakciójának parlamenti tikára vezette) Dunakanyari Védegylet Alapítványhoz került egy-egy kormányrendelet értelmében. Egy bizonyos (Molnár László József, Újbuda kormánypárti önkormányzati képviselő által vezetett) Aktív Dunakanyar Alapítvány a 2021-es beszámolójában arról írt, hogy ingatlant kíván vásárolni, „amely alkalmas arra, hogy céljaiknak megfelelő fejlesztések kialakításával egy új sporkomplexum jöjjön létre a Dunakanyarban” – erről szintén a frissen publikált cikkünkben írtunk. Mindez azt jelenti, hogy szép kis ingatlanportfolió van fejlődőben Rétvári Bence környezetében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk