A Richterre hivatkozva blokkolja Ukrajna uniós támogatását Szijjártó

  • narancs.hu
  • 2024. április 23.

Külpol

Garanciákat várnak az ukrán féltől arra, hogy befejezik "a magyar vállalatokkal szembeni boszorkányüldözést".

Immár összesen kétmilliárd eurót blokkol a magyar kormány abból a közös uniós forrásból, amely a tagállamok Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányainak refinanszírozására szolgál, az indok, hogy az OTP mellett a Richtert is megtámadták az ukránok – írja a hvg.hu

Az Európai Békekeret egy uniós költségvetésen kívüli eszköz, amely a tagállamok külön befizetéseiből működik. Az ukránok fegyveres védelmének támogatása érdekében az EU úgy döntött, hogy ebből a keretből visszafizetést igényelhetnek azok a kormányok, amelyek saját készleteik egy részét átadták Ukrajnának. A visszatérítés aránya körülbelül 60 százalék. 

A kifizetés engedélyezéséhez szintén szükség volt a tagállamok hozzájárulásához. Azonban a nyolcadik részlet kifizetését a magyar kormány blokkolta, és ez azóta is tart, sőt, mint kiderült, bár további részleteket is lehívnának a kormányok, a magyar vétó ezekre is kiterjed.

Szijjártó Péter a külügyminiszterek luxemburgi ülésén kijelentette: "Mindaddig, amíg nem kapunk garanciákat az ukrán féltől arra, hogy befejezik, és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar vállalatokkal szembeni boszorkányüldözést, addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni." 

A magyar kormány egy évvel ezelőtt azt kifogásolta, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján szerepeltette az OTP-t, később azonban az ukránok levették a listáról az OTP-t, néhány napja pedig magát a listát is megszüntették. A vétó most azért marad, a magyar kormány arra vár, hogy az ukránok adjanak valamilyen garanciát arra, hogy ilyet soha többé nem csinálnak. Erre a felhívásra ukrán részről nem érkezett választ.

Szijjártó újabb indokként azt hozta fel, hogy az ukránok 14, a Richter által forgalmazott gyógyszernek vissza akarják vonni az engedélyét, ezt pedig szerinte semmi sem indokolja. Szerinte a Richter semmiféle szabály ellen nem vétett Ukrajnában, és semmilyen módon nem sértett szankciós intézkedéseket, és az oroszországi tevékenység sem ellentétes semmilyen jogszabállyal. 

Ezért továbbra is az a helyzet, hogy elvileg van pénz a tagállamok költségei egy részének megtérítésére, gyakorlatilag viszont nincs. Szijjártó Péter azzal szokta nyugtatni a kedélyeket, hogy ettől még bárki annyit fegyvert vehet az ukránoknak, amennyit akar.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk