A németek 87 százaléka kevesebb EU-s pénzt adna a jogállamiságot sértő országoknak

  • narancs.hu
  • 2020. október 9.

Külpol

A német közvélemény elég egyértelműen támogatja a jogállamisági mechanizmust.

A német közszolgálati televízió, a ZDF friss Politbarometer felmérése szerint a németek 87 százaléka egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a jogállamiság elveit megsértő tagállamoknak juttatott uniós forrásokat, és csak 9 százalék ellenzi ezt.

A 2021-2027-es uniós költségvetéshez és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alaphoz kapcsolódva az uniós intézmények szeretnének bevezetni egy jogállamisági feltételrendszert, de Orbán Viktor olyannyira ellenzi ezt, hogy vétóval fenyegeti az egész költségvetési megállapodást. A német kormány elég fontos szereplő ebben a játékban, mert Németország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztét.

A ZDF-felmérésben más kérdésekről is megkérdezték a németeket, kiderült például, hogy 64 százalék jónak tartja a kormány járványellenes intézkedéseit, 23 százalék szigorúbb, 12 százalék enyhébb korlátozásokat szeretne.

A pártok versenyét a CDU-CSU vezeti 37 százalékkal, 20 százalékon állnak a zöldek, 16-on az SPD, 10 százalékot kapna a szélsőjobboldali AfD, 5-öt a liberális FDP.

Figyelmébe ajánljuk