Belharcok és korrupció a Dunakanyar szívében

„Ha ez így megy tovább, akkor vége Zebegénynek”

Belpol

Időközi polgármester-választás lesz október 2-án Zebegényben, és a Dunakanyar egyik legszebb településén folyamatos korrupciógyanú fűti az indulatokat. Egy bebukott 900 millió forintos támogatás és egy kellemetlen peres ügy mellett a kormánypártok erőszakos nyomulása rontja a helyzetet.

Április végén lemondott az 1300 lelkes dunakanyari község polgármestere, Hutter Jánosné. Döntését megromlott egészségi állapotával és felépülése elhúzódásával indokolta. Október 2-án ezért időközi polgármester-választást tartanak, de Zebegény nem most került először ilyen helyzetbe: 2009-ben a képviselő-testület több tagja távozott, majd 2013-ban volt egy időközi választás, tavaly pedig a koronavírus-járvány kellős közepén szinte az összes önkormányzati képviselő felállt. „Olyan szintű a széthúzás, hogy ez már a falu kárára megy. De nagyon nem jó az sem, hogy a politikai pártok nyomulnak” – mondja elkeseredetten egyik forrásunk. (Zebegény hivatalosan község, de mindenki következetesen faluként hivatkozik rá.)

A hétvégi időközi választáson négy jelölt indul, akik az önkormányzati lap, a Zebegény legfrissebb számának választási mellékletében ismertették röviden szándékaikat. Bíró Gyula szerint a „jelenlegi képviselő-testületben meglévő túlsúly, kiszámíthatatlan eredményeket hozhat”, „nagyon fontos a szolidaritás, nemcsak a gyűlölet, s az értelmetlen belharc”, továbbá „felül kell vizsgálni az értelmetlen beruházási programokat, és ha szükséges, el kell halasztani, le kell róla mondani”. Faludiné Kmetty Éva (korábbi önkormányzati képviselő, a kulturális, idegenforgalmi és sportbizottság volt elnöke) így indokolta az indulását: „Megengedhetetlen, hogy háttéralkuk mentén, a lakosság kizárásával történjenek dolgok a faluban.” Krebsz Gábor (korábbi alpolgármester, tavaly ő is lemondott a posztjáról) azt ígéri, hogy „a korrupciót, a mutyizást, a közvagyon ellopását, a zsebre dolgozást sokkal következetesebben fogom számon kérni és felszámolni, mint az elmúlt 33 évben bármikor. … Különösen fontosnak tartom, hogy az önkormányzat teljes működése transzparenssé váljon és nyilvánosságra kerüljön.” Drámai hangot ütött meg Parádi Katalin, aki szerint „falunkra évek óta sötét fellegként telepedik a korrupció és a hataloméhség. Kisemberek nagy egója teszi lehetetlenné a békét, amire mindannyian vágyunk. (…) A transzparencia és az őszinteség, amit oly buzgón ígértek a jelenlegi képviselők a mandátum felvételekor, ismét lefüggönyözött, füstös szobák mélyére költözött. Eltávolítom a jelenlegi, álláspontom szerint illegitim polgármestert”. Megjegyzendő, hogy jelenleg nincs polgármestere Zebegénynek, a községet Ferenczy Ernő irányítja alpolgármesterként.

Amiben majdnem mindenki egyet­ért: a település életét a sok pénz ígérete bolygatta fel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk