Belharcok és korrupció a Dunakanyar szívében

„Ha ez így megy tovább, akkor vége Zebegénynek”

Belpol

Időközi polgármester-választás lesz október 2-án Zebegényben, és a Dunakanyar egyik legszebb településén folyamatos korrupciógyanú fűti az indulatokat. Egy bebukott 900 millió forintos támogatás és egy kellemetlen peres ügy mellett a kormánypártok erőszakos nyomulása rontja a helyzetet.

Április végén lemondott az 1300 lelkes dunakanyari község polgármestere, Hutter Jánosné. Döntését megromlott egészségi állapotával és felépülése elhúzódásával indokolta. Október 2-án ezért időközi polgármester-választást tartanak, de Zebegény nem most került először ilyen helyzetbe: 2009-ben a képviselő-testület több tagja távozott, majd 2013-ban volt egy időközi választás, tavaly pedig a koronavírus-járvány kellős közepén szinte az összes önkormányzati képviselő felállt. „Olyan szintű a széthúzás, hogy ez már a falu kárára megy. De nagyon nem jó az sem, hogy a politikai pártok nyomulnak” – mondja elkeseredetten egyik forrásunk. (Zebegény hivatalosan község, de mindenki következetesen faluként hivatkozik rá.)

A hétvégi időközi választáson négy jelölt indul, akik az önkormányzati lap, a Zebegény legfrissebb számának választási mellékletében ismertették röviden szándékaikat. Bíró Gyula szerint a „jelenlegi képviselő-testületben meglévő túlsúly, kiszámíthatatlan eredményeket hozhat”, „nagyon fontos a szolidaritás, nemcsak a gyűlölet, s az értelmetlen belharc”, továbbá „felül kell vizsgálni az értelmetlen beruházási programokat, és ha szükséges, el kell halasztani, le kell róla mondani”. Faludiné Kmetty Éva (korábbi önkormányzati képviselő, a kulturális, idegenforgalmi és sportbizottság volt elnöke) így indokolta az indulását: „Megengedhetetlen, hogy háttéralkuk mentén, a lakosság kizárásával történjenek dolgok a faluban.” Krebsz Gábor (korábbi alpolgármester, tavaly ő is lemondott a posztjáról) azt ígéri, hogy „a korrupciót, a mutyizást, a közvagyon ellopását, a zsebre dolgozást sokkal következetesebben fogom számon kérni és felszámolni, mint az elmúlt 33 évben bármikor. … Különösen fontosnak tartom, hogy az önkormányzat teljes működése transzparenssé váljon és nyilvánosságra kerüljön.” Drámai hangot ütött meg Parádi Katalin, aki szerint „falunkra évek óta sötét fellegként telepedik a korrupció és a hataloméhség. Kisemberek nagy egója teszi lehetetlenné a békét, amire mindannyian vágyunk. (…) A transzparencia és az őszinteség, amit oly buzgón ígértek a jelenlegi képviselők a mandátum felvételekor, ismét lefüggönyözött, füstös szobák mélyére költözött. Eltávolítom a jelenlegi, álláspontom szerint illegitim polgármestert”. Megjegyzendő, hogy jelenleg nincs polgármestere Zebegénynek, a községet Ferenczy Ernő irányítja alpolgármesterként.

Amiben majdnem mindenki egyet­ért: a település életét a sok pénz ígérete bolygatta fel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.