A németek és a spanyolok az afrikai országokkal tárgyalnának, de még mindig nem tudják, hogy egészen pontosan miről

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. augusztus 11.

Külpol

Angela Merkel szerint a menekültek igazságos elosztásában minden országnak részt kell vennie, de a hogyant továbbra sem tudja senki.

„Nem csupán Afrikáról kell beszélnünk, hanem Afrikával kell beszélnünk” – fogalmazott Angela Merkel, aki kétnapos látogatásra érkezett a dél-európai országba. Fokozott együttműködést szorgalmaz ugyanis az afrikai országokkal a migrációs áramlás ellenőrzése érdekében Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Angela Merkel német kancellár, akik erről a dél-spanyolországi Sanlúcar de Barramedában szombaton tartott közös sajtótájékoztatójukon beszéltek.

Pedro Sánchez kifejtette: minél nagyobb a szakadék Európa és Afrika között a gazdasági-társadalmi fejlődést, valamint az emberi jogok védelmét és a politikai stabilitást tekintve, „annál nagyobb lesz a Földközi-tengeren zajló dráma”. Ezért az unió egyik fő feladata kell hogy legyen ennek a szakadéknak a csökkentése – tette hozzá.

A politikusok elsősorban a „határnak” számító Marokkóval és Tunéziával folytatandó párbeszédet és összefogást hangsúlyozták. A spanyol miniszterelnök kitért rá: az Európai Bizottsággal tárgyalnak pénzügyi források felszabadításáról Marokkó számára, hogy az észak-afrikai ország határvédelme hatékonyabb legyen, és a csónakok az illegális bevándorlókkal ne indulhassanak útnak a tengeren.

false

„Hisszük, hogy csak együtt lehetünk erősek és győzhetjük le a kihívásokat” – jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel kiállt egy „igazságos” elosztási rendszer kialakítása mellett az EU-ba érkező menedékkérők számára, hangsúlyozva, hogy az nem csupán néhány ország feladata, hanem mindenkié. Hozzátette: ennek új formáját egyelőre még nem találták meg.

A politikus azt is mondta, hogy véleménye szerint a jelenlegi dublini rendszer „nem működik”. Kérdésre válaszolva kijelentette: harcolni kell a „rasszista tendenciák” ellen, amelyek minden uniós tagállamban észrevehetők.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 menedékkérőt regisztráltak, így most a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa.

(MTI)

 

 


Figyelmébe ajánljuk