A lengyel miniszterelnök szerint Putyin célja a NATO szétverése

  • narancs.hu
  • 2022. február 10.

Külpol

"Itt az ideje, hogy főként Nyugat-Európa felébredjen a geopolitikai szundikálásból."

Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai célja a NATO szétverése, ezért fontos az egység határozott felmutatása a szövetségesek részéről – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Varsóban, a Boris Johnson brit miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten.

A brit kormányfő egynapos varsói látogatása során Morawieckivel, valamint Andrzej Duda elnökkel tárgyalt. A két kormányfő találkozott a Lengyelországba telepített brit katonák képviselőivel is. Morawiecki a közös sajtóértekezleten megköszönte, hogy London a királyi tengerészgyalogság 350 katonájával megnövelte lengyelországi kontingensét. Az erősítést szállító repülőgép csütörtökön landolt Varsóban.

A lengyel kormányfő "hamis alternatívának" nevezte azt, hogy Moszkva szerint a béke, illetve a területi egységét megőrző, szuverén Ukrajna kizárja egymást.

Valójában a mérleg egyik oldalán a szuverenitás és Európa biztonsága található, a másikon pedig a destabilizáció, amivel ma a Kreml próbálkozik" – jelentette ki.

Megítélése szerint a régió békéje csak az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítése, a NATO-egység határozott felmutatása révén tartható fenn.

A lengyel kormányfő a "külső támadóval való konfrontáció" mellett a Nyugat előtt álló kihívásnak minősítette a "saját hibás elképzelésekkel való szembenézést" is. "Itt az ideje, hogy főként Nyugat-Európa felébredjen a geopolitikai szundikálásból" - fogalmazott. Ebben az összefüggésben kijelentette: Johnson és ő más európai politikusoknál korábban tudatosították, hogy "Putyin agresszív lépései" veszélyes eseményeket idézhetnek elő.

Fontosnak nevezte a "hídépítést" is Oroszország felé, de ennek alapfeltétele, mint aláhúzta, a béke. Az orosz agresszió egyik lehetséges eszközének nevezte az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezetéket, és ismét felszólította Berlint a projekt leállítására. Felhívta Németországot, mielőbb tegye nyilvánvalóvá, hogy nem fogja megengedni a gázvezetéket zsarolásra használni – mondta. Az orosz "birodalmi politika" lehetséges eszközei között említette a migrációt és a kibertámadásokat is.

Johnson hangsúlyozta, Lengyelország kulcsszerepet tölt be az európai biztonságban, és az Egyesült Királyság mindig kész segítséget nyújtani neki veszély esetén, amint a lengyelek is megteszik ezt a maguk részéről a briteknek.

Diplomáciai úton fáradhatatlanul törekszünk az ukrán határokon fennálló feszültség enyhítésére"

– jelentette ki Johnson, emlékeztetve egyúttal az esetleges ukrajnai orosz invázió esetén életbe lépő szankciócsomagra.

Varsó és London nem fogad el egy olyan világot, amelyben egy nagy ország zaklathatja vagy megtámadhatja a szomszédját – hangsúlyozta. A NATO tagjaként az Egyesült Királyság és Lengyelország "semmilyen kompromisszumot nem fogad el az alapértékeket illetően" – jelentette ki a brit kormányfő Ukrajna szuverenitásának megőrzésére utalva.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk