A holland Mark Rutte a NATO új főtitkára

  • narancs.hu
  • 2024. június 26.

Külpol

Még miniszterelnökként Orbán Viktor egyik legkeményebb kritikusává vált.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök lesz a NATO következő főtitkára, erről döntöttek a NATO-tagországok – írja a CNN. Az erről kiadott hivatalos brüsszeli közlemény szerint Mark Rutte október 1-től tölti be főtitkári tisztségét, amikor Jens Stoltenberg mandátuma a szövetség élén eltöltött tíz év után lejár.

A Telex összefoglalója szerint Rutte veterán politikusnak számít, aki hosszú karrierje során több botrányt is túlélt, az Európai Unióban pedig Orbán Viktor egyik legkeményebb kritikusává vált.

Ruttét korábban a magyar kormány blokkolta abban, hogy a hogy a NATO főtitkárává váljon, ezt azzal indokolva, hogy Rutte „korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot”.

Az ellentéteket azóta a jelek szerint sikerült feloldani (pedig korábban nem finomkodott Ruttével sem Orbán, sem a kormányzati propaganda), múlt héten Orbán Viktor az X-en már arról írt, hogy Magyarország kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára, miután Rutte hétfőn Brüsszelben megerősítette, hogy kinevezése esetén támogatni fogja Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai műveleteiből.

Az Orbán állítása szerint kiharcolt garancia valójában olyasmit garantál, ami alanyi jogon is adott.

Legutóbbi budapesti látogatásán maga Stoltenberg is arról beszélt a magyar miniszterelnök mellett állva, hogy bár elfogadják, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO Ukrajnával kapcsolatos tevékenységeiben, ez eleve nem is kötelessége, hiszen nem következik ilyen kötelezettség a NATO alapdokumentumaiból sem.

Mark Rutte megválasztása elől múlt héten hárult el az utolsó akadály, amikor Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia pedig bejelentette, támogatja, hogy Mark Rutte kerüljön a védelmi szövetség élére. Stoltenberg már korábban jelezte, hogy nem indul újra a jelöltségért.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk